Test de secreție vaginală – când e indicat, ce presupune şi ce afecțiuni ginecologice depistează

  • Publicat:
Test de secreție vaginală - când e indicat, ce presupune şi ce afecțiuni ginecologice depistează
Sursa foto: Shutterstock

Test de secreție vaginală – avem nevoie de el periodic, pentru a descoperi eventualele probleme de sănătate în stadiu incipient. Secreţiile vaginale pot oferi indicii importante privind sănătatea aparatului genital feminin. Modificările de culoare, textură sau miros semnalează adesea infecţii sau boli ginecologice ce pot fi tratate cu succes, cu condiţia să fie descoperite la timp.

Iată care sunt simptomele ce ar trebui să te îngrijoreze, ce presupune un test de secreție vaginală şi care sunt afecţiunile ce pot fi depistate cu ajutorul acestei analize!

Semne care impun necesitatea efectuării unui test de secreție vaginală

Dacă prezinţi unul sau mai multe simptome din lista e mai jos, fă-ţi rapid o programare la medicul ginecolog, pentru o analiză a secreţiei vaginale:

  • Durere sau iritaţie vaginală
  • Secreţii vaginale urât mirositoare, albe, vâscoase
  • Eczeme şi mâncărimi
  • Durere sau usturime la urinare

În ce constă testul de secreție vaginală

Analiza de secreţii vaginale nu este deloc complicată şi nu presupune eforturi mari. Înainte de analiza secreţiilor vaginale:

  • Nu întreţine raporturi sexuale (cel puţin 48 de ore)
  • Nu face spălături vaginale şi nu folosi produse de igienă intimă ce pot schimba aspectul sau mirosul secreţiilor (cel puţin 24 de ore)

Acest test trebuie efectuat doar de medicul ginecolog! Acesta va introduce adânc în vagin o baghetă specială, care prelevează secreţiile existente. Este posibil să simţi o uşoară presiune, crampe sau disconfort, motiv pentru care trebuie să relaxezi musculatura vaginului, pentru a nu îngreuna procedura.

Apoi, secreţiile sunt întinse pe o lamă de microscop, introdusă apoi într-o soluţie salină, care permite vizualizarea la microscop a microorganismelor existente, precum şi anomaliile, dezvoltarea şi rata de înmulţire a acestora.
Desigur, acesta este testul clasic, însă există şi alte analize care au drept scop identificarea problemelor la nivelul vaginului.

De exemplu, medicul ar putea solicita un test de verificare a pH-ului vaginului. În această situaţie, mostra de secreţie vaginală se pune pe o foaie specială, iar pH-ul care depăşeşte sau este sub valoarea de 4,5 indică o eventuală problemă ginecologică ce trebuie confirmată cu ajutorul altor teste specifice.

Ce probleme de sănătate pot fi descoperite la analiza secreției vaginale

Vaginul este un mediu propice pentru dezvoltarea de bacterii şi ciuperci, dar aceste microorganisme „trăiesc” adesea în armonie şi sunt chiar benefice pentru sănătatea tractului genital feminin.

Există însă şi situaţii când aceste microorganisme se dezvoltă necontrolat, ca urmare a abuzului de antibiotice, a actelor sexuale neprotejate, a stresului sau a deficienţelor vitaminice.

În tractul genital feminine sălăşluiesc atât bacterii aerobe, cât şi anaerobe:

  • Bacteriile aerobe se dezvoltă în prezenţa oxigenului (de ex: Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Enterococcus faecalis)
  • Bacteriile anaerobe nu au nevoie de oxigen pentru a supravieţui (de ex: lactobacilii)

Problema apare atunci când bacteriile aerobe le depăşesc numeric pe cele anaerobe. În această situaţie, se instalează o afecţiune numită vaginită aerobă, diferită de vaginita bacteriană.

Vaginita aerobă este o afecţiune inflamatorie ce apare din cauza răspunsului prompt al sistemului imunitar în faţa atacului bacteriilor aerobice din tractul vaginal. Pot apărea simptome inflamatorii precum roşeaţă sau mâncărime vaginală. Pe lângă disconfort, trebuie amintit şi faptul că vaginita aerobă netratată poate duce la avort sau naştere înainte de termen!

Mirosul neplăcut al secreţiilor vaginale, care au iz de peşte, pot semnala vaginita bacteriană. De aceea, este important să faci un test de secreţie vaginală whiff (testul aminelor volatile), care poate confirma sau infirma această suspiciune.

În cazul în care te confrunţi cu secreţii ce au o consistenţă brânzoasă, de culoare alb-gălbuie, ar putea fi necesar testul de identificare a modificărilor florei bacteriene la nivelul vaginului. Aceste modificări pot semnala candidoza (o problemă des întâlnită în rândul femeilor active sexual), chlamydia sau gonoreea, boli cu transmitere sexuală, precum şi herpesul genital, uretrita sau boala inflamatorie pelvină.

Testul Papanicolaueste, de asemenea, recomandat pentru analiza secreţiilor vaginale, deoarece poate depista diverşi agenţi patogeni ce perturbă flora vaginală (de ex: bacteria trichomonas) şi celulele anormale de la nivelul colului uterin.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult