Sucul de portocale din comerţ, cocteil de conservanţi, coloranţi, zahăr. Află ce boli poate provoca

Studiul despre sucul de portocale din comerţ făcut de Asociaţia Pro Consumatori face parte din Campania Naţională de Informare Să învăţăm să înţelegem eticheta.
  • Publicat:
Sucul de portocale din comerţ, cocteil de conservanţi, coloranţi, zahăr. Află ce boli poate provoca
Suc de portocale din comerţ, cocteil de conservanţi, coloranţi, zahăr . Află ce boli poate provoca, foto Shutterstock

Să fim serioşi, temperaturile de afară ne îmbie la un suc, chiar dacă încă terasele şi restaurantele nu sunt deschise. Asta ca să nu mai vorbim despre fascinanţia copiilor mici pentru sucurile frumos ambalate din frigiderele magazinelor. Ei bine, conform experţilor în sănătate aceste băuturi carbogazoase sunt de evitat în general şi în special de către anumite categorii de persoane. Sucurile carbogazoase au un conţinut mare de zahăr sau îndulcitori artificiali şi pot duce la acumularea de kilograme în plus sau chiar la obezitate – consumate în exces pe termen lung şi acompaniate de un stil de viaţă neechilibrat. Şi acesta este doar un aspect.

Iată câteva concluzii ale experţilor în nutriţie de la Asociaţia Pro Consumatori a achiziţionat 36 de băuturi răcoritoare cu adaos de suc de portocale, respectiv sucuri din portocale.

Din echipa de experţi a APC România au făcut parte prof. univ. dr. Ion Schileru, conf. univ. dr. Costel Stanciu, nutriţionist Dumitru Bălan şi inginer tehnolog în industria alimentară Virgil Virgilsen.

Încă de la început, trebuie să stiţi că România ocupă locul 2 în Europa la obezitate infantilă, iar 1,5 milioane de români suferă de diabet zaharat.

  • 2 linguriţe de suc de portocale într-un pahar cu băutură răcoritoare pe bază de adaos de suc de portocale
  • 8 E-uri într-un pahar cu băutură răcoritoare cu adaos de suc de portocale
  • Jumătate din sucurile de portocale sunt obţinute din concentrat de portocale
  • Nectarul de portocale din comerţ conţine 50% suc, 50% apă, zahăr şi acid citric
  • Un pahar de băutură răcoritoare poate conţine şi 6 linguriţe de zahăr
  • Băuturile răcoritoare îndulcite cu zahăr constituie cauza principală pentru apariţia obezităţii, hipertensiunii şi a diabetului zaharat de tip 2
  • Băuturile răcoritoare îndulcite cu zahăr constituie cauza a 38 de afecţiuni medicale
  • Aspartamul este cauza a 60 de afecţiuni medicale

Ce poate conţine de fapt un suc de portocale din comerţ?

Conform observaţiilor experţilor în nutriţie români implicaţi în studiu băuturile răcoritoare cu adaos de suc de portocale conţin următoarele ingrediente: apă, dioxid de carbon, zahăr, sirop de glucoză-fructoză, suc de portocale în proporţii variabile şi insignifiante, acid citric, amidon modificat, gumă de celuloză, gumă de guar, gumă caruba, gumă arabica, esteri glicerici ai răşinilor din lemn, beta-caroteni, beta-apo-8-carotenal, antocianine, acid ascorbic, aspartam, caramel sulfit de amoniu, carbonat de calciu, vitamine C, E, B6 etc.

Ce boli se pot declanşa pe termen lung din cauza înducitorilor artificiali şi a altor ingrediente din sucul de portocale din comerţ

Ce ingrediente din sucurile din comerţ pot crea probleme de sănătate? Îndulcitorii sintetici regăsiţi în băuturile răcoritoare analizate (aspartamul, accesulfam K, ciclamatul de sodiu, zaharinatul de sodiu) au o putere de îndulcire care poate fi de până la 400 de ori mai mare decât zahărul şi sunt responsabili pentru o serie de afecţiuni medicale, cum ar fi: boala Alzheimer, boala Parkinson, boala Basedow-Graves, epilepsie, scleroză multiplă, diabet şi depresie.

Un alt ingredient prezent în băuturile răcoritoare cu suc de portocale este acidul citric. Conform studiilor medicale acesta poate provoca dureri abdominale şi atacă smalţul dinţilor.

O altă observaţie a experţilor APC este că în băuturile răcoritoare pot fi prezente şi sorbat de potasiu şi benzoat de sodiu.

Benzoatul de sodiu este un conservant sintetic care, în reacţie cu acidul ascorbic, generează benzen, substanţă toxică cancerigenă. În urma unui studiu realizat pe 200 de sortimente de sucuri de către FDA (Federal Trade Commission – USA) în anul 2005, la 10 dintre acestea s-a identificat un conţinut de benzen cuprins între 7 şi 89 ppm (părţi per milion), limita maximă admisă în apa potabilă fiind de 5 ppm. În SUA nu se mai foloseşte.

A se evita şi băuturile ce conţin caramel sulfit, un alt colorant sintetic – acuzat de modificări cromozomiale, dermatite, tulburări de respiraţie.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult