Substanțele chimice legate de cancerul la sân se „infiltrează” în alimente, arată un nou studiu

Conform unui studiu, substanțele chimice legate de cancerul la sân se infiltrează în alimentele noastre prin intermediul ambalajelor.
  • Publicat:
Substanțele chimice legate de cancerul la sân se

Aproape 200 de substanțe chimice legate de cancerul de sân sunt utilizate în fabricarea ambalajelor alimentare și a veselei din plastic, iar zeci dintre aceste substanțe cancerigene pot migra în corpul uman, se arată într-un nou studiu.

„Există dovezi puternice că 76 de substanțe cancerigene cunoscute sau potențiale pentru sân din materialele care intră în contact cu alimentele achiziționate recent în întreaga lume pot fi găsite în oameni”, a declarat coautorul studiului Jane Muncke, director general și director științific la Food Packaging Forum, o fundație non-profit cu sediul în Zurich, Elveția, care se concentrează pe comunicarea și cercetarea științifică.

„A scăpa de acești agenți cancerigeni cunoscuți sau suspectați în aprovizionarea noastră cu alimente este o oportunitate uriașă pentru prevenirea cancerului”, a declarat Muncke, potrivit CNN.

Conform studiului, dintre substanțele chimice detectate recent în ambalajele alimentare, 40 sunt deja clasificate ca periculoase de către agențiile de reglementare din întreaga lume.

„Atât de multe dintre aceste substanțe chimice au fost deja clasificate ca fiind periculoase pentru sănătatea umană, dar încă li se permite să fie utilizate în materialele care intră în contact cu alimentele, permițându-le astfel să migreze în alimentele pe care le consumăm”, a declarat Jenny Kay, cercetător științific la Silent Spring Institute, o organizație de cercetare științifică axată pe legătura dintre substanțele chimice, sănătatea femeilor și cancerul de sân. Ea nu a fost implicată în studiu.

Ratele cancerului de sân cu debut precoce la femeile sub 50 de ani sunt în creștere, iar experții au declarat că tendința nu poate fi explicată doar prin genetică.

„Ratele cancerului de colon sunt, de asemenea, în creștere la persoanele mai tinere”, a declarat Dr. Len Lichtenfeld, fost director medical adjunct al Societății Americane de Cancer, care nu a fost implicat în studiu.

„Este vorba de obezitate? Este vorba de alcool? Este vorba de lipsa de activitate fizică? Este vorba de mediu? Există o mulțime de motive”, a spus Lichtenfeld, «și va dura mult timp să se stabilească care are cel mai mare impact, deoarece unele dintre aceste substanțe chimice pot prezenta un risc ridicat, altele un risc scăzut».

Substanțe cancerigene în plastic, hârtie și carton

Noul studiu, publicat marți în revista Frontiers in Toxicology, a comparat baza de date Silent Springs a substanțelor cancerigene cunoscute pentru cancerul de sân cu baza de date privind substanțele chimice de contact cu alimentele monitorizate la om, sau FCChumon.

FCChumon, creată de Food Packaging Forum, este o listă a substanțelor chimice care intră în contact cu alimentele și care au fost detectate în laptele matern, sângele, urina și țesuturile umane.

„Noul studiu a luat lista noastră de potențiale substanțe cancerigene pentru sân și a comparat-o cu lista lor de substanțe chimice care au fost găsite în materialele care intră în contact cu alimentele pentru a afla care dintre potențialele substanțe cancerigene pentru sân ar putea ajunge în dietele oamenilor”, a declarat Jenny Kay, cercetător științific la Silent Spring Institute, o organizație de cercetare științifică axată pe legătura dintre substanțele chimice, sănătatea femeilor și cancerul de sân. Ea nu a fost implicată în studiu.

Sursa foto: Shutterstock.

Urmărește CSID.ro pe Google News