Stresul cauzează acnee? Medicii explică

  • Publicat:
Stresul cauzează acnee? Medicii explică

Când te simți copleșit și stresat, o nouă erupție acneică este ultimul lucru de care ai nevoie. Din păcate, mulți dintre noi ne confruntăm ocazional cu acneea de stres, ceea ce ne face să ne stresăm și mai mult. Dar cum o tratezi? Și există o modalitate de a preveni apariția coșurilor din nou?

Află cum să identifici acneea de stres și cum să o previi atunci când te simți copleșit de sarcinile zilnice.

Ce este acneea de stres și cum arată?

După cum îi spune și numele, acneea de stres apare în condiții de stres și aceasta poate arăta similar cu alte tipuri de acnee, inclusiv papule, pustule, erupții chistice și pori înfundați.

Acneea de stres poate arăta la fel cu acneea obișnuită, dar la un nivel mai grav. Este posibil să ai erupții în aceleași locuri ca de obicei, dar mai pronunțate în perioadele de stres”, spune dermatologul Dr. Joshua Zeichner, pentru Prevention Autralia.

Stresul cauzează acnee?

„Acneea poate începe ca urmare a stresului sau se poate agrava în condiții de stres. Acneea de stres este declanșată de răspunsul fiziologic al corpului la stres”, spune un alt dermatolog, Dr. Brendan Camp, pentru publicația din Australia. Stresul poate crește nivelurile de cortizol, hormonul de stres al corpului. Creșterea cortizolului poate duce la o producție mai mare de sebum, care este o cauză bine cunoscută a acneei.

Stresul este cunoscut pentru efectele sale nocive asupra pielii, interferând cu vindecarea rănilor, compromițând integritatea barierei pielii și chiar ducând la agravarea unor condiții precum acneea sau psoriazisul, adaugă Dr. Zeichner.

Alte cauze ale acneei

Pe lângă stres, multe alte lucruri pot declanșa acneea. Iată câteva cauze posibile ale erupțiilor tale care nu sunt legate de stres:

  • Hormoni: pubertate, sarcină, menopauză, alte dezechilibre hormonale
  • Bacterii pe piele
  • Anumite produse pentru piele, chiar și cele folosite pentru a trata acneea
  • Anumite alimente: alimente grase, zahăr ridicat, nuci, gluten, lactate
  • Anumite medicamente: corticosteroizi, testosteron, anticoncepționale, litiu, antidepresive
  • Anumite suplimente nutriționale: vitamina B6 și B12, iod, zer
  • Cosmetice cu ingrediente comedogenice (care înfundă porii): lanolină, ulei de cocos, unt de cacao

Cine poate avea acest tip de acnee?

„Oricine poate avea acnee în perioade de stres, dar este mai probabil să apară la cineva deja predispus la acnee sau erupții”, spune Dr. Joshua Zeichner. Cei care sunt genetic predispuși la acnee sau cei care trec printr-o cantitate mare de stres sunt în general mai susceptibili la acneea de stres.

Cum să tratezi acneea de stres

Acneea de stres este gestionată cu aceleași tratamente ca acneea obișnuită, dar foarte mult ajută și găsirea unor modalități de a reduce stresul atunci când este posibil. De asemenea, dormitul mai mult poate ajuta la calmarea acneei.

„Acneea de stres poate fi tratată cu medicamente care conțin ingrediente precum acidul salicilic, peroxidul de benzoil și retinoizii”, adaugă Dr. Camp. Există, de asemenea, o gamă de medicamente pe care ți le poate scrie un dermatolog și care pot ajuta.

Cât durează acneea de stres

Acneea de stres va dura de obicei atâta timp cât nivelurile de stres sunt ridicate. Când nivelurile de stres scad, acneea se poate îmbunătăți, dar nu dispare neapărat.

„Durata unei erupții de acnee de stres poate varia de la persoană la persoană”, adaugă Dr. Camp. „O erupție de scurtă durată poate dura doar câteva zile, dar uneori poate persista săptămâni sau luni”.

Cum să o previi

Să elimini sursa de stres din viața ta este mai ușor de spus decât de făcut. Menținerea unei rutine de îngrijire a pielii care să includă ingrediente pentru combaterea acneei și îngrijirea generală a sănătății prin exerciții regulate, somn adecvat și o dietă echilibrată pot ajuta.

În ceea ce privește stresul, încearcă să identifici modalități de a reduce nivelurile de cortizol în rutina ta zilnică. Exemplele eficiente includ yoga, meditația, distracția cu prietenii și somnul suplimentar.

„În perioadele în care știi că vei avea parte de mult stres, de exemplu, dacă ai un termen limită sau ești mai ocupat decât de obicei, asigură-te că îți intensifici regimul de îngrijire a pielii pentru a preveni o erupție acneică legată de stres”, spune Dr. Zeichner.

El recomandă următorii pași pentru rutina ta de îngrijire a pielii pentru a preveni o erupție de acnee legată de stres:

Spală fața cu un demachiant cu acid salicilic. Acidul salicilic este un beta hidroxi acid care îndepărtează excesul de ulei și celulele moarte de pe suprafața pielii. Aplică un produs care conține peroxid de benzoil pe întreaga zonă predispusă la erupții. Peroxidul de benzoil este un ingredient care reduce nivelurile de bacterii care cauzează acneea și reduce inflamația.

Când să consulți un medic pentru această problemă

Nu te descuraja și nu te stresa și mai mult din cauza erupțiilor. Identificarea cauzei acneei este jumătate din bătălie. „Dacă nu răspunde la tratamentele fără prescripție medicală sau are un impact negativ asupra calității vieții tale, consultă un dermatolog pentru evaluare și tratament”, spune Dr. Camp.

Sursă foto: Shutterstock

CITEȘTE ȘI: Acneea fungică: cum o recunoști, de ce apare

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”