Te concentrezi greu lunea? 8 cauze explicate de Camelia Anca Baciu

Deficitul de concentrare stă de multe ori în spatele incapacității de a lua decizii, a stresului pentru o nouă săptămână de muncă.
  • Publicat:
Te concentrezi greu lunea? 8 cauze explicate de Camelia Anca Baciu
De ce ne este greu să ne concentrăm? Foto: Shutterstock

Pentru unii oameni, ziua de luni debutează cu stres. Și asta nu pentru că s-ar fi întâmplat ceva concret, ci pur și simplu… Gândul că începe o nouă săptămână de muncă, de școală, de facultate vine cu mult stres… Despre motivele pentru care nu am vrea să se termine weekendul și gândurile că ziua de luni este cea mai grea, am stat de vorbă cu psihologul și psihoterapeutul Camelia Anca Baciu.

 

CSÎD: Deficitul de concentrare – din ce cauze s-ar putea instala?

Camelia Anca Baciu: Cauzele psihologice pentru lipsa de concentrare (sau diminuarea ei) pot fi diverse. De exemplu, chiar

tulburare de hiperactivitate şi deficit de atenţie – ADHD. Poate crea provocări de atenţie, concentrare şi memorie atât pentru copii, cât şi pentru adulţi.

Alte explicații ar mai fi depresia, anxietatea sau tulburările afective. Acestea fac dificilă gestionarea gândurilor intruzive, învăţarea, amintirea informaţiilor. La fel și amenințările, neîndeplinirea nevoilor de bază…

Moartea unei persoane dragi sau burnout-ul – un alt motiv pentru lipsa de concentrare

CSÎD: Ce alte situații de viață ar mai putea fi în spatele stresului de a începe o nouă săptămână?

Camelia Anca Baciu: Doliul, ca răspuns natural la pierderea unei persoane dragi, a unui obiect, a unui job sau a sănătăţii. Durerea este solicitantă, intruzivă şi epuizantă , astfel încât nu mai rămâne loc pentru energia necesară concentrării.

CSÎD: Se vorbește mult în ultima perioadă despre burnout…

Camelia Anca Baciu: Burnout-ul, cu siguranță, nu ne lasă puterea de concentrare la cote optime. În epuizarea fizică şi emoţională, concentrarea asupra oricărei sarcini poate fi o bătălie pierdută.

Alcoolul, drogurile – au ca efect secundar și lipsa de concentrare

CSÎD: Ce alte cauze mai sunt pentru deficitul de concentrare?

Camelia Anca Baciu: Consumul de substanţe este un factor agravant în pierderea memoriei şi lipsa de concentrare. Alcoolul sau drogurile pot face dificilă îmbunătăţirea abilităţilor la locul de muncă, învăţarea şi păstrarea unor concepte noi şi chiar lipsa atenţiei asupra mediului înconjurător.

Pe termen lung, nopțile albe duce la deficit de concentrare

CSÎD: Ce se întâmplă în cazul insomniacilor?

Camelia Anca Baciu: Tulburările de somn pot şi ele cauza probleme de memorie şi concentrare la adulţi sau copii. Somnul ne vindecă corpul şi mintea. Atunci când suntem nedormiţi, neodihniți, ne simţim incapabili să ne concentrăm asupra oricărei activităţi.

De asemenea, dezechilibrele de estrogen, testosteron, progesteron sau hormon tiroidian, menopauza afecteaza memoria si concentrarea.

Oboseală cronică – poate duce la dificultate de concentrare

CSÎD: Sunt persoane care se confruntă în continuu cu oboseala și stresul…

Camelia Anca Baciu: O persoană concentrată asupra sarcinii știe unde este și de ce se află acolo și e capabilă să nu-i permită minții să rătăcească.

Dificultatea de concentrare este un fenomen normal și periodic pentru majoritatea oamenilor. Uneori, oboseala și stresul pot provoca probleme de concentrare, cu simptome care includ:

  • incapacitatea de amintire a lucrurilor petrecute cu puțin timp în urmă
  • dificultate în a sta liniștit
  • dificultăți de gândire clară , ” brain fog”
  • pierderea frecventă a lucrurilor sau dificultatea de a ne aminti unde sunt acestea
  • incapacitatea de a lua decizii
  • incapacitatea de a efectua sarcini complicate sau multitasking
  • lipsa energiei fizice sau mentale necesare pentru concentrare
  • greșeli făcute din neglijență.
Camelia Anca Baciu, foto arhiva personală
Camelia Anca Baciu, foto arhiva personală
Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”