Tastatura de la birou contine o cantitate de germeni de cateva ori mai mare decat vasul de toaleta al unei institutii publice. Cel putin aceasta este concluzia la care s-a ajuns in urma unui studiu efectuat la sediul Companiei Wich?, unul dintre cele mai mari grupuri de publishing din Marea Britanie.
Studiul a constat in analiza temeinica a 30 de tastaturi, a unui vas de toaleta si a clantei unei usi de toaleta. In vreme ce vasul de toaleta a trecut testul de igiena, majoritatea tastaturilor, precum si clanta au prezentat urme de microbi.
Uimitor a fost faptul ca 4 dintre tastaturi s-au dovedit a fi adevarate focare de infectie: printre taste salasuiau colonii intregi de stafilococi aurii, E Coli si bacterii, in cantitate de 150 de ori mai mare decat in mod normal, iar microbiologii au conchis ca sunt de cinci ori mai murdare decat vasul de toaleta.
Conducerea companiei in cadrul caruia s-a derulat studiul a luat decizia de a arunca tastatura care s-a dovedit cea mai periculoasa pentru sanatatea angajatilor, cu scopul de a preveni raspandirea vreunei infectii.
Potrivit raportului intocmit la finele cercetarii, principala cauza a contaminarii tastaturilor este obiceiul angajatilor de a lua masa la birou. Firimiturile care cad deasupra tastaturii, ajung sub taste si reprezinta lacasul ideal pentru dezvoltarea bacteriilor.
O a doua cauza pentru care tastaturile angajatilor colcaie de microbi este utilizarea acestora cu mainile murdare. De asemenea, praful contribuie si el la contaminarea obiectelor de birou.
Un sondaj efectuat de acelasi grup de presa la inceputul acestui an arata ca 11% dintre respondenti nu si-au curatat niciodata tastatura, iar 20% – mouseul. 13% nu s-au curatat niciodata laptopul, in vreme ce 25% au spus ca si-l curata in fiecare luna.
Wich? atrage atentia si asupra obiceiului nesanatos de a folosi in comun castile