Tendinita: simptome, prevenţie şi tratament

Tendinita este o afecţiune a tendonului care se manifestă prin rupturile parţiale ale unor fibre de colagen asociate cu edem localizat şi dureri, tendonul fiind legătura între muşchi şi os.
  • Publicat:
Tendinita: simptome, prevenţie şi tratament

Tendinita este o afecţiune a tendonului care se manifestă  prin rupturile parţiale ale unor fibre de colagen asociate cu edem localizat şi dureri, tendonul fiind legătura între muşchi şi os. 

Nu este o afecţiune foarte gravă, dar atunci când nu este depistată şi tratată corect poate să ducă la disconforturi majore şi la o stare generală de rău.

Care sunt cauzele apariţiei tendinitei

Cea mai frecvenţa cauza este folosirea în exces a articulatiei având drept consecinţă suprasolicitarea tendonului. Poate fi provocată şi de traumatisme sau de mişcări repetate folosite în mod constant şi mai este favorizată de  vârsta înaintată şi de asocierea unor  boli cum ar fi artrită reumatoidă, gută , deficitul vitaminic şi obezitatea.

Cele mai afectate articulaţii sunt ale umărului , cotului , pumnului  şi gleznei .  Sporturile care predispun frecvent la tendinită sunt: tenisul, golful, fotbalul, baschetul şi jogging-ul.

Care sunt simptomele şi cum îmi dau seama că sufăr de tendinită?

Primul simptom care apare este durerea în timpul exerciţiului sau la folosirea tendonului  într-o anumită activitate cum ar fi scrisul îndelungat la tastatură . Tendonul devine inflamat, cald şi dureros la atingere , cedează la repaus şi la aplicarea de gheaţă local .

Cum se pune diagnosticul de tendinită ?

Diagnosticul se pune pe baza unui examen clinic al articulatiei prin  testearea tendonului efectuând anumite manevre speciale în funcţie de zona afectată( Testul Jobe, Hawkins,Webb,etc.)  şi cu ajutorul unui examen ecografic ce arată zona de inflamaţie a tendonului însoţită de prezenţa lichidului de inflamaţie în jurul tendonului.

Uneori se mai fac şi alte investigaţii imagistice precum  radiografia şi rezonanţă magnetică nucleară(RMN)  zonei  afectate .

Care este tratamentul şi cât durează până la vindecare

Scopul tratamentului este de a reduce durerea şi de a scapă de inflamaţie, însă el diferă în funcţie de severitatea tendinitei.

Primele etape de tratament sunt reprezentate de repaus, folosirea unei orteze speciale asociate cu aplicaţii reci şi  tratament antiinflamator local şi oral.  În cazul unei  tendinite  grave acest tratament nu este suficient şi este nevoie de administrarea unor infiltraţii locale pentru a reduce edemul local şi a grăbii vindecarea . Studiile au arătat că infiltraţiile de tip PRP ( plasmă îmbogăţită cu trombocite ) ajută la grăbirea procesului de vindecare .

Câteodată tratamentul medicamentos poate dura câteva săptămâni sau luni în care repausul este absolut necesar.
În unele cazuri fiind nevoie de tratament chirurgical prin care se îndepărtează zona de inflamaţie sau se tratează complicaţiile cum ar fi rupturile de tendon.

Cum previi apariţia tendinitei şi recidivă?

Poţi preveni apariţia tendinitei prin aplicarea unor principii :

  • Întăreşte muşchii pentru a reduce solicitarea tendoanelor
     
  • Efectueză  întotdeauna exerciţii de încălzire înainte de  sport
     
  • Nu suprasolicita tendonul şi ţine cont de limitele tale
     
  • Nu sta cu articulaţia în aceeaşi poziţie o perioadă lungă de timp
     
  • Şi foarte important dacă simţi apariţia unei dureri opreşte activitatea sau exerciţiul imediat

Tendinitele netratate şi neglijate pot duce la complicaţii grave şi chiar la  ruptura tendonului afectat .

La apariţia oricărei dureri articulare în timpul exercitului , nu ezitaţi să vă prezentaţi la medicul specialist pentru o evaluare înainte de a reîncepe sportul , rezultatul tratamentului medicamentos din stadiile incipiente este unul foarte bun şi rapid.

Doctor ortoped Tarek Nazer
www.consultatieortopedie.ro

Urmărește CSID.ro pe Google News
Cancerul de piele, mereu la modă
Cancerul de piele, mereu la modă