Un studiu publicat în jurnalul JAMA Network Open arată că adulții de vârstă mijlocie și mai în vârstă care adoptă obiceiuri nesănătoase de somn au mai multe șanse de a se îmbolnăvi de afecțiuni cardiovasculare.
Echipa de cercetare a analizat 15.306 indivizi cu o vârstă medie de 66 de ani, dintre care 58% erau femei și 42% bărbați. Cercetătorii au raportat că 5.474 (36%) persoane aveau parte de un program de somn haotic, iar 3.946 (26%) aveau un somn odihnitor.
S-a constatat că 3.669 de membri ai grupului de studiu au avut cazuri documentate de boli cardiovasculare în timpul acelui interval, incluzând 2.986 de cazuri de boală coronariană și 683 de cazuri de accident vascular cerebral pe o perioadă medie de urmărire de aproape 5 ani.
În comparație cu persoanele cu un program de somn haotic, indivizii care s-au odihnit suficient pe timpul nopții au avut un risc semnificativ mai mic de apariție a bolilor cardiovasculare, bolii coronariene și a accidentului vascular cerebral în timpul perioadei de urmărire. Cercetătorii au declarat că riscul genetic pentru bolile cardiovasculare nu a modificat aceste asociații.
Studiul programului de somn urmărit pe cinci a fost determinat de ora culcării, durata somnului, calitatea somnului, siesta de la prânz, precum și scorurile de risc pentru boala coronariană și accident vascular cerebral.
Autorii au subliniat că bolile cardiovasculare sunt o cauză majoră de morbiditate și mortalitate la nivel mondial. În 2019, decesele cardiovasculare au reprezentat aproximativ o treime din totalul deceselor la nivel global.
Cercetătorii au mai spus că, pe măsură ce riscul bolilor cardiovasculare continuă să crească în aproape fiecare țară, este nevoie să fie identificați factorii de risc pentru prevenirea bolilor grave de inimă.
Echipa a recunoscut că studiile anterioare au arătat o asociere a somnului cu sănătatea cardiovasculară.
Cercetătorii au adăugat că factorii de stil de viață și genetici sunt, de asemenea, asociați cu bolile cardiovasculare, iar cercetările anterioare au arătat că persoanele cu stiluri de viață sănătoase au avut un risc mai mic de boală coronariană și accident vascular cerebral, chiar și printre cei cu un risc genetic ridicat.
Chelsey Borson, expertă în somn și fondatoare a serviciului de consultanță pentru somnul bebelușilor, Luna Leaps, care nu a fost implicată în studiu, a declarat pentru Medical News Today că somnul are efecte profunde asupra sănătății generale, inclusiv asupra sănătății inimii.
„Legătura între un somn adecvat și sănătatea inimii este tot mai recunoscută ca fiind vitală. Somnul servește ca perioadă de recuperare și reparație pentru inimă, reducând stresul și inflamația, factori de risc majori pentru boala cardiacă”, a explicat Borson.
„Nu este o idee complet nouă, dar semnificația acesteia s-a aprofunatat semnificativ în ultimii ani, pe măsură ce cercetarea a avansat.”
Borson a spus că studiile arată că persoanele care dorm mai puțin de șapte ore pe noapte tind să aibă riscuri mai mari de a dezvolta probleme cardiovasculare precum hipertensiunea arterială, boala arterială coronariană și infarctul miocardic, ceea ce „subliniază rolul somnului în reglarea tensiunii arteriale, a ritmului cardiac și a stabilității cardiovasculare.”
„Limitarea expunerii la ecrane și luminile puternice în timpul serii este o altă strategie eficientă, deoarece ajută la menținerea producției naturale de melatonină, hormonul responsabil pentru somn”, a adăugat ea.
Dr. Rigved Tadwalkar, cardiolog consultant la Providence Saint John’s Health Center din California, care nu a fost implicat în studiu, a declarat pentru Medical News Today că un somn adecvat permite corpului să se odihnească și să se repare, precum și „reglează hormonii care influențează tensiunea arterială, inflamația și nivelurile de zahăr din sânge, toate acestea fiind foarte importante pentru sănătatea inimii.”
Tadwalkar a spus că persoanele care au dificultăți în somn ar trebui să reconsidere activitățile premergătoare somnului și să evite activitățile stimulatoare precum utilizarea ecranelor înainte de culcare.
„În schimb, adoptați ritualuri calmante cum ar fi cititul unei cărți sau practicarea tehnicilor de relaxare pentru a semnaliza organismului că este momentul să se relaxeze”, a spus el.
„Mențineți camera rece, întunecată și liniștită pentru a îmbunătăți mediul de somn. Eliminați zgomotul și sursele de lumină pe cât posibil și ajustați temperatura pentru a crea un cadru ideal pentru o noapte de somn liniștită.”
Tadwalkar a spus că dacă problemele de somn persistă, este important să consultați un profesionist din domeniul sănătății pentru o evaluare suplimentară și sfaturi personalizate.
„Acesta poate ajuta la identificarea oricăror cauze subiacente ale problemelor de somn și poate recomanda cele mai potrivite opțiuni de tratament”, a spus el.
„În special, luați în considerare să solicitați ajutorul unui medic specialist în medicina somnului, care este specializat în diagnosticul și tratamentul tulburărilor de somn. Medicii specialiști în medicina somnului au expertiza necesară pentru a efectua teste specializate, a dezvolta planuri de tratament personalizate și a oferi îndrumare pentru sănătatea somnului pe termen lung.”
Surse:
Sursa foto: Lysenko Andrii / Shutterstock