Pacienţii care iau regulat somnifere sunt mai predispuşi la deces într-o perioadă de trei ani de la ingestie, atenţionează cele mai noi studii din domeniu.
Chiar şi cei cărora li s-a prescris un tratament doar timp de un an sunt supuşi unor riscuri grave, cum ar fi cel de cancer.
Estimările specialiştilor somnologi din California sunt doar completări ale mai multor studii cu aceeaşi concluzie medicală- în 2007, 2009, 2010 oameni de ştiinţă din Norvegia, Suedia sau Canada au tras un semnal de alarmă cu privire la capacitatea somniferelor de a provoca decesul.
În toate cercetările, participanţii la studiu care nu urmau un tratament cu somnifere – în aceleaşi condiţii medicale ca şi cei care adormeau numai cu ajutorul medicamentelor – erau mult mai sănătoşi. Astfel de medicamente agravează depresia şi deteriorează ADN-ul, ceea ce duce într-un final la cancer.
Cu toatea astea, medicii recomandă renunţarea traptată la pastilele pentru somn- cu cât este mai rapidă sau mai bruscă cu atât provoacă simptome grave de sevraj, agitaţie şi nopţi nedormite.
Atunci când insomnia este cronică, singura soluţie este să mergi la un medic specializat pentru o evaluare detaliată care să depisteze natura cauzei- fizică sau psihiatrică sau doar efectul altor medicamente pe le iei.
Citeşte şi: Cele mai eficiente somnifere naturale
Sursa: The New York Times