Sucuri carbogazoase: pericole la care te expui

Dacă te numeri printre conumatorii de sucuri, îţi dau 13 motive să renunţi la ele sau cel puţin să nu le mai consumi în exces.
  • Publicat:
Sucuri carbogazoase: pericole la care te expui
FOTO: 123rf.com

Odată consumat în exces zahărul adăugat poate avea efecte adverse asupra sănătăţii. Bineînţeles, există surse de zahăr mai bune decât altele, dar sucurile sunt de departe cele mai periculoase. Aici putem vorbi atât de sucurile de fructe pe care le găsim pe rafturile magazinelor, cât şi de cele acidulate, bogate în cofeină şi alţi îndulcitori lichizi. Dacă te numeri printre conumatorii înrăiţi de sucuri, îţi dau 13 motive pentru care să renunţi la ele sau cel puţin să nu le mai consumi în exces.

Sucurile sunt asociate cu creşterea în greutate

Una dintre cele mai comune forme ale zahărului adăugat stă în sucroză, supliment care înlocuieşte în cantităţi mari fructoza. Fructoza nu permite stimularea hormonului secretat de stomac şi responsabil pentru senzaţia de foame în acelaşi mod în care o face glucoza, forma pe care zahărul o ia în momentul în care digerăm alimente dulci. În urma unui studiu s-a descoperit că persoanele care introduceau sucurile în dietă, adăugau cu 17% mai multe calorii decât atunci când nu o făceau. Aşadar, nu este deloc surprinzător că persoanele care beau suc cresc mai mult în greutate spre deosebire de cele care nu consumă. Chiar şi în cazul copiilor, studiile au arătat o creştere de 60% a riscului obezităţii.

Cantităţile mari de zahăr iau forma grăsimii, în ficat

Sucroza şi siropul de porumb, care la rândul său este bogat înfructoză, sunt compuse din două molecule: glucoză şi fructoză, în cantităţi aproape egale. Celulele corpului pot asimila glucoza, în timp ce fructoza poate fi asimilată doar de un singur organ: ficatul. Sucurile reprezintă cel mai uşor şi comun mod de a consuma cantităţi excesive de fructoză. Consumată în cantităţi prea mari, ficatul este suprasolicitat şi transformă fructoza în grăsime, o parte din aceasta ajungând ca trigliceride, iar cealaltă rămâne în ficat. Astfel, apare ficatul gras.

Zahărul creşte drastic cantitatea de grăsime de pe abdomen

Aşa cum am menţionat anterior, consumul excesiv de zahăr este asociat creşterii în greutate. Fructoza se află în strânsă legătură cu o creştere periculoasă a grăsimii în jurul abdomenului şi organelor, cunoscută fiind ca grăsime viscerală. Prezentă în exces creşte riscul diabetului de tip 2 şi a bolilor de inimă. Într-un studiu realizat în 10 săptămâni au luat parte 32 de pacienţi sănătoşi care au consumar băuturi cu îndulcitori, fructoză sau glucoză. Cei care au consumat glucoză s-au confruntat cu o creştere a grăsimii pielii, care nu duce la boli metabolice, în timp ce participanţii care au consumat fructoză au suferit o creştere a grăsimii de pe abdomen.

Sucurile pot cauza rezistenţa la insulină

Hormonul de insulină transportă glucoza din sânge, în celulele corpului, dar atunci când consumi sucuri care conţin zahăr, celulele devin mai puţin sensibile şi rezistente la efectul insulinei. Când are loc acest lucru, pancreasul este nevoit să producă mai multă insulină pentru a elimina glucoza din sânge. Acest fenomen poartă numele de rezistenţă la insulină, care stă în spatele riscului de diabet de tip 2 şi bolilor de inimă.

