Spina bifida, o malformație congenitală care poate duce la dizabilități permanente. Toate gravidele trebuie să ia acest supliment!

Spina bifida, o malformație congenitală care poate duce la dizabilități permanente. Toate gravidele trebuie să ia acest supliment!
Sursa foto: Shutterstock

Ce este spina bifida

Spina bifida este o malformație congenitală cauzată de dezvoltarea incompletă a coloanei vertebrale a fătului în timpul primei luni de sarcină. Afecțiunea variază în funcție de grad, de la ușoară, fără simptome, până la severă, cu afectarea nervilor, și este de obicei evidentă la naștere. Spina bifida apare în primele 28 de zile de sarcină, adesea înainte ca femeia să știe că este însărcinată. Afecțiunea este un tip de defect al tubului neural.

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie cu supraspecializare în infertilitate, detaliază tipurile de spina bifida, cauzele și simptomele acestei malformații, precum și metodele de tratament și prevenție.

Tipuri de spina bifida

Cele mai multe cazuri sunt atât de ușoare încât nu prezintă simptome și nici măcar nu au nevoie de tratament (acest lucru se întâmplă în cazul spina bifida ocultă, sau „spina bifida ascunsă”). Dar există și unele tipuri de spina bifida foarte grave.

Copiii născuți cu un tip mai grav al acestei afecțiuni au leziuni deschise pe coloana vertebrală, unde există leziuni semnificative ale nervilor și ale măduvei spinării, explică dr. Andreas Vythoulkas.

Deschiderea poate fi reparată prin intervenție chirurgicală, dar leziunile nervoase nu sunt rezolvate, ceea ce cauzează dizabilități permanente. Spina bifida poate apărea oriunde de-a lungul coloanei vertebrale, dar cel mai adesea se găsește în partea mică a spatelui sau mai jos.

Există trei tipuri principale de spina bifida: spina bifida ocultă, meningocel și mielomeningocel.

Spina bifida ocultă

Este cea mai ușoară și cea mai frecventă formă a acestei afecțiuni. De obicei, implică doar o porțiune mică a coloanei vertebrale, nu prezintă simptome și nu necesită tratament.

Atunci când un copil se naște cu această malformație, pielea acoperă deformarea osului spinal. Spina bifida ocultă înseamnă literalmente „un loc ascuns pe coloana vertebrală”, iar pentru multe persoane cu acest tip de malformație, locul rămâne ascuns. La unele persoane, însă, pielea care acoperă defectul osos va prezenta modificări subtile, cum ar fi o gropiță, o colorare roșie sau purpurie sau un smoc de păr.

Rareori va cauza probleme atunci când un copil crește, până la adolescență. În acest moment din viața copilului măduva spinării s-a fixat de coloana vertebrală. Atunci când începe sporul de creștere din adolescență, nervii măduvei spinării se întind și pot să apară dificultăți precum slăbiciune și amorțeală la nivelul picioarelor, infecții ale vezicii urinare și incontinență (lipsa controlului vezicii urinare și al intestinelor), spune dr. Vythoulkas.

Cu cât măduva spinării este mai mult întinsă, cu atât simptomele devin mai grave. Intervenția chirurgicală pentru ameliorarea acestor simptome prin reducerea tensiunii asupra măduvei spinării este simplă și adesea reușită.

Meningocelul

Meningocelul este un tip de spina bifida în care meningele (membrana care înconjoară măduva spinării) iese prin deschidere, provocând o umflătură pe spate. Mai grav decât spina bifida ocultă, meningocelul poate fi totuși reparat prin intervenție chirurgicală.

Aceasta se poate efectua în orice moment în timpul copilăriei. În cazul meningocelului, măduva spinării s-a dezvoltat în mod normal și nu este deteriorată, iar copilul nu are probleme neurologice.

Mielomeningocelul

Mielomeningocelul este cea mai gravă formă de spina bifida. În cazul copiilor născuți cu mielomeningocel, măduva spinării nu se formează corespunzător și o porțiune din măduva nedezvoltată iese prin spate.

