”Efectul contraceptiv al steriletului se bazează doar pe inflamația sterilă (atenție, nu vorbim de o infecție!) dată de prezența acestui corp străin în uter, care creează astfel un mediu nepropice implantării unei sarcini” explică dr. Ioan Boleac, medic ginecolog. Am aflat de câte tipuri sunt steriletele, cui i se potrivește, cât de eficient este și cât costă procedura de montare a unui sterilet în România.
CSÎD: De câte tipuri sunt steriletele?
Dr. Ioan Boleac: Steriletele (sau dispozitivele intrauterine) sunt de mai multe tipuri. Primul care a apărut a fost steriletul netratat medicamentos. Un al doilea tip de sterilet este cel pe bază de cupru, care adaugă efectului de mai sus și eliberarea în mod continuu a unor mici cantități de cupru, care interferă cu motilitatea spermatozoizilor și receptivitatea endometrului, împiedicând astfel obținerea sarcinii. Iar un al treilea tip de sterilet este cel cu eliberare de hormoni; hormonul eliberat este levonorgestrelul, care este un tip de progesteron.
CSÎD: Ce efecte are steriletul cu eliberare de hormoni?
Dr. Ioan Boleac: La inflamația sterilă se adaugă și efectele progesteronului asupra endometrului și mucusului cervical, care împiedică obținerea sarcinii.
CSÎD: Cui se adresează steriletul?
Dr. Ioan Boleac: Din punctul meu de vedere, steriletul reprezintă o bună opțiune contraceptivă în primul rând pentru o femeie cu vârstă mai mare de 30 de ani, care a avut nașteri până la momentul actual.
CSÎD: Cum se instalează steriletul?
Dr. Ioan Boleac: Inserarea steriletului se realizează doar de către medicul ginecolog la cabinetul medical. În prealabil medicul se asigură că femeia este la zi cu screening-ul cancerului de col uterin (prin Papanicolau sau genotipaj HPV) și o testează pentru boli cu transmitere sexuală cum ar fi Chlamydia trachomatis, Mycoplasma genitalium și Neisseria gonorrhoeae. Numai după aceea se va practica inserția steriletului.
CSÎD: Este o procedură dureroasă?
Dr. Ioan Boleac: Aceasta se face cu anestezie locală, pentru a minimiza disconfortul femeii. După ce măsoară lungimea cavității uterine, ginecologul insera cu grijă steriletul printr-un tub subțire în interiorul uterului, unde dispozitivul își găsește singur poziția ideală.
CSÎD: Este adevărat că unele femei scot singure acasă steriletul pentru a evita costurile?
Dr. Ioan Boleac: Nu aș putea să vă zic, din fericire nu m-am întâlnit cu aceasta situație în practica mea medicală.
CSÎD: Cât costă montarea unui sterilet?
Dr. Ioan Boleac: Din câte știu, cred că în intervalul 100-200 ron.
CSÎD: Cât costă îndepărtarea lui?
Dr. Ioan Boleac: La fel, cred că în același interval de preț.