Băuturile care conţin îndulcitori sunt o cauză a diabetului de tip 2

Diabetul de tip 2 este cea mai comună afecţiune de care milioane de oameni din întreaga lume suferă. Aceasta este caracterizată de nivelul glicemiei, până la rezistenţa la insulină. Din moment ce consumul excesiv de fructoză poate duce la rezistenţa la insulină, numeroase studii vorbesc despre legătura dintre consumul de sucuri şi diabet de tip 2. Mai exact, o doză de suc pe zi poate duce la creşterea riscului de diabet de tip 2. Un studiu recent care a avut în vedere consumul de zahăr şi diabet în 175 de ţări a demonstrat că fiecare 150 de calorii de zahăr consumate zilnic (aproximativ o doză de suc), creşte cu 1,1% riscul apariţiei diabetului de tip 2.

Sucurile nu conţin nutrienţi esenţiali. Doar zahăr

Să nu te aştepţi ca sucurile să conţină vitamine, minerale sau fibre. Deloc. Tot ce fac acestea este să crească cantitatea de calorii din corp.

Zahărul poate provoca rezistenţa la leptină

Leptina este un hormon produs de celulele grase din corp care ajută la reglarea numărului de calorii pe care le consumăm şi le ardem. Nivelul de leptină schimbă modul în care corpul răspunde atât în cazul obezităţii, cât şi a înfometării, iar rezistenţa la leptină duce automat la creşterea în greutate.

Pot provoca dependenţă

Numeroase studii au arătat că zahărul şi mâncarea procesată, în general, afectează creierul asemănător drogurilor, iar asta pentru că este eliminată dopamina. Multe persoane tind să devină predispuse dependenţei.

Cresc riscurile bolilor de inimă

Dintotdeauna consumul de zahăr a fost asociat bolilor de inimă, de la hiperglicemie, trigliceride şi Lipoproteinele cu densitate mica LDL. În urma unui studiu care a durat 20 de ani şi la care au participat 40.000 de bărbaţi s-a descoperit că cei care consumau o băutură pe zi care să conţină zahăr, aveau un risc mai mare cu 20% să aibă un ifarct sau chiar să ajungă la deces, comparativ cu cei care consumau foarte rar.

Creşte riscul de cancer

Ca să spunem aşa, cancerul merge mână-n mână cu bolile cronice precum obezitatea, diabetul de tip 2 şi bolile de inimă. Din acest motiv, băuturile care conţin zahăr sunt frecvent asociate cu creşterea riscului apariţiei cancerului. În urma unui studiu la care au luat parte 60.000 de adulţi s-a descoperit că cei care consumau două sau mai multe sucuri carbogazoase pe săptămână erau cu 87% mai predispuşi dezvoltării cancerului pancreatic, comparativ cu cei care nu consumau. Un alt studiu făcut asupra cancerului pancreatic arată o legătură mai mare în rândul femeilor, decât bărbaţilor. Femeile aflate la postmenopauză care au consumat mai multe sucuri carbogazoase riscă expunerea la cancerul endometrial.

Distrug sănătatea orală

De mici tot auzim că sucurile nu sunt bune pentru sănătatea dinţilor. Acizii pe care le conţin nu creează un mediu ideal pentru caviatatea bucală, dinţii devenind astfel vulnerabili la apariţia cariilorl, deoarece devin o sursă de energie pentru bacteriile deja existente în gură.

Creşte riscul de gută

Guta este o afecţiune medicală caracterizată de inflamaţiile şi durerile articulaţiilor şi apare în special odată cu creşterea nivelului de acid uric. De-a lungul timpului, studiile au găsit o legătură între băuturile care conţin zahăr şi gută, în cazul femeilor riscurile apariţiei acestei afecţiuni fiind cu 75% mai mari decât 50% la bărbaţi.

Creşte riscul demenţei

Demenţa reprezintă un declin al funcţionalităţii creierului în cazul persoanelor în vârstă. Cea mai comună formă este Alzheimer. Cu cât glicemia este mai mare, cu atât şansele să suferi de demenţă cresc.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”