Testul de gripă – tot ce trebuie să ştii

Testul pentru depistarea gripei noi - când este cu adevărat necesar să se efectueze şi ce condiţii trebuie îndeplinite pentru un rezultat acurat?
  • Publicat:
Testul de gripă – tot ce trebuie să ştii
123RF.com

Se vorbeşte mult în aceste zile despre testul pentru detectarea virusului gripal. Suntem în pragul unei epidemii de gripă în ţara noastră şi din ce în ce mai speriaţi de efectele acestei boli asupra noastră şi a celor dragi. Nu mai vorbim despre temerile din familiile cu persoane vulnerabile – copii mici, femei gravide sau persoane în vârstă care suferă deja de mai multe afecţiuni cronice.

Facem sau nu acest test de depistare a gripei? Dr. Iulia Balint, medic pediatru, ne dă infomaţii despre acest test şi explică când testul este cu adevărat necesar dar şi măsuri de prevenţie împotriva virusului gripal trebuie să aplicăm acasă şi la locul de muncă.

Testul conţine un tampon care se introduce în cavitatea nazală timp de 1 minut şi apoi într-un tub impregnat cu o soluţie special. Amestecul obţinut se impregnează pe o suprafaţă specială conţinută de test, iar după 10 minute rezultatul apare. Testul se efectuează la temperatura camerei şi este ideal ca secreţiile să fie recoltate cât mai rapid de la debutul simptomelor de gripă.

Testul de gripă nu prezice îmbolnăvirea în avans

”Testul de gripă nu este ca un exudat de streptococ. Nu va ieşi pozitiv la cineva care va face gripă. Nu va ieşi pozitiv la cineva care nu are simptome, chiar dacă fiul, fratele sau sora au gripă confirmată. Aşadar, nu faceţi testul voi sau copiii dacă nu aveţi niciun simptom. Vă expuneţi degeaba stând la cozi la camere de gardă sau laboratoare” explică dr. Balint.

Test pentru gripă când este cu adevărat necesar

Deşi pare la îndemână, testul nu înlocuieşte un consult la medic. ”Un consult clinic ar trebui să fie suficient să te orienteze spre diagnostic şi să poţi începe tratamentul. Teoretic testul pentru gripă poate fi păstrat pentru situaţii când habar nu ai de diagnostic sau eventual ai un copil e foarte mic şi nu are toate semnele de îmbolnăvire. Gen gripă fără febră. Sau simptome foarte uşoare”, a mai spus medical pediatru.

Testul de gripă dacă este efectuat prea devreme, nu poate indica boala

Iată în ce situaţii testul nu indică prezenţa gripei, deşi persoana este infectată cu unul dintre virusurile gripale. ”Testul de gripă poate ieşi negativ dacă v-aţi dus prea devreme. Sau cu nasul clătit cu apă de mare. Sau dacă cantitatea de virus e încă mică. Asta se poate întâmpla chiar dacă persoana este purtatătoare de virus gripal. Nu este de vină laboratorul, spitalul etc. 30% din teste pot fi negative chiar în caz de gripă”, a mai spus specialistul.

Vaccinul antigripal nu trebuie făcut când sunt semne de gripă

Ce variante de vaccin antigripal există pentru bebeluşi şi copii mici?
”Există variante de vaccin antigripal pentru copiii de peste 6 luni. Nu vă vaccinaţi însă, dacă aveţi semne de gripă. Momentul trebuie amânat până când copilul sau adultul sunt sănătoşi. Efectul vaccinului se instalează după 2 săptămâni de la vaccinare.

Măsuri de prevenţie a gripei

Deşi par banale, măsurile de prevenţie sunt simple şi la îndemână. ”Strănutul şi tusea trebuie să se facă într-un şerveţel şi să punem braţul în faţa gurii sau a nasului pentru a împiedica răspândirea virusului.
Mască de protecţie (se găseşte în farmacii) trebuie schimbată la 3 ore.
Spălatul des pe mâini este foarte indicat. Aşa putem proteja colegii de muncă şi membrii familiei” a mai spus dr. Iulia Balint.

Dietă anti-gripă cu usturoi şi ghimbir

Ce rol joacă alimentaţia şi mişcarea fizică în păstrarea sănătăţii? Unul foarte important! ”Se recomandă o dietă bazată pe o alimentaţie echilibrată şi sănătoasă, bazată pe multe fructe şi legume, supe, ceaiuri, apă plată. Usturoiul şi ghimbirul să nu lipsească din alimentaţie, de asemenea. Nu contează temperaturile de afară, trebuie să ieşiţi zilnic la aer curat. Mergeţi pe jos, desfăşuraţi activităţi fizice în aer liber. Nu staţi în centre comerciale mai mult decât este necesar şi evitaţi aglomeraţiile” a încheiat dr. Balint.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult