Suplimente cu argint coloidal: eficiente sau nu?

Argintul coloidal este considerat un antibiotic natural, dar oare este atât de eficient şi de sigur precum se pretinde?
  • Publicat:
Suplimente cu argint coloidal: eficiente sau nu?

Până la descoperirea penicilinei, care a avut loc în urmă cu mai bine de 70 de ani, argintul coloidal era considerat un antibiotic natural, care putea vindeca boli de piele, infecţii sau alte probleme de sănătate cauzate de imunitatea scăzută. Produsul se regăseşte şi în prezent în farmacii sau magazine naturiste, sub formă de suplimente alimentare, soluţii, unguente sau pansamente.

Citiţi mai jos ce este argintul coloidal, ce efecte benefice se presupune că ar avea şi care sunt posibilele reacţii adverse pe care le puteţi experimenta.

Ce este argintul coloidal şi care sunt presupusele efecte benefice?

Produsele pe bază de argint coloidal sunt realizate din apă distilată şi nano particule de argint, combinaţie care ar putea avea proprietăţi antibacteriene, după cum arată un studiu publicat în academicjournals în anul 2007. Potrivit acestei cercetări, soluţia pe bază de argint coloidal poate fi o alternativă la unguentele sau comprimatele pe bază de antibiotic în cazul rănilor cauzate de arsuri sau alte leziuni cutanate, prevenind astfel dezvoltarea unor infecţii, dar poate fi utilizată şi pentru prevenirea conjunctivitei la nou-născuţi.

Potrivit medicalnewstoday, alte posibile efecte benefice ale argintului coloidal, dar care nu au fost confirmate ştiinţific, sunt: 

  • previne gripa şi răceala
  • întăreşte sistemul imunitar
  • tratează infecţiile fungice
  • previne diverse tipuri de cancer
  • reduce riscul de herpes şi Zona Zoster
  • împiedică fermentarea alimentelor din stomac şi intestine
  • previne otita şi infecţiile sinusurilor
  • ameliorează rozaceea
  • îmbunătăţeşte digestia

Efectele adverse ale argintului coloidal

Deşi argintul coloidal poate avea efecte antimicrobiene, trebuie să fiţi foarte atenţi la eticheta cu ingredientele acestui produs şi să nu reproduceţi acasă o „reţetă” găsită pe internet. Produsul este realizat doar din apă distilată şi nano particule de argint şi nu trebuie să conţină săruri de argint, citrat sau nitrat. Această stabilizare a argintului coloidal cu ajutorul proteinelor poate avea efecte severe asupra organismului.

Un studiu publicat în JAMA în anul 2015 arată că ingestia pe termen lung de argint coloidal stabilizat cu ajutorul proteinelor poate duce la apariţia argiriei, o afecţiune care constă în apariţia unor pete gri-albăstrui pe piele, în special în zonele expuse frecvent la soare, care pot fi permanente. De asemenea, un astfel de preparat poate duce la indigestie, iritaţii ale pielii, dureri de cap, oboseală, dar poate favoriza şi apariţia unor afecţiuni renale, hepatice sau neurologice severe.

Un astfel de exemplu este cel al lui Paul Karason, poreclit şi „Papa Ştrumf”, un bărbat de 62 de ani care a decedat în 2013, în urma unui infarct miocardic. Bărbatul, din proprie iniţiativă, a urmat un tratament pe termen lung cu un lichid pe bază de particule de argint, pe care îl consuma zilnic, dar folosea şi un unguent pe bază de argint coloidal, preparat acasă chiar de el, după o reţetă numai de el ştiută, pentru a-şi trata o afecţiune a pielii. Ca urmare a acestui „tratament homemade”, pielea bărbatului a devenit albastră, acesta fiind diagnosticat cu argirie. Bărbatul era un fumător înrăit şi suferea de mai mulţi ani de boli cardiace, confruntându-se în trecut şi cu un accident vascular cerebral. 

Iar cazul nu este singular: o altă femeie a fost diagnosticată cu argirie în urma unui tratament pe termen lung cu argint coloidal.

Rosemary Jacobs (78 de ani) declara pentru dailymail în 2013 că aproape toată viaţa a avut de suferit din cauza efectelor pe care le-au avut nişte picături nazale cu argint coloidal. 

În copilărie, Rosemary avea frecvent simptome de răceală, iar un medic naturopat i-a recomandat să folosească acele picături pentru desfundarea nasului, deoarece credea că este vorba despre o alergie. Însă tratamentul pe termen lung a dus la colorarea pielii femeii.

Preparatele nestandardizate pe bază de argint coloidal ar putea împiedica absorbţia anumitor substanţe din medicamente, cum ar fi, de exemplu, antibiotice ca ampicilina sau eritromicina, cele folosite pentru afecţiunile tiroidiene sau cele pentru artrita reumatoidă. Aşadar, înainte să urmaţi un tratament cu argint coloidal, vă sfătuim să cereţi mai întâi părerea medicului! 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult