Femeile care consumă prea multe suplimente de vitamina C îşi măresc fară să ştie riscul de cataractă, conform unui studiu suedez recent. Pericolul nu există însă în cazul vitaminei C preluate din fructe şi legume.
Cercetătorii au ţinut sub observaţie 24.600 de femei pe durată a 8 ani. Cele care obişnuiau să consume regulat sau doar ocazional suplimente de vitamina C au înregistrat un risc cu 25% mai mare de a suferi la bătrâneţe de cataractă. Asta nu înseamnă că nu mai trebuie să consumi fructe şi legume, întrucât doar vitaminele sintetice ridică probleme.
La riscuri chiar mai mari se supun femeile care au consumat suplimente de vitamina C timp de 10 ani sau chiar mai mult, mai ales dacă administrarea acestora s-a facut după vârsta de 65 de ani.
Cel mai mare risc de cataracta s-a observat la femeile care au urmat un tratament pentru substitutie hormonala, cele care au consumat medicamente cu corticosteroizi, sau la consumatoarele de tigari si alcool.
Aşa ca nu mai luaţi suplimente de vitamina C fără analize efectuate în prealabil şi fără recomandarea medicului, sau dacă vreţi să vă fortificaţi organismul, mai ales pe timp de vară, optati pentru sursele naturale de vitamina C.
Aveţi la dispoziţie legume (ardei roşu şi verde, patrunjel, hrean, spanac, lobodă, conopidă, ceapă verde, roşii, ridichi) şi numeroase fructe (măceşe, mere, portocale, coacaze roşii, zmeura, vişine, corcoduşe, gutui, caise, afine, lămâi).
Citeşte şi : Tinerete, sanatate si frumusete cu… mere