Fierea este un organ al sistemului digestiv ce se situează la nivelul ficatului. Fierea are o lungime de 8-10 cm și volum de cca 40-50 centimetri cubi. Perioada Sărbătorilor de Iarnă este un prilej de bucurie dar și de declanșare a unor afecțiuni din sfera digestivă. Printre ele se numără cele ale bilei. Sau colectitului. Sau și mai simplu: afecțiuni ale fierei.
Ce rol are fierea? Fierea preia bila de la ficat – într-o zi și o noaptea cantitatea variază între 800 ml-1200 ml. Apoi o eliberează către duoden unde participă în procesul digestiei. Are rol în absorbția lipidelor și vitaminelor liposolubile (A, D, E și K). Atunci când nu se eliberează suficient lichid biliar vorbim despre diagnosticul de bilă leneșă diskinezia biliară.
De ce apar mai ales după sărbătorile de iarnă apar diskinezia biliară? Cel mai probabil în cazul multor pacienți din cauza alimentației dezordonată, bogată în grăsimi. Alți factori sunt probleme de greutate (vezi obezitate). Pietre sau calculi la nivelul colecistului, boli ale ficatului, hepatite, gastrite, anemie, afecțiuni hormonale.
Crizele de bilă impun și regim alimentar. Medicul de familie sau medicul gastroenterolog pot recomanda și tratament medicamentos. Iată însă ce regim alimentar se potrivește persoanelor pe care îi supără fierea. În primul rând alimente neprăjite și cât mai slabe. Acele alimente ușoare: legume fierte, legume la cuptor, supă de legume fără carne, paste. Ce tipuri de carne sunt premise în cazul bilei leneșe? Pește slab fiert sau la cuptor, carne de pui bio fără piele, carne de vită fiartă. Același principiu ”fără grăsimi” se aplică și la lactate: brânzeturi slabe, iaurturi degresate. A se evita brânzeturile cu cheag. Urda, brânza dulce slabă sunt recomandate.
Sursă: consultant de specialitate Dr. Laura Panait, medic de familie.