Spalatul mainilor afecteaza judecata

Persoanele care se spala pe maini inainte de luarea unei decizii accepta mai usor lucrurile gresite.
  • Publicat:
Spalatul mainilor afecteaza judecata
Spalatul mainilor afecteaza judecata

Persoanele care se spala pe maini inainte de a lua o decizie devin mult mai ingaduitoare, potrivit unui studiu britanic.

Autorii au declarat ca unii judecatori care s-au spalat pe maini inainte de a da un verdict au fost mai putin severi, in timp ce unii oamenii care au facut dus inainte de a merge sa voteze au demonstrat ca trec mai usor cu vederea peste greselile facute de oamenii politici.

La cercetare, au participat 22 de persoane care au fost rugate sa se spele pe maini si alte 22 care nu au facut acest lucru.

„Ne place sa credem ca ajungem la anu­mite decizii in urma unei deliberari, dar mi­cile lucruri din jurul nostru ne in­flu­en­teaza”, a explicat autorul acestui studiu. Psihologii cred ca descoperirea este „infricosatoare”, deoarece „sugereaza ca spalatul mainilor ne pregateste sa acceptam lucruri gresite”.

Cei mai fericiti dintre europeni

Persoanele care traiesc in nordul Europei sau in Olanda sunt printre cele mai fericite din UE, in vreme ce cetatenii din Portugalia si din statele care au aderat recent sunt cei mai nefericiti, potrivit unui studiu publicat de Eurofound.

Tarile europene in care oa­menii sunt cei mai fericiti sunt, totodata, cele in care salariile si venitul pe gospo­da­rie sunt cele mai mari. „Oamenii cu venit mare, sanatosi, cu slujbe sigure si cu edu­ca­tie superioara sunt mai multumiti, mai fericiti si mai impliniti”, spune unul dintre initiatorii cercetarii.

Cele mai mari venituri pe gospodarie sunt in Austria, Irlanda, Marea Britanie, iar cele mai mici in Bulgaria, Romania, Polonia, Ungaria, Portugalia.

Vorba cantecului: „forever young”

Persoanele in varsta, in special barbatii, se simt in medie cu 13 ani mai tinere decat varsta lor reala, potrivit unui studiu publicat in „Journals of Gerontology”. A fost efectuat pe un esantion de 516 barbati si fe­mei de peste 70 de ani, pe o perioada de 6 ani.

Barbatii se consi­dera mai tineri decat femeile. „Ele se consi­dera mai in varsta cu 4 ani decat barbatii. Unul din motivele probabile este acela ca femeile sunt in general mai constiente de­cat barbatii de modul in care arata, in special din cauza stereotipurilor negative folo­site de oameni pentru a descrie batranetea”, spun cercetatorii.

Citeste si Femeile, mai murdare pe maini decat barbatii
                 Health news


Foto: HEPTA

Urmărește CSID.ro pe Google News
Vitamina K, buna de „pus“ pe rana
Vitamina K, buna de „pus“ pe rana