Oboseala, stresul, alcoolul, schimbările meteorologice, lipsa de somn etc. sunt factori care favorizează durerile de cap. O altă cauză o constituie anumite alimente. Dar cefaleele pot fi generate şi de boală. Află cum să le combaţi şi când e cazul să te alarmezi.
S-a dovedit că regimul alimentar are o contribuţie însemnată şi în ceea ce priveşte această indispoziţie. Ciocolata, vinul, citricele, nucile, brânzeturile fermentate etc. în cantităţi mari sunt direct responsabile, aşa că un pic de moderaţie nu strică. În plus, odată identificat alimentul răspunzător de apariţia durerilor de cap, acesta trebuie eliminat. Suplimentele de vitamine C, E şi B3, precum şi calciu şi magneziu previn o astfel de durere.
Cum poţi combate eficient durerea de cap? Un somn odihnitor, un repaus în linişte şi întuneric, comprese reci pe frunte şi pe ceafă, o baie caldă etc. Şi masarea gâtului, a tâmplelor, a zonei din jurul ochilor are un efect relaxant care alină durerea.
Când trebuie acţionat de urgenţă? Dacă durerile de cap apar într-un mod brutal sau sunt însoţite de febră, vărsături sau tulburări de vedere, de o înţepenire a cefei trebuie să aibă loc o intervenţie medicală rapidă. Într-o astfel de situaţie există un risc de meningită sau de accident cerebral. De asemenea, dacă durerile de cap persistă sau îşi schimbă intensitatea trebuie consultat un medic.