Te simți anxios? Terapeuții spun că acest lucru te poate calma imediat

Indiferent de câte ori te simți anxios sau stresat, poate fi dificil să privești cu optimism momentele mai calme și mai liniștite. Încearcă să urmezi sfatul experților și vei vedea că te vei simți mult mai liniștit.
  • Publicat:
Te simți anxios? Terapeuții spun că acest lucru te poate calma imediat

Nu există o singură modalitate de a face față anxietății și stresului. Există o multitudine de opțiuni, de la exerciții fizice la mindfulness, medicamente și multe altele. Cu toate acestea, terapeuții au mărturisit că există o activitate pe care s-ar putea să nu o faci atunci când te simți stresat sau anxios: considerarea privirii tale.

Importanța privirii în gestionarea stresului

„Când suntem într-o stare de nervozitate activată sau în mod de luptă/fugă, ochii se pot fixa pe un singur punct — cunoscut și sub numele de viziune tunelară,” a explicat Justine Grosso, psiholog somatic licențiat în New York și Carolina de Nord.

Ochii pot transporta o mare presiune, a spus Harris, mai ales pentru cineva care a experimentat stres sau traume. În plus, ca parte a supraviețuirii noastre de tip luptă sau fugă, atenția noastră se îndreaptă în mod natural către lucrurile pe care le percepem ca amenințări, a menționat Grosso.

Pentru a combate acest instinct, trebuie să le dai ochilor permisiunea de a se relaxa atunci când te afli în medii sigure. Poți face acest lucru prin înmuierea privirii, ceea ce înseamnă să lași ochii să existe în orbită fără presiune, a explicat Harris.

„Ceea ce ar putea arăta este să te deconectezi de la toate stimulii vizuali sau să privești ușor în jurul mediului tău,” a spus Harris. Poți face acest lucru cuprinzându-ți ochii cu mâinile pentru a bloca toți stimulii vizuali din jurul tău, a menționat ea. „Ai putea face asta pentru 30 de secunde, ai putea face asta pentru un minut,” a spus Harris.

Harris recomandă clienților săi să facă acest lucru în fiecare oră.

„De obicei, ceea ce oamenii raportează după ce fac asta este că au mai puțină tensiune în frunte … când avem mai puțină tensiune în frunte, este probabil să avem mai puțină tensiune în maxilar, când avem mai puțină tensiune în maxilar, este probabil să avem mai puțină tensiune în gât.”

Când ești anxios, privește în jurul tău!

Harris sugerează să privești ușor în jurul mediului tău, fie că ești acasă sau în natură. Medicul recomandă privirea ușoară către un câmp, pădure, lac sau ocean, sau chiar prin casă.

„Când privirea noastră este mai fluidă, ceea ce este probabil să observăm este că nu avem atât de multă tensiune în corpul nostru,” a spus Harris.

„Când ne gândim la neurobiologia sentimentului de siguranță, a autoreglării, a angajamentului social, știm că nu este ceva ce putem gândi pur și simplu cu voce tare și spune, ‘Sunt în siguranță’ sau ‘Mă simt bine’… corpul nostru nu urmează neapărat acea afirmație,” a spus Meghan Watson, fondatoarea și directorul clinic al Bloom Psychology & Wellness din Toronto.

Tehnica 5-4-3-2-1

Stimulii vizuali sunt o parte centrală a unui exercițiu comun de ancorare cunoscut sub numele de tehnica 5-4-3-2-1, a adăugat Watson. Pentru această practică de mindfulness, numești cinci lucruri pe care le poți vedea, patru lucruri pe care le poți auzi, trei lucruri pe care le poți atinge, două lucruri pe care le poți mirosi și un lucru pe care îl poți gusta.

„Poți folosi orientarea exploratorie oriunde, fie că ești singur sau cu alții. Poți practica orientarea luând timp intenționat pentru a găsi lucruri de privit care evocă un sentiment de bucurie, uimire sau căldură … sau uitându-te sistematic la dreapta, stânga și în spatele tău pentru a vedea cu adevărat că te afli într-un loc sigur și că nu există amenințări iminente.”, sa spus Grosso.

Aceste practici pot (și ar trebui) să fie făcute înainte de a te confrunta cu stres și anxietate, astfel încât să fii mai bine pregătit să le gestionezi atunci când apar inevitabil.

„Am putea începe o practică somatică care să ne ajute să ne simțim mult mai bine în corpurile noastre și să ne tratăm cu adevărat corpurile ca pe unicul nostru cămin,” a spus Harris.

Sursă – https://www.huffpost.com/entry/anxiety-hack-soften-gaze-calming-effect_l_664f4db1e4b042129b89d6a6

Sursă foto –  YuriArcursPeopleimages  / Envato

Urmărește CSID.ro pe Google News
Maria Crișan - Web-editor
Sunt pasionată de tot ce ține de sănătate și lifestyle. Jonglând dintotdeauna cu „armele” cele mai puternice, cuvintele, îmi place să împărtășesc cu cititorii diverse sfaturi și idei despre tot ceea ce înseamnă o viață trăită sănătos și frumos. Lucrez în jurnalism de 3 ani, ...
citește mai mult