Multe persoane sunt obișnuite să consume alcool înainte de a adormi. Cu toate acestea, alcoolul poate avea efecte negative asupra somnului. Specialiștii recomandă ca între consumul de alcool și momentul adormirii să existe un interval, pentru ca somnul să nu fie afectat.
Cum îți poate afecta, mai exact, alcoolul calitatea somnului? În primul rând, în corpul tău pot apărea primele simptomele pe care le-ai putea avea dacă nu aștepți suficient între ultima băutură și momentul culcării.
Alcoolul poate fi consumat sub formă de bere, vin și băuturi spirtoase precum vodka, rom, gin și whisky. Este consumat mai des seara, fiind numit și „băutura de seară”, și poate afecta în mod negativ somnul. În timp ce alcoolul te poate face să te simți obosit, inițial, acesta poate și perturba somnul pe măsură ce efectul său dispare.
Se recomandă să nu consumi alcool în ultimele patru ore înainte de culcare. Chiar dacă alcoolul te poate ajuta să adormi, interferează cu calitatea somnului.
În plus, organismul tău poate să proceseze o porție de alcool în aproximativ o oră. Dacă ai consumat mai multe băuturi, este indicat să consumi ultima băutură cu câteva ore înainte de culcare.
Dacă bei alcool chiar înainte de culcare, ai putea experimenta:
Dacă consumi alcool în exces sau bei cantități mari foarte repede, poți să-ți afectezi nivelurile de melatonină timp de până la o săptămână după aceea. Melatonina este un hormon pe care corpul tău îl produce pentru a ajuta la reglarea somnului.
Dacă dormi mai bine când nu consumi alcool, ar trebui să iei în considerare stoparea completă a consumului de alcool. Cu toate acestea, dacă continui să ai dificultăți în somn, poți să ceri sfatul unui specialist în somnologie.
Sursă – https://www.verywellhealth.com/wait-between-alcohol-sleep-3014979
Sursă foto – Yta23 / Shutterstock