Are aspectul unui sac care conține lichid cefalorahidian, iar vase de sânge înconjoară măduva proeminentă, care de obicei nu este acoperită de piele, astfel încât nervii și țesuturile sunt expuse.

Un procent semnificativ dintre copiii născuți cu mielomeningocel se confruntă, de asemenea, cu hidrocefalie din cauza unui defect la baza craniului.

Hidrocefalia este o acumulare excesivă de lichid cefalorahidian pe creier, care va provoca leziuni cerebrale, convulsii sau orbire dacă nu este tratată. Pentru a evita acest lucru, trebuie introduse chirurgical șunturi din plastic sub piele pentru a scurge excesul de lichid în cavitatea abdominală, adaugă specialistul.

Copiii născuți cu mielomeningocel au adesea paralizie sau slăbiciune sub nivelul leziunii spinale. Acest lucru afectează membrele inferioare, împreună cu probleme cu funcția vezicii urinare și a intestinelor. În cazuri extreme, sunt implicate trunchiul și membrele superioare.

Cauze spina bifida

Cauza exactă a apariției acestei malformații nu este clară, dar se crede că în principal este vorba despre o combinație de factori genetici și de mediu.

Problema poate fi de obicei detectată în timpul sarcinii, dar nu întotdeauna. Pentru depistarea afecțiunii se poate realiza în săptămâna 16-18 de sarcină un test de sânge care testează cantitatea de AFP (alfa-fetoproteină) din sânge.

Cantitatea este mai mare în proporție de aproximativ 75% până la 80% la femeile care poartă un făt cu spina bifida.

Celelalte metode se screening includ ecografia și amniocenteza.

Tratament spina bifida

Deoarece implică leziuni nervoase, tipurile mai grave de spina bifida nu pot fi vindecate. Copiii cu cazuri mai grave trebuie să deprindă abilități de mobilitate și au nevoie de pregătire pentru a învăța să-și gestioneze funcțiile intestinale și vezicale.

Unii pot avea nevoie de cateterizare pentru a permite trecerea urinei. De asemenea, acești copii au nevoie de mai multe intervenții chirurgicale pe măsură ce cresc și vor avea nevoie de dispozitive de asistență, cum ar fi aparate ortopedice, cârje și scaune cu rotile pe tot parcursul vieții lor, adaugă dr. Andreas Vythoulkas.

Intervențiile chirurgicale, fizioterapia și medicamentele sunt utilizate pentru a trata unele dintre efectele acestor malformații și pot fi necesare pe tot parcursul vieții pacientului pentru a preveni și gestiona anumite complicații. Copiii care au suferit de hidrocefalie au uneori probleme de învățare.

Poate fi prevenită spina bifida?

Chiar dacă nu există o cauză cunoscută, experții consideră că spina bifida poate fi evitată prin câteva măsuri simplu de urmat.

Una dintre ele, și cea mai importantă, este administrarea zilnică de acid folic, o formă sintetică a vitaminei B9. Se recomandă ca administrarea acidului folic să înceapă înainte ca femeia să rămână însărcinată și să continue pe parcursul primelor 12 săptămâni de sarcină, perioadă în care se dezvoltă tubul neural al fătului.

Pe lângă administrarea de acid folic, în vederea prevenirii spina bifida gravidelor li se se mai recomandă tratarea imediată a febrei, evitarea băilor fierbinți, a saunei și în general a orice poate supraîncălzi corpul.

Dacă viitoarea mămică este diagnosticată cu diabet sau suferă de obezitate, este important ca pe perioada sarcinii să se asigure că face tot posibilul pentru a gestiona aceste afecțiuni.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Andreas Vythoulkas - Medic obstetrică-ginecologie cu specializare în infertilitate
Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrică-ginecologie, cu competențe în infertilitate, laparoscopie, ecografie, histeroscopie, colposcopie. Absolvent al Masteratului în cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea Doctorului Pantos, Dr. Vythoulkas a dobândit expertiză și ...
citește mai mult
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult