Pandemia de coronavirus a avut şi un efect pozitiv asupra domeniului oncologiei de precizie: a accelerat dezvoltarea terapiilor digitale.
Astfel, în acest domeniu „condamnat” oricum la colaborare, pandemia nu doar că nu a făcut imposibilă colaborarea, ci, din contră, a făcut-o mai strânsă şi mai eficientă, a subliniat directorul ştiinţific al Oncompass Medicine, dr. Peták István. Dar ce este, de fapt, terapia digitală?
Explorarea fondului molecular al bolilor tumorale şi a posibilităţii aplicării terapiilor de oncologie de precizie a ajuns să fie parte a îngrijirii medicale de rutină.
În ultimii ani, în marile centre oncologice ale lumii este deja practică uzuală ca, înainte de deciziile terapeutice, informaţiile moleculare referitoare la tumoarea pacientului să fie analizate de o aşa-numită comisie moleculară pentru tumori, care reuneşte experţi având cunoştinţe speciale din domeniul oncologiei şi, după obţinerea acestor informaţii, se alege tratamentul optim, luându-se în considerare rezultatele examenelor clinice anterioare.
În mediul virtual nu există niciun obstacol geografic care să împiedice „întâlnirile” acestor corpuri de experţi. Iar de acum acest lucru este valabil şi pentru pacienţi, care pot pătrunde în acest sistem fără să-şi părăsească locuinţa.
„În sistemul de suport decizional dezvoltat de Oncompass Medicine, există posibilitatea înregistrării online şi se poate solicita un consult telefonic sau online sub formă de teleconferinţă. Având în vedere că, în majoritatea cazurilor, examenele de diagnostic molecular se efectuează pe probe obţinute anterior prin biopsie, păstrate la secţiile de patologie, prezenţa fizică nu mai este neapărat necesară pentru ca pacientul să solicite suport decizional informatic în scopul alegerii celui mai eficient tratament”, a declarat dr. Peták István.
Probele recoltate din tumoare sunt trimise prin servicii de curierat de la spital la laboratoarele Oncompass Medicine. Aici, biologii moleculari efectuează analizele de diagnostic necesare pentru conturarea profilului molecular al tumorilor, le analizează, după care informaticienii rulează în baza de date algoritmul care compară eficienţa tratamentelor disponibile.
În continuare, geneticianul analizează caracteristicile genetice ale tumorii.
Datorită posibilităţii de a transmite online rezultatele, oncologii clinici se consultă cu medicul curant al pacientului sau cu oncoteam-ul local pentru a alege tratamentul optim.
Telemedicina este denumirea generică a serviciilor medicale care nu presupun întâlnirea directă dintre persoana care beneficiază de îngrijire medicală şi persoana care oferă îngrijirea medicală, această legătură fiind asigurată prin intermediul unui sistem de comunicaţii informatic.
Se consideră telemedicină şi cazurile în care experţi medicali care îşi desfăşoară activitatea în locaţii diferite fac schimb de informaţii medicale pentru a asigura o îngrijire şi mai bună.
O astfel de procedură este, de exemplu, consultul la distanţă, în cadrul căruia, pentru stabilirea diagnosticului şi derularea tratamentului, se pot implica medici şi specialişti care, fizic, se află la distanţă.
Comisia moleculară pentru tumori coordonată de Oncompass Medicine apelează exact la acest tip de colaborare.
„Aceste sisteme virtuale existau deja în mare măsură, însă informaticienii noştri au accelerat dezvoltarea diverselor interfeţe de comunicaţii. Având în vedere că, după apariţia epidemiei de coronavirus, activitatea oncologilor şi oncoteam-urilor s-a mutat în mediul virtual, a fost mai uşor să organizăm consultaţiile online comune cu ajutorul comisiei moleculare pentru tumori din cadrul Oncompass Medicine”, a explicat dr. Peták István.
„Dintr-odată, au dispărut distanţele şi toată lumea s-a trezit în mediul online. Mulţi oncologi s-au alăturat comisiei noastre virtuale moleculare pentru tumori şi, mai mult, a crescut numărul partenerilor noştri străini”, a adăugat medicul.
Metoda de lucru a Oncompass care presupune transmiterea prin videochat a analizelor privind starea pacientului, efectuate cu ajutorul aplicaţiei oncologice speciale pe care a dezvoltat-o (RealTime Oncology Treatment Calculator), a devenit mai eficientă şi, astfel, corpul de experţi molecular poate purta discuţii despre panourile de gene ce trebuie testate suplimentar.
Dacă sunt disponibile suficiente rezultate de diagnostic molecular, această aplicaţie medicală analizează informaţiile.
„Acest lucru este, practic, o planificare digitală a terapiei: algoritmul stabileşte o ierarhie a tratamentelor eligibile, pe care o analizăm în cadrul celei de a doua întâlniri a comisiei moleculare pentru tumori, după care luăm decizia cu privire la tratamentul pe care-l recomandăm. Desigur, există şi posibilitatea unei video-consultaţii cu pacientul care aşteaptă tratamentul”, a mai declarat dr. Peták István.
Tumorboard-ul molecular din cadrul Oncompass consultă peste o mie de cazuri în fiecare an, având astfel o experienţă extrem de bogată în ceea ce priveşte suportul decizional terapeutic. Pe lângă indicaţiile descrise în înregistrările medicamentelor şi protocoalele de tratament, sarcina sa este să ia în considerare şi modificările moleculare unice atunci când elaborează planul terapeutic personalizat.
Dacă pacientul are şi un webcam, poate intra în legătură chiar din locuinţa sa cu cei care participă la planificarea terapiei digitale. Această consultaţie se poate derula, desigur, şi prin telefon.
În cadrul procesului de suport decizional în oncologia de precizie, mai întâi se determină modificările moleculare prezente în tumoarea în cauză, apoi se identifică tratamentele antitumorale care pot fi asociate acestora, iar în final se stabilesc acele tratamente care pot fi eficiente şi acelea care se anticipează că nu vor avea niciun efect.
Dacă intră în discuţie mai multe tratamente ţintite, acestea sunt ierarhizate pe baza unui număr mare de criterii. Este examinat şi modul în care este disponibil tratamentul ales sau examenele clinice disponibile în ţară şi în străinătate.
Experţii din cadrul Oncompass Medicine oferă ajutor pacientului şi medicului curant al acestuia în toate etapele procesului de suport decizional, inclusiv în situaţiile în care, din cauza ineficienţei tratamentului aplicat până la acel moment, se impune schimbarea tratamentului.
Pentru mai multe informaţii vizitaţi pagina: www.oncompass.ro