Te doare pieptul în partea dreaptă? Acestea ar putea fi cauzele!

Durerea resimțită în partea dreaptă a pieptului este unul dintre principalele motive pentru care numeroși oameni ajung la spital. Iată de ce!
  • Publicat:
Te doare pieptul în partea dreaptă? Acestea ar putea fi cauzele!
Profimedia

Există numeroase cauze pentru acest tip de durere și, da, durerea resimțită în partea dreaptă a pieptului este unul dintre principalele motive pentru care numeroși oameni ajung la spital. Iată de ce!

De obicei nu există un factor clar care determină durerea de acest tip, declară doctor Brittany Kunza, unul dintre medicii din conducerea PlushCare, o platformă online care oferă suport în medicina fizică și mentală primară.

Când spunem unui medic „ne doare în partea dreaptă a pieptului”, acesta trebuie să aibă în vedere mai multe organe sau structuri osoase cum ar fi:

  • pielea;
  • mușchii;
  • coastele;
  • diferite cartilagii;
  • pleura – plămânii sunt separați de peretele toracic prin pleură, care constă în două straturi subțiri de țesut;
  • plămânii;
  • diafragma;
  • în cazul femeilor, sânul drept.

Pe lângă organele și structurile osoase vizate și amintite mai sus, există și posibilitatea ca o durere din altă zonă a corpului să fie resimțită la nivelul pieptului, fără vreo legătură directă cu acesta. De exemplu, durerile de umăr sau chiar cele din zona gâtului pot avea emanații și în coșul pieptului.

Doctor Pilar Stevens-Haynes, cardiolog la Mount Sinai South Nassau în New York punctează încă un aspect la care trebuie să fim atenți — există pacienți care suferă de Dextrocardia, o anomalie genetică care constă în situarea inimii în jumătatea dreaptă a pieptului și nu în stânga, ca de obicei.

Astfel, în cazul celor care suferă de Dextrocardia simptomele unui infarct se pot resimți și în partea dreaptă a pieptului.

Când trebuie să mergi la medic dacă simți durere în partea dreaptă a pieptului?

Nu orice durere reprezintă o amenințare, dar dacă ea se manifestă în anumite circumstanțe, trebuie să anunți medicul specialist, mai ales dacă este o durere în partea dreaptă a toracelui.

Semnele care ar trebui să te îngrijoreze:

  • te doare pieptul când tușești;
  • ai senzația de leșin;
  • bătăile inimii cresc brusc și ai palpitații;
  • simți o durere puternică și de scurtă durată dar care persistă și care se propagă în mâini sau chiar la nivelul maxilarului (acestea sunt semne clare de infarct miocardic);
  • deja suferi de o boală respiratorie;
  • simți că nu îți poți regla respirația.

Dacă vreuna dintre situațiile/stările de mai sus persistă trebuie să ceri ajutorul unui medic.

Posibile cauze ale durerii din partea dreaptă a pieptului?

Câteva din cele mai întâlnite cauze ale acestui tip de durere pot fi:

Atac de panică — atacurile de panică au cunoscut o creștere a frecvențelor în rândul persoanelor indiferent de vârstă odată cu pandemia de COVID-19. Simplul fapt că a existat o perioadă destul de lungă de lockdown, cu numeroase restricții și incertitudini vitale, panica s-a instaurat la nivel colectiv și individual.

Mai există un atac de panică marca pandemia de coronavirus, unul care ține de viața socială: multor persoane, după ridicarea restricțiilor, le-a fost dificil să fie iarăși în preajma altor persoane.

Atacul de panică poate să dureze între 10 și 30 de minute, iar în cazul în care nu ești sigur ce se întâmplă cu tine trebuie să anunți medicul.

Cele mai eficiente metode de relaxare când te confrunți cu un atac de panică:

  • exerciții de concentrare și respirație;
  • sună un prieten și povestește-i ce simți;
  • o pauză de somn/relaxare.

Pneumotorax

Pătrunderea aerului în cavitatea pleurală, pe fondul perforării plămânului sau peretelui toracic.

Pneumotoraxul mai este cunoscut sub numele de „colapsul plămânului”, o afecțiune dureroasă, cu posibile complicații la nivelul inimii. Poate surveni în urma unei lovituri puternice în zona plămânilor, caz în care este nevoie de intervenția unui echipaj de urgență.

COVID-19

COVID 19 a lăsat multe semne și daune organismului celor care au trăit această infecție respiratorie. De exemplu, mușchii pieptului au fost forțați din cauza tusei continue sau din cauza stărilor febrile intense.

În anumite cazuri, astfel de forțări ale mușchilor au determinat formarea unor cheaguri de sânge din cauza cărora pot apărea dureri în piept sau alte implicații negative la nivelul plămânilor.

Afecțiuni ale vezicii biliară…

…(sau colecistul) este un rezervor temporar al bilei, situat în fosa colecistului de pe fața inferioară a ficatului, în colțul din dreapta sus al abdomenului. Ajută la dizolvarea grăsimilor din corp. Activitatea intensă a bilei, în anumite situații, poate duce la dureri pe care le poți resimți chiar și în partea dreaptă a pieptului.

Infarct

Da, știm, inima este în partea stângă, dar durerile care indică un posibil infarct pot apărea și în partea dreaptă a pieptului.

Neapărat sună la 112, dacă pe lângă durerea din piept, simți amețeală, nu poți respira corect sau resimți dureri și în zona mâinilor, a gâtului sau a maxilarului.

Citește și: Accidentul vascular cerebral și infarctul: semne și simptome care te ajută să le diferențiezi

Probeme cu ficatul

Unele dureri se pot resimți în partea dreaptă a pieptului chiar dacă ele provin din alte zone, cum am menționat deja. Așa cum este și cazul durerilor provocate de un ficat inflamat sau lezat.

Cancerul la plămâni

Din cauza amplasamentului tumorii de la nivelul plămânilor, în cazul cancerului pulmonar pot apărea și dureri în partea dreaptă a pieptului.

Dacă obosești foarte repede, tușești incontrolabil și fără vreun motiv de care știi deja sau ai pierdut în greutate într-o perioadă foarte scurtă de timp (fără să ții vreun regim special) trebuie să mergi la medic.

Coaste fisurate

Coastele se pot fisura în principal în urma unei lovituri. Doare extrem de tare când respiri, când râzi sau când tușești.

Durerile coastelor fisurate pot apărea și în partea dreaptă a pieptului.

Destul de neplăcută, cu multiple posibile cauze, durerea din partea dreaptă a pieptului nu trebuie neglijată.

Citește și: Dr. Andrei Victor Marinescu: Durerea în piept apărută brusc care strânge, nu înțeapă, este un simptom al unei boli de inimă

Sursă: msn.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Dragomir - Redactor
De-a lungul timpului redactor la mai multe publicații de lifestyle sau copywriter, Bianca este autoarea cărții „Toți câinii aleargă după fluturi” și, de curând, studentă în cadrul Masterului de Antropologie al SNSPA. Uneori mai schițează poeme, alteori visează cum, într-o zi, va ...
citește mai mult