Infectia gastrica cu Helicobacter pylori are si o fata pozitiva, potrivit oamenilor de stiinta care au observat ca diagnosticata in primii ani de viata ne confera mai tarziu protectie impotriva astmului si alergiilor. De ce? Alergiile si astmul sunt caracteristice societatilor industriale care au determinat disparitia unor microorganisme specifice din organismul uman, rezultatul fiind un sistem imunitar deficitar.
Incidenta bolilor alergice si astmatie este in continua crestere in societatile industrializate, in ultimele decenii, din pricina poluarii, a fumatului, igienei excesive (nu ne mai apropiem de nici un obiect despre care credem ca e atins de microbi) a produselor de curatenie deosebit de agresive, menite a elimina orice urma de microorganism si, nu in ultimul rand, a excesului de antibiotice.
Poluarea dar si curatenia ne imbolnavesc
Pentru ca incercam pe cat posibil sa traim intr-o atmosfera sterila – si din pacate nu reusim! – nu am facut decat sa ne sporim sensibilitatea la mediul inconjurator. Lipsa expunerii la agenti infectiosi inca din primii ani de viata nu ne aduce nici un beneficiu, ba dimpotriva, impiedica dezvoltarea si maturizarea sistemului imunitar. In aceste conditii, ne atrag atentia oamenii de stiinta de la Universitatile Zurich si Mainz, sensibilitatea noastra a crescut, iar alergiile si inclusiv astumul pot fi puse pe seama disparitiei bacteriei Helicobacter pylori (H. pylori).
H. pylori este un microorganism rezistent la acidul gastric si, potrivit estimarilor internationale, jumatate din populatia lumii ar putea fi infectata. In cele mai multe cazuri de infectie, simptomele lipsesc, insa in anumite conditii H. pylori poate cauza gastrita, ulcer gastirc si duodenal sau cancer de stomac. Tratamentul impotriva bacteriei este cu antibiotice.
Infectia cu H. pylori in primii ani de viata protejeaza impotriva astmului
In urma studiilor de laborator efectuate pe soareci, oamenii de stiinta au observat ca infectia instalata in primele zile de viata determina mai tarziu o toleranta imunologica in fata bacteriei si rezistenta la alergenii vinovati de declansarea asmului. Persoanele care se infecteaza pentru prima data cu H. pylori la maturitate se pare ca au un sistem imunitar mai slab. Mai mult decat atat, in acesituatii este deosebit de periculoasa.
Sursa: Science Daily