Soluţii viabile pentru incontinenţa urinară

Potrivit statisticilor, la nivel mondial se înregistrează peste 200 de milioane de cazuri de incontinenţă urinară de diverse tipuri, iar cele mai afectate sunt preponderent femeile.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Soluţii viabile pentru incontinenţa urinară

Incontinenţa urinară înseamnă, la cea mai simplă şi comună înţelegere a termenului, imposibilitatea controlării complete a muşchilor pelvieni şi a fluxului de urină.

Altfel spus, procesul de a elimina urina nu mai este întru totul voluntar, ci se declanşează şi involuntar, ca urmare a unor cauze variate.

Ce este incontinenţa urinară?

Incontinenţa urinară înseamnă, la cea mai simplă şi comună înţelegere a termenului, imposibilitatea controlării complete a muşchilor pelvieni şi a fluxului de urină. Altfel spus, procesul de a elimina urina nu mai este întru totul voluntar, ci se declanşează şi involuntar, ca urmare a unor cauze variate. De cele mai multe ori, când eliminarea involuntară de urină este frecventă, se recomandă folosirea de scutece adulti pentru a preîntâmpina momente mai puţin plăcute ce pot surveni şi pentru a diminua stresul cauzat de astfel de posibile situaţii.

Muşchii din zona pelviană sunt cei care susţin vezica urinară şi, prin care, este reglată activitatea şi fluxul eliminării de urină. Slăbirea acestor muşchi şi apariţia evenimentelor episodice sau permanente de pierdere necontrolată de urină, într-o cantitate mai mică sau mai mare, poate avea factori diverşi, chiar dacă este, de cele mai multe ori, asociată cu înaintarea în vârstă.

 

Însă nu este deloc aşa, nu doar persoanele cu vârstă înaintată sunt afectate de apariţia episoadelor de incontinenţă urinară, acestea sunt întâlnite la orice vârstă, chiar dacă la unele persoane mai tinere sunt mai rare sau temporare. Episoadele permanente sunt cele care necesită mai multă atenţie, un consult al medicului şi tratament de specialitate, urmat sub îndrumarea medicului. Ceea ce este important de avut în vedere este şi felul în care se poate preveni local şi chiar trata.

Fie că vorbim de persoane tinere, între 25 şi 40 de ani şi până la seniori de peste 65 de ani, incontinenţa urinară se poate declanşa din diverse cauze, iar nicio situaţie nu se aseamănă cu alta. Vizitarea unui magazin de tehnica medicala, pentru a cunoaşte oferta pusă la dispoziţie şi chiar pentru un mic stoc de urgenţă de absorbante urologice şi scutece adulţi pe care să le avem acasă este binevenită.

Când şi de ce apare incontinenţa urinară?

Incontinenţa urinară apare ca urmare a slăbirii muşchilor pelvieni care susţin vezica şi controlează fluxul urinar şi se poate declanşa ca urmare a cauzelor aparent simple şi de neglijat, precum statului excesiv în frig sau în poziţii incomode pe scaun, poate fi chiar de la râsul prea accentuat, o tuse compulsivă sau un simplu strănut. Se mai poate întâmpla să apară în cazul femeilor şi bărbaţilor care fac un efort fizic susţinut, care merg des la sală şi ridică greutăţi sau cresc gradul de dificultate al exerciţiilor.

Acestea sunt cauze minore, se întâmplă rar şi nu trebuie să ne facem griji pentru ele. Potrivit statisticilor, la nivel mondial, se înregistrează peste 200 de milioane de cazuri de incontinenţă urinară de diverse tipuri, iar cele mai afectate sunt preponderent femeile.

Pierderile frecvente de urină şi slăbirea muşchilor pelvieni apar mai des la femei decât la bărbaţi şi, printre cauze, se numără sarcina, naşterea şi/sau menopauza, însă şi diverse boli neurologice, leziuni ale perineului, pelvisului sau prostatei cazul bărbaţilor, obezitate sau factori ce ţin de stres, amânarea prelungită a momentului urinării sau o vezică hiperactivă.

Soluţii de prevenire şi tratare a incontinenţei urinare

Incontinenţa urinară poate fi  de mai multe feluri, în funcţie de cauzele care o desfăşoară şi frecvenţa cu care apare: incontinenţă de urgenţă, vezică hiperactivă, incontinenţă de efort, incontinenţă de stres, incontinenţă funcţională, incontinenţă de preaplin, incontinenţă mixtă şi incontinenţă tranzitorie.

Fiecare dintre acestea are cauzele specifice, vârsta înaintată nu este un factor comun, însă apariţia şi declanşarea simptomului pierderii involuntare de urină trebuie să fie un motiv pentru a face o vizită medicului, dar şi pentru a lua în considerare achiziţionarea unui stoc de urgenţă de scutece adulţi sau absorbante urologice, în funcţie de necesitate, de la un magazin tehnică medicală, pentru acasă sau pentru deplasări în locuri mai reci sau pentru situaţii în care ştim că s-ar putea declanşa.

 

Diagnosticarea incontinenţei urinare implică un examen fizic, o ecografie abdominală, teste de urină, teste urodinamice, inclusiv cistoscopie. Medicul va decide care este diagnosticul corect, luând şi antecedente medicale şi alte probleme de sănătate asociate sau nu.

Tratamentul recomandat poate include antrenamente ale vezicii urinare şi exerciţii Kegel de încordare, blocarea şi relaxarea alternativă a fluxului de urină câte 10 secunde, de câteva ori, în timpul urinării (tratamnete nofarmacologice), purtarea unui scutec pentru situaţiile în care pierderile de urină sunt accentuate, păstrarea unui jurnal vezical de monitorizare, sau un tratament medicamentos, intervenţii chirurgicale, cateterism sau terapii medicale sau tratamente alternative.

Urmărește CSID.ro pe Google News