Soluţii pentru eliminarea mirosului neplăcut din locuinţă

Află posibilele surse ale mirosului neplăcut din locuinţă şi ce soluţii ai la îndemână!
  • Publicat:
Soluţii pentru eliminarea mirosului neplăcut din locuinţă

Aeriseşti des şi foloseşti aparate sau lumânări parfumate, dar mirosul din căminul tău este tot neplăcut?

Există numeroase cauze care pot duce la apariţia mirosului închis din locuinţă, de la fumatul în interior până la ţevile vechi şi uscarea hainelor pe calorifer.

Află în continuare posibilele surse ale mirosului neplăcut din locuinţă şi ce soluţii ai la îndemână!

Cheltuim mulţi bani pe odorizante, dar se întâmplă deseori ca sursa mirosului din casă să nu dispară, oricât şi orice parfum am folosi pentru a masca acest aspect neplăcut. În această situaţie, trebuie să ne îndreptăm atenţia asupra anumitor obiceiuri pe care le avem, dar şi asupra instalaţiilor sanitare, care, odată cu timpul, ruginesc şi acumulează bacterii ce pot favoriza apariţia unui miros urât în casă.

Cauze ale mirosului urât din locuinţă

Nici nu intri bine în casă şi te loveşte un miros greu de umezeală şi mucegai? Ai grijă, s-ar putea ca ţevile să fie ruginite şi fisurate pe undeva, iar apa care se prelinge sub masca de la chiuvetă să favorizeze apariţia mucegaiului pe mobilă. Cheamă un instalator şi cere-i să verifice dacă nu cumva ţevile sunt sparte. De asemenea, verifică şi scurgerile, care se pot înfunda cu păr, resturi de săpun, pastă de dinţi şi mizerie.

O altă sursă de miros neplăcut poate fi şi maşina de spălat care nu este aerisită corespunzător. După fiecare ciclu de spălare, nu închide uşa frontală, ci las-o deschisă, astfel încât apa rămasă pe margini să se evapore. În caz contrar, aceasta prinde miros greu de mucegai, care se împrăştie cu uşurinţă în celelalte camere, mai ales dacă obişnuieşti să laşi uşile deschise.

De asemenea, dacă laşi vasele nespălate în chiuvetă mai multe zile şi coşul de gunoi nu este acoperit, e foarte posibil să găseşti răspunsul la întrebarea „De unde vine mirosul neplăcut din casă?”. Fii atentă şi la fructele pe care îţi tot promiţi că o să le mănânci, dar de care nu te atingi cu săptămânile. Portocalele, merele şi perele mucegăiesc rapid, mai ales dacă sunt bine coapte.

O atenţie sporită trebuie acordată şi frigiderului, care poate emana mirosuri greu de suportat, mai ales dacă ai obiceiul să nu faci curăţenie în el periodic.

Obişnuieşti să fumezi în casă? Atunci să nu te mire că mirosul greu persistă, oricât ai aerisi şi parfuma locuinţa. Fumul se îmbibă peste tot, în pereţi, covoare, perdele şi chiar şi pe suprafaţa becurilor, în special dacă eşti fumător de cursă lungă. Renunţă la acest obicei! Este dezgustător, pentru că dă camerei un miros foarte greu de eliminat, dar şi nesănătos, atât pentru tine, cât şi pentru cei care fumează pasiv, inspirând fumul pe care îl elimini. Cu siguranţă ştii că fumatul este cauza principală a instalării cancerului pulmonar!

Pentru deţinătorii de animale de companie, în special cei de feline, o idee bună ar fi să verifice litiera, care trebuie schimbată periodic pentru a preveni mirosul puternic de urină.

Pentru că suntem în plină iarnă, nu ar strica să verifici şi nivelul de umiditate din locuinţă, care poate fi de vină pentru mirosul greu din casă. Uscarea rufelor pe calorifer, duşurile cu apă fierbinte, gătitul, călcatul sunt activităţi care favorizează creşterea umidităţii în locuinţă şi, implicit, apariţia mirosului închis. Poţi echilibra nivelul de umiditate din locuinţă cu ajutorul unui dezumidificator (absorband de umiditate)..

Ce putem face pentru a preveni mirosul neplăcut din casă

Pentru a scăpa de mirosul urât din locuinţă, trebuie să ţii cont de anumite reguli:

  • Fumează (sau, mai bine, renunţă de tot) doar în balcon sau la geam;
  • Fă săptămânal o curăţenie temeinică, vizând în special instalaţiile sanitare, toaleta, chiuveta, maşina de spălat, gresia, faianţa, dar şi mobila din baie, care „prinde” imediat umezeală. Înlătură cu atenţie petele de mucegai dintre plăcile de faianţă!
  • Alege un dezumidificator precum Ceresit Aero 360º, un aparat care absoarbe umiditatea, dar în acelaşi timp neutralizează mirosurile neplăcute.
    În plus, poţi alege din trei variante de rezerve aromate: cu uleiuri esenţiale de levănţică – pentru o experienţă unică de relaxare; cu uleiuri esenţiale de măr, piersică şi iasomie – pentru o binemeritată doză de energie; cu uleiuri esenţiale de vanilie – pentru îndepărtarea stărilor de nervozitate şi stimularea apetitului sexual.
Citeşte aici care sunt pericolele expunerii pe termen lung la mucegai, dar şi problemele dermatologice cu care te poţi confrunta atunci când apelezi la soluţii pe bază de clor fără măsuri de protecţie.
  • Foloseşte periodic granule sau lichid pentru scurgerile înfundate cu grăsime şi alte mizerii din baie şi bucătărie;
  • Schimbă nisipul din litieră o dată la două zile şi spală săptămânal vasul cu apă caldă şi detergent, pentru că urina se poate îmbiba pe fundul litierei;
  • Spală vasele imediat ce ai terminat de mâncat ;
  • Aruncă din frigider mâncarea mai veche de 3 zile şi nu depozita legumele în pungi de plastic (de asemenea, nu le uita în frigider cu lunile, aruncă-le dacă se înmoaie sau capătă un miros urât);
  • Ţine coşul de gunoi acoperit şi evită să ţii în el resturi alimentare pentru mult timp;
  • Nu îţi mai usca hainele pe calorifer, ci la aer curat;
  • Menţine o temperatură constantă în casă, între 20 şi 30 de grade Celsius, în funcţie de preferinţe;
  • Aeriseşte bine baia după ce faci duş;
  • Lasă geamul deschis când găteşti şi pune în funcţiune hota de bucătărie.

Respectă aceste reguli, investeşte într-un dezumidificator de calitate şi vei avea o casă aerisită, fără mirosuri neplăcute, în care îţi este mai mare dragul să ajungi după o zi lungă de muncă!

Află mai multe pe stopumiditatii.ro!

Surse: azcentral.com, gizmodo.com.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Hepatita - 10 lucruri importante de stiut
Hepatita - 10 lucruri importante de stiut