Iata un motiv in plus
pentru a pune deoparte bauturile racoritoare dulci: oamenii de
stiinta sustin ca o dieta bogata in fructoza (un indulcitor comun)
creeaza premisele inslatarii afectiunilor
cardiovasculare.
Fructoza este o substanta ce se gaseste in foarte multe bauturi si
alimente procesate. Studiile arata ca in prezent, locuitorii
Statelor Unite consuma cu 30% mai multa fructoza decat in urma cu
20 de ani, iar oamenii de stiinta au asociat acest fapt cu
cresterea incidentei de obezitate epidemica.
Intr-un studiu recent, efectuat la Universitatea Colorado, s-a
demonstrat ca persoanele care includ in dieta zilnica mai mult de 74
de grame de fructoza (echivalentul a doua pahare de bauturi
indulcite) vor fi mai devreme sau mai tarziu diagnosticate cu
hipertensiune arteriala. Riscul este de 28 pana la 87% mai mare in
ceea ce le priveste, comparativ cu persoanele care se alimenteaza
sanatos.
„Rezultatele la care am ajuns sugereaza ca un consum mare de
fructoza este asociat in mod
semnificativ si independent cu cresterea presiunii arteriale, chiar
si in cazul persoanelor fara istoric de hipertensiune”, spun
autorii studiului, adaugand ca este totusi nevoie de cercetari
inplus pentru a determina daca reducerea sau eliminarea completa a
fructozei din alimentatie ar putea avea drept consecinta scaderea
presiunii arteriale.
Citeste si Indulcitorii artificiali, mai periculosi
decat am fi crezut