Manifestată prin diverse grade de eritem, vezicule şi edem, dermatita alergică de contact poate cauza un real disconfort celor care se confruntă cu această afecţiune. Dacă cei care cunosc cauza alergiei pot preveni astfel de reacţii cutanate prin evitarea alergenului, testarea alergică cutanată de tip patch este o soluţie recomandată celor care nu cunosc substanţa la care pielea lor este sensibilă.
Dr. Laurenţiu Vlădău, specialist în dermatologie şi venerologie, subliniază însă că interpretarea rezultatelor acestui test necesită experienţă şi formare considerabilă, astfel încât este recomandat ca pacientul să se adreseze unor specialişti cu pregătire în domeniu.
Testele patch au fost introduse ca instrument de diagnosticare al dermatitei de contact în secolul al XIX-lea. De atunci, ele s-au îmbunătăţit în mod considerabil, astăzi fiind utilizate la nivel mondial în depistarea diferitelor alergii ale pielii.
Dermatita alergică de contact apare atunci când sistemul imunitar reacţionează împotriva unei substanţe specifice numită alergen, erupţiile cutanate fiind posibil să se dezvolte chiar şi când numai o cantitate mică de alergen s-a aflat în contact cu pielea.
Este important de ştiut că nu ne naştem cu acest tip de alergie, ci ne sensibilizăm la substanţa incriminată după contacte repetate şi relativ frecvente. De exemplu, putem dezvolta alergie la un produs de îngrijire corporală pe care l-am folosit o perioadă îndelungată înainte să cauzeze probleme.
„Odată sensibilizată, pielea reacţionează şi devine inflamată atunci când intră în contact din nou cu alergenul respectiv. Acesta este motivul pentru care poate izbucni brusc o alergie a pielii de la o substanţă cu care ne-am mai aflat în contact în trecut, însă fără apariţia unor reacţii adverse”, explică dr. Laurenţiu Vlădău.
Printre substanţele comune care pot provoca dermatită alergică de contact se numără:
În multe cazuri, substanţa care a provocat erupţii cutanate este uşor de identificat şi nu sunt necesare teste suplimentare. Cu toate acestea, uneori nu este clară cauza acestor erupţii cutanate sau, fiind o substanţă întâlnită în diverse lucruri, nu se poate spune cu exactitate despre ce este vorba. Acesta este un caz în care testarea alergică cutanată va fi recomandată de către medicul dermatolog.
Pentru a identifica în mod corect un anumit alergen, poate fi necesară utilizarea unei tehnici de provocare numită testare alergică cutanată sau „testare patch”.
În cadrul testelor „patch”, pielea este expusă la cantităţi infime de diverşi alergeni comuni (în jur de 30 pentru testarea standard), care includ conservanţi, diverse ingrediente frecvente din cosmetice, parfumuri, baze pentru produse cauciucate, plastice, metale, medicamente etc.
„Contactul cu aceşti alergeni are loc de obicei pe pielea spatelui, în seturi de câte 10, după care zona aflată sub testare este acoperită cu un pansament adeziv. După două zile, pansamentul va fi îndepărtat, iar pielea este verificată pentru a vedea dacă există o reacţie la oricare dintre substanţele testate. Pielea urmează să fie din nou examinată după încă două zile, pentru a verifica existenţa unei reacţii întârziate. Uneori, pacientul poate fi examinat din nou la o săptămână după ce substanţele iniţiale au fost puse pe piele. Dezvoltarea eczemei la locul de testare în termen de două până la cinci zile după îndepărtarea materialului ocluziv confirmă prezenţa alergiei la această substanţă”, spune specialistul dermatolog.
Reacţiile variază şi pot include roşeaţă şi umflătură, vezicule, pustule, descumări, zone zemuinde. În cazul în care nicio reacţie a pielii nu are loc, atunci acest lucru poate fi de ajutor pentru a exclude dermatita de contact alergică drept cauză a problemei dermatologice a pacientului.
„Interpretarea rezultatelor necesită experienţă şi formare considerabilă. Testarea alergică cutanată nu este o investigaţie uşor de interpretat şi numai medicii cu experienţă pot oferi răspunsuri clare în ceea ce priveşte relevantă acesteia, fiind necesare corelaţii strânse individuale”, explică medicul.
La fel de importantă este şi consultaţia prealabilă, în cadrul căreia se va determina dacă problema dermatologică a pacientului este într-adevăr o dermatită de contact şi dacă testarea poate fi utilă în acel caz particular.
Testarea alergiilor cutanate “PATCH” costă aproximativ 300 de lei, la care se adaugă preţul consultaţiei sau al controlului, după caz.