Te trezești cu dureri de cap? Motivele ar putea fi îngrijorătoare. Iată care sunt cele mai periculoase

În total, există peste 100 de categorii clinice diferite de dureri de cap. Iată care sunt cele mai grave motive pentru care pot apărea.
  • Publicat:
Te trezești cu dureri de cap? Motivele ar putea fi îngrijorătoare. Iată care sunt cele mai periculoase
Te trezești cu dureri de cap? Motivele ar putea fi îngrijorătoare. Iată care sunt cele mai periculoase

Te culci devreme, mănânci sănătos și eviți alcoolul și, cu toate astea te trezești cu dureri de cap pe care simți că nu le mai poți controla. Află că nu ești singurul. În urma unui studiu din 2022 s-a descoperit că una din șase persoane din întreaga lume se confruntă într-o formă sau alta cu dureri de cap.

Durerile de cap dimineața sunt comune și pot apărea dintr-o varietate de motive, multe dintre ele neînsemnate. NHS susține că printre cele mai comune cauze se numără răceala sau gripa sau chiar stresul.

În total, există peste 100 de categorii clinice diferite de dureri de cap, de la mici senzații care durează doar câteva ore până la unele severe și chiar periculoase pentru viață. Durerile de cap sunt declanșate de cauze diferite, unele dintre ele neputând fi rezolvate cu un paracetamol. Ele pot apărea dacă suntem deshidratați, ceea ce uneori poate fi rezultatul consumului excesiv de alcool sau chiar al statului prelungit la soare.

Alteori nu este nimic îngrijorător și este doar rezultatul deshidratării după o seară în care ai petrecut mai mult. Dar durerea persistentă în majoritatea dimineților poate fi un indicator potențial al unei probleme de fond.

Simptomele durerilor de cap

Durerea severă în cap sau cea care apare în față este cel mai evident semn al unei dureri de cap. Dar în funcție de tipul pe care îl ai, lucrurile pot varia.

Migrenele sunt adesea descrise ca o durere pulsatilă, iar persoanele care suferă de ele adesea se simt epuizate, unele fiind nevoite să ia medicamente prescrise.

Durerile de cap de tip cluster se simt mai mult ca o arsură intensă, uneori în jurul ochilor și dau senzația ca și cum nu ai putea să-ți deschizi ochii.

Și o durere de cap sinusală, cauzată în mod obișnuit de o infecție sau boală, apare în general în jurul nasului, ochilor sau frunții.

Tipuri de dureri de cap

Una dintre cele mai comune tipuri de dureri de cap este cea care apare dimineața. Apare de obicei între 4 dimineața și 9 dimineața și adesea întrerupe somnul cu durerea care te trezește.

Durerea poate intra în mai multe categorii, făcând-o fie o durere de cap de tip cluster sau de tensiune, sau chiar o migrenă. Alte tipuri de dureri de cap dimineața pot include durerile de cap paroxistice și cele cauzate de abuzul de medicamente. Studiile arată că cei mai mulți oameni care suferă de dureri de cap dimineața suferă și de tulburări de somn.

De ce apar durerile de cap?

Există multe motive pentru care apar durerile de cap – unele mai evidente decât altele. Aici ne uităm la diferitele cauze.

Programul de lucru în schimburi

Studiile arată că durerile de cap dimineața pot fi cauzate și de tulburările ritmului circadian, care apare atunci când „ceasul biologic” al organismului este dereglat, cum ar fi în cazul programului de lucru în schimburi. Din cauza decalajului între ceasul biologic natural al corpului tău și momentul când dormi efectiv, s-ar putea să nu dormi suficient, ceea ce poate declanșa o durere de cap când te trezești.

Acest lucru, precum și alergenii din dormitor sau dormitul într-o cameră extrem de rece, pot agrava calitatea somnului.

Tulburările de somn dau dureri de cap

Tulburările de somn pot cauza dureri de cap pentru că aceeași parte a creierului care controlează somnul și starea de spirit controlează și durerea cu care te trezești.

Insomnia este una dintre principalele cauze ale unei migrene dimineața. Această afecțiune poate te poate împiedica să te odihnești suficient, te ține treaz când încerci să adormi, trezindu-te odată ce ai adormit și provocând un somn neliniștit.

Alte probleme de somn, inclusiv narcolepsia, sleepwalking-ul, dormitul cu o pernă nepotrivită și schimbările bruște în programul de somn, cum ar fi dormitul prea mult sau lipsa de somn, pot contribui și ele la durerile de cap.

Mulți pacienți raportează, de asemenea, experiența tulburărilor de mișcare în somn, cum ar fi bruxismul nocturn (când oamenii își strâng sau își scrâșnesc dinții în somn fără să știe) și sindromul picioarelor neliniștite (când oamenii simt o senzație intens neplăcută de ace în membrele inferioare în timpul somnului, însoțită de o dorință intensă de a le mișca pentru a o ameliora.

Durerile de cap dimineața sunt, de asemenea, un semn de avertizare important al afecțiunii de apnee de somn, pe care mulți oameni nu realizează că o au.

Această afecțiune determină îngustarea căilor respiratorii în timpul nopții, oprind temporar respirația. Acest lucru provoacă dureri de cap și oboseală a doua zi, precum și sforăit în timpul nopții.

Problemele de sănătate mentală și fizică

Atât depresia, cât și anxietatea sunt, de asemenea, cauze principale ale durerilor de cap cronice dimineața, deoarece sunt legate de insomnie.

În plus, medicamentele, inclusiv aspirina și efectele medicamentelor pentru durere și ale cofeinei produc adesea dureri de cap cronice și migrene. Nu e surprinzător, durerile de cap pot fi și rezultatul consumului de alcool. De obicei, o zi de băut apă, luat un analgezic și puțin somn vor duce la dispariția lor.

Uneori, durerile de cap pot fi semnul unei afecțiuni mai grave, dar acest lucru este rar. Dacă suferi de dureri de cap regulate și nu ești sigur de cauză, este întotdeauna recomandat să discuți cu un medic, mai ales dacă vine împreună cu alte simptome.

Una dintre caracteristicile unei tumori pe creier este durerea de cap, însoțită de probleme de vedere sau vorbire și schimbări în funcția mentală, cum ar fi dificultățile de memorie.

Tensiunea arterială ridicată și accidentul vascular cerebral pot provoca, de asemenea, o durere de cap.

Foto: shutterstock

Surse:

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult