Testul de 30 de secunde care indică dacă ai diabet sau nu

Acest test rapid poate dezvălui riscul tău de diabet de tip 2. Ai nevoie de 2 instrumente și 30 de secunde la dispoziție!
  • Publicat:
Testul de 30 de secunde care indică dacă ai diabet sau nu
Testul de 30 de secunde care indică dacă ai diabet sau nu

Acest test rapid poate dezvălui riscul tău de diabet de tip 2. Această afecțiune pe toată viața determină ca nivelul de glucoză (zahăr) din sânge să devină prea ridicat, ceea ce poate duce la complicații severe dacă nu este tratată.

Există două tipuri principale de diabet: tipul 1, care este mai puțin comun și nu poate fi prevenit, și tipul 2, care este legat în mare parte de creșterea în greutate. Diabetul poate trece neobservat timp de ani de zile deoarece simptomele sale, care includ urinarea frecventă decât de obicei și senzația de oboseală, sunt greu de observat și pot fi ușor confundate cu alte afecțiuni.

Dacă nu este tratat, poate duce la boli de inimă și rinichi, pierderea vederii, leziuni nervoase și cerebrale, infecții severe și chiar deces. Acest test de 30 de secunde te poate ajuta să determini dacă este probabil să ai diabet de tip 2 în viitor. Tot ce ai nevoie este un centimetru de croitorie și un cântar.

Testul, creat de Diabetes UK, ia în considerare greutatea ta, raportul talie-șold, vârsta și etnia, înainte de a-ți oferi un scor de risc între 1 și 47. Cu cât scorul tău de risc este mai mare, cu atât ești mai expus riscului de diabet. Vestea bună este că aproximativ 80% din cazurile de diabet de tip 2 pot fi prevenite.

Dacă ești supraponderal sau ai o talie mare, diabetul de tip 2 poate fi evitat sau întârziat prin reducerea greutății și a dimensiunii taliei. Fiecare kilogram pierdut este asociat cu o reducere de 16% a riscului de diabet. O dietă sănătoasă și activitatea fizică crescută te vor ajuta să îți gestionezi greutatea. Reține că acest instrument poate să nu fie precis pentru oricine urmează un tratament pentru diabet.

Trucuri de stil de viață pentru a inversa și preveni diabetul

Indiferent dacă ai fost diagnosticat cu diabet de tip 2, ai fost avertizat că ești în pericol să dezvolți sau pur și simplu vrei să iei măsuri de precauție, acestea sunt câteva dintre ajustările de stil de viață pe care trebuie să le faci:

Consumă carbohidrați complecși 

Ideal este să eviți carbohidrații simpli, cum ar fi dulciurile, ciocolata, băuturile răcoritoare, pâinea albă și orezul alb. Acestea sunt exemple de carbohidrați simpli care îți dau un gram de zahăr în sânge și provoacă eliberarea de insulină. O explozie rapidă de energie este urmată de o cădere. Glicemia ridicată poate deteriora organele și țesuturile în timp, ducând la o serie de complicații, cum ar fi boli de inimă, boli de rinichi, leziuni nervoase și probleme de vedere. Treci la carbohidrați complecși, cum ar fi pâinea integrală, pastele integrale și orezul brun.

Evită grăsimile trans

Grăsimile saturate și grăsimile trans sunt de evitat. O dietă bogată în grăsimi saturate și trans poate duce la inflamații, care pot contribui la rezistența la insulină și dezvoltarea diabetului de tip 2. Ele pot contribui, de asemenea, la acumularea de grăsime în și în jurul organelor, cum ar fi ficatul și pancreasul, ceea ce poate interfera cu capacitatea organelor de a produce și de a răspunde la insulină. Aceste grăsimi se găsesc adesea în alimentele prăjite, produsele de patiserie procesate, cum ar fi prăjiturile și foietajele, carnea cu piele și produse lactate cu conținut ridicat de grăsimi, cum ar fi smântâna și untul.

Consumă fibre 

Alimentele bogate în fibre prebiotice pot juca un rol important în reducerea riscului de diabet de tip 2 și în inversarea acestuia. Fibrele absorb apă în intestin, ceea ce încetinește absorbția zahărului în sânge și previne spike-urile glicemice. Consumă ovăz, secară, orz, cicoare, ceapă, sparanghel, anghinare, fasole și păstârnac, care sunt toate surse bune de fibre prebiotice. Fibrele prebiotice sunt un combustibil excelent pentru bacteriile bune din intestinele noastre, cunoscute și sub numele de microbiomul intestinal. Alimentarea corectă a microbiomului crește producția acestuia de molecule de acid gras cu lanț scurt, care ajută la reducerea riscului de diabet.

Fă mișcare 

Nu este necesar să faci exerciții intense, dar cercetările au descoperit că exercițiile sunt utile în prevenirea și, eventual, în inversarea diabetului de tip 2, deoarece pot ajuta la îmbunătățirea sensibilității la insulină. Încearcă să introduci mai multă mișcare pe timpul zilei mergând pe jos când este posibil, înlocuind liftul cu scările și adăugând exerciții de rezistență, fie folosind greutăți, fie greutatea propriului corp.

Mănâncă o dietă mediteraneană 

Urmează o dietă de tip mediteranean care este esențială pentru reducerea riscului de dezvoltare a diabetului de tip 2. Aceasta este o dietă care include multe legume, salate și fructe, foarte puține alimente procesate, mai puțină carne roșie și procesată, mai mult pește și fructe de mare, ulei de măsline ca principală sursă de grăsimi și puține alimente bogate în zahăr.

Pune-te pe slăbit

Cea mai bună modalitate de a pune diabetul de tip 2 în remisie este să pierzi în greutate dacă ești supraponderal sau obez. Cercetările arată că o pierdere în greutate de doar 5 kilograme ar putea ajuta, dar pierderea a 15 kilograme este probabil să pună diabetul de tip 2 în remisie pentru multe persoane care trăiesc cu obezitate, mai ales dacă greutatea este pierdută cât mai curând posibil după diagnostic.

Foto: envato

Surse:

https://riskscore.diabetes.org.uk/start

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult