Terapia pe bază de sare, complementară ȋn tratamentul astmului și altor boli pulmonare cronice

Terapia pe bază de sare este studiată ȋncă din Antichitate, iar de-a lungul timpului, i-au fost atribuite numeroase beneficii pentru sănătate.
  • Publicat:
Terapia pe bază de sare, complementară ȋn tratamentul astmului și altor boli pulmonare cronice
Terapia pe bază de sare, complementară ȋn tratamentul astmului și altor boli pulmonare cronice

Haloterapia sau terapia pe bază de sare este studiată ȋncă din Antichitate, iar de-a lungul timpului, i-au fost atribuite numeroase beneficii pentru sănătate. Primul om de știință care a observat avantajele folosirii aerosolilor salini ȋn tratarea afecțiunilor respiratorii și care a recomandat ca aburul din apa sărată să fie inhalat, a fost Hippocrate.

De aceea, salinele, spre exemplu, sunt extrem de populare ȋn rândul persoanelor diagnosticate cu astm sau boli pulmonare cronice și nu numai. Majoritatea celor care le-au vizitat declară că au simțit efecte pozitive asupra stării generale de sănătate. Ȋnsă, ce facem atunci când nu avem posibilitatea de a merge constant la salină?

Terapia pe bază de sare se poate face și acasă

“Din fericire, tehnologia a avansat, iar acum ne putem bucura de beneficiile sării chiar la noi acasă, prin intermediul inhalatoarelor și aparatelor ambientale pe bază de microparticule de aer salin. De peste două decenii studiez haloterapia și, ȋn tot acest timp, am fost ȋn contact permanent atât cu medici, cât și cu pacienți. Am văzut rezultate foarte bune ale acestei terapii în tratamentul complementar al diverselor afecțiuni ale aparatului respirator, precum astmul bronşic, bronşitele astmatiforme, rinitele, sinuzitele, laringitele, alergiile respiratorii, sechelele TBC, insuficiențele respiratorii și problemele respiratorii apărute pe un fond imunitar scăzut. Ȋn plus, inhalarea de sare nu are niciun efect secundar negativ”, spune Constantin Pascu, inventatorul unor aparate ambientale și medicale pe bază de microparticule de aer salin.

Impactul bolilor respiratoria și pulmonare

Ȋn 2020, pandemia de coronavirus a scos în evidență o problemă importantă de sănătate publică din țara noastră – impactul bolilor respiratorii și pulmonare, ȋn special a astmului bronșic. Dacă ȋn Europa sunt diagnosticați 10 milioane de adulți cu vârsta sub 45 de ani, ȋn România, statisticile Societății Române de Pneumologie indică aproximativ un milion de bolnavi de astm. Mulți spun că boala este sub-diagnosticată, pentru că nu există o evidență clară, iar unele persoane nu știu că suferă de această afecțiune.

Studii efectuate asupra pacienților cu afecțiuni pulmonare, astm și alte boli cronice obstructive, arată că terapia cu aerosoli salini (prin intermediul unui dispozitiv medical), complementară tratamentului tradițional, a adus ȋmbunătățiri semnificative, chiar și ȋn cazul celor aflați ȋn stare gravă. După doar o oră de terapie, parametri precum saturația oxigenului, presiunea arterială sau nivelul dioxidului de carbon au ȋnceput să se apropie de valorile normale.

Medicii avertizează că, ȋn cazul bolilor cronice, precum astmul bronșic, pacienții trebuie să urmeze ȋntocmai indicațiile specialiștilor și să nu se abată de la tratamentul prescris, chiar dacă se simt mai bine. Mulți pneumologi recomandă haloterapia, ca și precedură preventivă sau complementară, ȋnsă doar cu folosirea unor dispozitive brevetate, recunoscute și certificate medical.

Urmărește CSID.ro pe Google News