Diastema sau cum este cunoscut de toată lumea, strungăreaţa, pentru unele persoane poate fi deranjantă, în timp ce pentru altele reprezintă un semn distinctiv la care ţin şi care îi fac să se simtă speciali. Trebuie să recunoaştem că strungăreaţa oferă un aer aparte şi are farmecul ei, dar mulţi ne întrebăm cum şi de ce apare acest spaţiu între dinţi. Doamna doctor Mihaela Dan, specialist ortodont, spune că această problemă apare mai frecvent la copii decât la adulţi, iar dacă este deranjantă, poate fi tratată indiferent de vârsta pacientului.
Diastema medina reprezintă un spaţiu mai mare de 0,5mm între cei doi dinţi frontali şi, chiar dacă este vizibil doar în momentul în care zâmbim sau vorbim, această distanţă întree dinţi poate afecta vorbirea, în special în cazul pronunţiei literelor ”s” şi ”t”.
„Copiii sunt cei mai frecvent afectaţi de diastemă, însă de multe ori în cazul lor problema este temporară şi ar trebui să se corecteze după ce dinţii încep să cadă. La adulţi însă, diastema este cel mai adesea permanentă şi va necesita tratament pentru a elimina spaţierea dintre dinţi”, explică doamna doctor Mihaela Dan.
“Cea mai frecventă cauză a strungăreţei este nepotrivirea dintre dimensiunea maxilarului şi cea a dinţilor: fie dimensiunea maxilarului este prea mare pentru dinţi, fie dinţii sunt prea mici pentru maxilar”, completează doamna doctor ortodont.
Diastema tranzitorie. Întâlnită cel mai des la copii, diastema tranzitorie reprezintă o etapă temporară, când cei doi incisivi centrali ies prea îndepărtaţi. Odată ce dinţii vecini erup, spaţiul se închide de la sine, în urma presiunilor exercitate de aceştia pentru a-şi face loc pe arcadă.
Respiraţia orală sau sugerea degetului. Ambele obiceiuri pot avea ca rezultat împingerea dinţilor în faţă şi, implicit, apar spaţierile dentare.
“Aceasta este o situaţie în care se recomandă cât mai devreme posibil tratamentul cu aparat dentar, deoarece la o vârstă fragedă maxilarele sunt mai maleabile. La adult o astfel de situaţie poate produce parodontoza şi este mult mai greu de tratat”, atenţionează doamna doctor.
Diastema vera. Frenul buzei superioare este vinovat pentru apariţia strungăreţei, fiind un ţesut fibros, foarte gros şi jos inserat care poate pătrunde între dinţi.
“În astfel de cazuri accest fren trebuie secţionat printr-o mică incizie, extrem de simplă, efectuată cu anestezie locală. Vindecarea va avea loc foarte repede, deoarece acel ţesut fibros acţionează ca o pernă elastică, ce împiedică alinierea dinţilor chiar şi cu aparat dentar sau produce ulterior recidivă”, explică specialistul ortodont.
Dinţi prea mici, maxilare prea mari. Atunci când copilul moşteneşte de la un părinte maxilarul, iar de la celălalt dinţii, apar aceste spaţieri dentare între mai mulţi dinţi, nu doar între cei doi incisivi centrali şi pot fi tratate numai cu un aparat dentar fix.
Anodoţie. Anodoţia presupune lipsa unor dinţi la naştere, iar atunci când incisivul lateral lipseşte, între caninii superiori vor apărea spaţieri dentare.
“În această situaţie există două variante de tratament ortodontic fix: fie se deplasează caninii lângă incisivii centrali şi se şlefuieşte vârful lor pentru a arată ca nişte incisivi laterali, fie se apropie incisivii centrali şi se măreşte spaţiul pentru dinţii lipsa, pentru a încăpea ulterior (după 18 ani) un implant dentar”, spune specialistul.
Parodontoză. Atunci când gingia şi osul se retrag, dinţii încep să migreze, iar astfel îşi fac apariţia cu uşurinţă acele spaţii între dinţi.
Extracţii dentare. Dacă în urma unei extracţii dentare dinţii nu sunt înlocuiţi pentru multă vreme de implanturi sau lucrări dentare, aceştia tind să migreze spre locurile rămase libere.