Suferi de endometrioză? Iată cum alimentația îți poate influența simptomele

Uite ce alimente îți pot agrava starea de sănătate, în cazul în care ești diagnosticată cu endometrioză.
  • Publicat:
Suferi de endometrioză? Iată cum alimentația îți poate influența simptomele

Endometrioza este o afecțiune complexă care afectează 11% dintre femeile americane. Simptomele pot include crampe dureroase, menstruație abundentă, balonare extremă și durere la defecare sau urinare.

Personalități precum Chrissy Teigen, Amy Schumer, Lena Dunham și Padma Lakshmi au vorbit deschis despre această condiție, reducând astfel stigmatizarea în jurul acesteia. Cu toate că această boală nu are încă un remediu, există medicamente sau intervenții chirurgicale care pot ajuta la reducerea simptomelor, precum și schimbări de stil de viață, inclusiv modificări ale dietei.

Ce este boala numită endometrioză?

„Endometrioza este o afecțiune inflamatorie complexă în care există țesut similar endometrului prezent în afara uterului. Aceasta duce la inflamație, cicatrizare și adeziuni în regiunea pelviană,” explică Jessica Horwitz, asistent medical certificat și directorul medical al Tia, o clinică națională de sănătate pentru femei.

În timp ce schimbarea dietei tale nu va elimina boala în sine, evitarea anumitor alimente poate ajuta la îmbunătățirea simptomelor.

„În ceea ce privește dieta, nu există o soluție care să se potrivească tuturor,” explică Dr. Daniel Ginn, profesor asistent clinic de obstetrică și ginecologie la Universitatea din California, Los Angeles.

„Simptomele unor pacienți sunt exacerbate de alimente foarte specifice, dezvăluind intoleranțe alimentare izolate care duc la o inflamație crescută a intestinului — lactoza și glutenul sunt exemple bune, deoarece acestea agravează simptomele la unele persoane și nu au niciun impact asupra altora.”

Top 5 alimente și băuturi de evitat

Alimente cu mult zahăr și carbohidrați: Acestea nu aduc niciun aport benefic organismului, în special persoanelor care suferă de endometrioză.

Lactoza și glutenul: Acestea pot agrava inflamația asociată cu endometrioza, dar cercetările arată că un consum moderat de produse lactate ar putea fi asociat cu un risc mai mic de dezvoltare a endometriozei.

Grăsimi trans: Desi interzise în alimentele din SUA din 2020, acestea pot fi încă prezente în produse care conțin mai puțin de 0,5 grame de grăsimi trans per porție. Consumul de grăsimi trans poate crește inflamația și riscul de endometrioză.

Carne roșie: Consumul excesiv de carne roșie a fost asociat cu un risc crescut de endometrioză.

„Endometrioza este o boală determinată de estrogen, deci încercarea de a minimiza alimentele care activează estrogenul, cum ar fi carnea roșie, poate fi utilă,” spune Dr. Gabrielle Whitmore, profesor asistent de obstetrică și ginecologie la Universitatea Colorado Anschutz Medical Campus.

Alcoolul: Consumul de alcool poate afecta modul în care corpul metabolizează estrogenul, crescând nivelurile hormonului și exacerbând simptomele endometriozei.

Schimbările în dieta pot fi utile în gestionarea simptomelor endometriozei. Cu toate acestea, este important să discuți cu medicul tău înainte de a face modificări semnificative în dieta ta, deoarece răspunsul la anumite alimente poate varia de la persoană la persoană.

Sursă – https://www.huffpost.com/entry/worst-foods-for-endometriosis_l_663a34e4e4b0ce3aef50d52a

Sursă foto – Iryna Inshyna / Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Maria Crișan - Web-editor
Sunt pasionată de tot ce ține de sănătate și lifestyle. Jonglând dintotdeauna cu „armele” cele mai puternice, cuvintele, îmi place să împărtășesc cu cititorii diverse sfaturi și idei despre tot ceea ce înseamnă o viață trăită sănătos și frumos. Lucrez în jurnalism de 3 ani, ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”