Te mănâncă ochii după ce ai mângâiat o pisică? Ochii tăi sunt uşor umflaţi şi lăcrimează atunci când este polen în aer? Alergiile ochilor afectează aproximativ 20% din populaţie în fiecare an şi statisticile sunt în creştere.
Iată câteva informaţii care ţi-ar putea fi de folos!
Aproximativ 50% dintre persoanele afectate de conjunctivită alergică suferă şi de alte boli alergice sau au un istoric familial de alergii.
80% dintre alergiile ochilor sunt strict sezoniere; restul fiind perene (pe tot parcursul anului). Simptomele cele mai frecvente includ mâncarime şi roşeaţă, lăcrimare, edem (umflare) al conjunctivei sau pleoapelor şi o eliberare/secreţie de mucus.
Cu toate că poate fi inconfortabil, poţi fi sigur că nu reprezintă niciun fel de ameninţare pentru vedere.
Conjunctivita alergică poate fi confirmată de către medicul specialist în funcţie de simptomele pe care le experimentezi. Testarea nu este de obicei necesară pentru a diagnostica starea, dar testele cutanate (acelaşi tip de teste care se folosesc pentru diagnosticarea altor reacţii alergice) pot ajuta la identificarea alergenilor care cauzează simptomele.
În cazul în care simptomele nu răspund rapid la tratament, consultă medicul specialist pentru a te asigura că nu suferi de o altă condiţie de sănătate.
Evitarea factorilor ce o declanşează este prima ta armă! Dacă, de exemplu, eşti alergic la pisici, cel mai bun lucru pe care îl poţi face este să le eviţi (sau cel puţin să nu atingi ochii atunci când stai în apropierea uneia) şi să te speli pe mâini imediat după contact. În cazul în care polenul este problema cu care te confrunţi, ţine ferestrele închise şi foloseşte un purificator de aer sau aer condiţionat în sezonul răspândirii de polen (primăvara şi o parte din vară).
De asemenea, nu freca ochii, deoarece frecarea acestora cauzează elibera histaminei de către conjunctivă şi a altor substanţe chimice inflamatorii, care agravează simptomele. Utilizează lacrimi artificiale (disponibile fără prescripţie medicală) în mod frecvent pentru a restabili confortul la nivelul ochilor şi pentru a dilua alergenii din ochi.
În cazul situaţiior severe vor fi prescrise o serie de medicaţii de către medicul tău pe care este important să le urmezi cu stricteţe şi să te ţii cât mai departe cu putinţă de elementele activatoare!