Consumul și popularitatea suplimentelor alimentare pe bază de plante cresc exponențial în vremurile moderne. Automedicația, scăderea cantității de nutrienți din alimente, neîncrederea în actul medical, viața trăită pe fugă ne fac să apreciem „pilula” salvatoare. Dar există oare realitate, știință și dovezi în spatele suplimentelor din plante?
O industrie foarte ușor reglementată atrage oamenii din toate colțurile lumii, soluția fiind, aparent, ușoară, la îndemână și cu efecte reale. Numai în America, producător important și consumator recunoscut de suplimente, creșterea vânzărilor din ultimii ani a atins un vârf istoric, aproximativ 10% pe an!
Această creștere este oare benefică sănătății umane? Cum am ajuns să consumăm atât de multe suplimente „naturale”? Cât este marketing și cât realitate?
Răspunde la aceste întrebări dr. Florin Ioan Bălănică, MBA, CDN, PhDst Endocrinologie, Fondator al #MetodeiDrBălănică.
Accesul facil la aceste suplimente, ideea că nu-mi pot face rău chiar dacă nu-mi fac bine ne fac să fim ușor neatenți și să cumpărăm din rațiuni care nu au legătură uneori cu realitatea. Astăzi, suplimentele le găsim în farmacii, supermarket, pe internet, prin sisteme multi-level-marketing, peste tot.
Consumăm pentru că așa vedem în mediul social din care facem parte, pentru că „mi-a scăzut imunitatea”, pentru că e la modă, repetitiv, an de an, chiar dacă vedem sau nu un efect real.
Vine toamna sau primăvara iar variațiile de temperatură sunt din ce în ce mai mari. Ce facem? Ne înfofolim și fuga la farmacie să ne suplimentăm, că așa este la modă și așa am văzut că fac mai mulți prieteni din grupul social din care facem parte.
În realitate, trebuie să recăpătăm adaptarea la mediu și să construim o bază corectă sănătății noastre, fundamentată pe alimentație, mișcare adaptată, managementul stresului și al compulsiilor de tot felul și apartenența la grupul social sănătos.
Trăim în mediu controlat și am pierdut adaptarea la mediu. Corpul uman are nevoie de 3 săptămâni pentru a se adapta unei diferențe de temperatură de 4 grade.
Noi experimentăm o diferență de mai mult de 4 grade de dimineață și până seara, iar corpul resimte acest lucru.
De ce este important să ne informăm?
Ministerul Sănătății definește suplimentele astfel: „Preparate sub formă de tablete, capsule, drajeuri, pulberi sau lichide care au în compoziția lor macro- și micronutrienți și/sau alte substanțe comestibile, care sunt consumate în cantități definite, în mod suplimentar față de aportul alimentar obișnuit.”
Este important să citiți eticheta produsului pe care intenționați să îl consumați. Dacă aceasta nu vă convinge, puteți cere opinia unui specialist, medic de familie sau consultant în nutriție.
În principiu, suplimentele alimentare nu trebuie să aibă efecte adverse raportat la modul de administrare recomandat, beneficiile fiind mai mari decât riscurile.
Suplimentele alimentare sunt de mai multe tipuri și utilități.
De exemplu, vitamina D este importantă pentru oase puternice. Acidul folic scade riscul unor defecte congenitale. Acizii graşi Omega 3 din uleiurile produse din peşte sau din in pot ajuta în cazul persoanelor care se confruntă cu boli de inimă.
Cum alegi sănătos? Simplu, mergi la un specialist să ți le recomande, dacă ai nevoie. Suplimentele nu pot înlocui alimentația sănătoasă, ci o pot succeda, atunci când este cazul.
Tipuri de suplimente în diverse etape ale vieții: copii, adulți și seniori
Răspunsul este DA!
De exemplu, vitamina K poate reduce efectele medicamentelor de diluare a sângelui. Sunătoarea poate interfera cu antidepresivele şi pilulele contraceptive.
Antioxidanții, cum ar fi vitaminele C şi E, ar putea reduce eficacitatea unor medicamente folosite în chimioterapie pentru patologiile oncologice.
Unele ingrediente pe care le găsim în suplimentele alimentare sunt adăugate în ultimul timp și în alimente, precum cerealele pentru micul dejun şi o serie de băuturi. De aceea, e posibil să acumulăm din aceste substanțe mai mult decât avem nevoie, ceea ce nu poate fi bine pentru sănătatea noastră.
De exemplu, prea multă vitamina A poate provoca dureri de cap şi leziuni hepatice şi poate cauza unele defecte congenitale.
Excesul de fier cauzează greaţă, vărsături şi poate dăuna ficatului şi altor organe.
Este contraindicat să luăm suplimente alimentare pentru a trata o afecţiune de sănătate pe care am diagnosticat-o singuri, fără a consulta specialist.
Nu este recomandat să luăm suplimente în locul medicamentelor prescrise sau în combinaţie cu acestea, fără aprobarea medicului!
În plus, atunci când suntem programați pentru o procedură chirurgicală, indiferent de tipul ei, este important să îi spunem medicului ce suplimente alimentare luăm.
„Natural” nu înseamnă întotdeauna sigur! Siguranţa unui supliment depinde de multe aspecte, cum ar fi modul în care acesta funcţionează în organism, felul în care este preparat şi doza utilizată.
Dacă te gândești să iei suplimente alimentare, ia în calcul următoarele:
Nu în ultimul rând, cere opinia unui medic!