Stomatita este o inflamaţie a cavităţii bucale şi se prezintă într-o multitudine de manifestări, fiind provocată de mai multe cauze: alergii, infecţii sau afecţiuni ale organelor intene.
Stomatita este o afecţiune dureroasă, asociată cu roşeaţă, sângerări şi umflături ale zonei afectate.
Dr. Melnic, specialist în chirurgie dento-alveolară şi coordonator al Clinicii Dr. Ion Melnic, ne vorbeşte despre stomatită, cauzele apariţiei, simtome şi tratamente.
“Stomatita este o afecţiune care se poate dezvolta în orice etapă a vieţii, includem aici şi copilăria. La copii, se pot observa frecvent forme de stomatită herpetică, cauzată în special de virusul herpes simplex, dar şi stomatita aftoasă. Stomatita herpetică se poate transmite prin schimbul de alimente sau prin sărut, însă cea aftoasă nu este contagioasă”, spune Dr. Melnic.
Cauzele care duc la dezvoltarea stomatitei sunt diverse, printre care se numără alergiile, virusul herpes simplex, micozele, cancerul bucal sau imunitatea scăzută.
Dr. Melnic insistă asupra faptului că inflamaţiile alergice ale cavităţii bucale au caracter individual şi se manifestă diferit de la persoană la persoană, fiecare având alergenii faţă de care este sensibilizat. Aşadar, atât simptomele, cât şi tratamentele stomatitei depind în mod direct de cauza care a dus la apariţia afecţiunii.
Stomatita se caracterizează prin durere şi prin prezenţa unor ulceraţii la nivelul cavităţii bucale. În funcţie de tipul ei, stomatita prezintă diverse simptome:
În tratamentul stomatiei, Dr. Melnic nu recomandă antibioticele. Tratamentul este simptomatic, scopul acestuia fiind acela de reducere a durerii şi sporirii remiterii leziunilor de pe mucoasa bucală.
Pentru durere se recomandă analgezicele, iar pentru a grăbi vindecarea se recomandă igiena orală corespunzătoare şi consumul de lichide.
De asemenea, trebuie evitate alimentele foarte reci sau fierbinţi, alimentele picante, sărate sau acide care pot cauza iritaţia exagerată a mucoasei bucale. Recuperarea completă durează între 10 şi 20 de zile.