Testul rapid care îți arată dacă ai o postură corectă și contrapoziții pentru o viață modernă

Acesta este testul simplu și rapid prin care poți afla chiar la tine acasă dacă ai o postură corectă a corpului.
  • Publicat:
Testul rapid care îți arată dacă ai o postură corectă și contrapoziții pentru o viață modernă
Envato

În ceea mai mare parte din timp, stai la laptop, asemenea unui crevete prea mult fiert? Fie că mergi la serviciu la lucrezi de acasă, dar chiar și în timpul liber stând la televizor sau dând scroll pe telefon – trupul tău stă cocoșat, răsucit, iar poziția aceasta poate să fie cauza unor dureri de spate cumplite.

Însă, mai întâi haide să înțelegem exact ce îi faci, fără să vrei, asemnea celor mai mulți dintre noi, corpului tău și mai precis coloanei vertebrale.

Postura ta cea de toate zilele

Dacă tragi o linie dreaptă peste umărul stâng și peste cel drept, vei observa o diferență de aproximativ un centimetru. Coloana vertebrală este răsucită, în ambele direcții, genunchii sunt și ei ușor răsuciți, iar piciorul drept o ia mai mereu înainte – pentru că ești mereu într-o poziție înclinată spre față. Caz în care pelvisul nu este numai răsucit, dar și înclinat.

Tim King, consultant în dinamica corpului, ajută atleți de perfomanță sau oameni obișnuiți să învingă durerile musculare, cele care țin de scheletul osos, dar și cele pelvine.

În urma experiențelor sale, Tim este profund preocupat de faptul că cei mai mulți oameni nu sunt conștienți de modul cum stau sau cum se mișcă, ceea ce face ca, la nivel mondial, durerea de spate și de gât, precum și afecțiunile corelate cu aceasta, să reprezinte una dintre cele mai mari provocări ale oamenilor moderni.

Dacă în urmă cu câțiva ani, durerile musculare erau asociate mai degrabă cu persoane cu vârsta după 50-60 de ani, în prezent statisticile indică că astfel de dureri au devenit comune și în rândul generațiilor mai tinere. De fapt, sigur ai auzit măcar câțiva dintre prieteni tăi văitându-se de durere de spate sau gât, iar în cazul celor cu dizabilității motorii, situația este și mai dramatică.

De unde durerile de spate?

Oarecum intuitiv, orice afecțiune vizează spatele, gâtul, coloana vertebrală este strâns legată de lipsa de mișcare, ceea ce confirmă și Katy Bowman, guru al mișcării fizice și autoarea cărții Rethink your position.

Însă, un efect principal al lipsei de mișcare este: poziția corpului în viața de zi cu zi. Iar pandemia de coronavirus a accentuat această tendința a oamenilor din prezent de a deveni din ce în ce mai statici.

Stai pe scaun la birou, stai pe scaun în fața televizorului, stai pe scaun când gătești, în mașină stai în aceeași poziție, iar atunci când mergi cu mijloacele de transport în comun, te lupți aprig pentru singurul loc liber.

Iar înainte de a elimina din momentele în care stai jos, mai este o întrebare pe care merită să ți-o adresezi: „Cum stai? Cum te miști?”

Testul peretelui

Poate ți se pare că poziția ta de mers sau cea statică este una normală, asta și pentru că, pentru a te menține în mișcare, creierul normalizează pozițiile pe care le practici, recalibrându-se continuu.

„Suntem animale dinamice; trebuie să ne mișcăm ca să mâncăm. De aceea creierul continuă să se recalibreze, normalizând noua poziție”, revine Tim.

Încă, ce ar fi dacă ți-ai provoca creierul cu câteva dovezi empirice? Verifică poziția corpului tău în raport cu cu o linie verticală. Orice perete din casă este ideal pentru acest exercițiu.

Dacă ești aliniat cu peretele ar trebui să bifezi următoarele: „partea din spate este lipită de perete, mijlocul spatelui este rezemat de perete și, mai mult, partea posterioară a capului stă lipită de perete.

Cel mai probabil, însă, vei simți cum capul este ușor înclinat în fața corpului. De cele mai multe ori scenariul arată așa: fundul și umerii îți ating peretele, dar capul este la un centimetru și jumătate de el.

Ca să te bucuri cât mai mult timp de mobilitatea pe care ți-o oferă mușchii și oasele tale, necondiționat, trebuie să faci câteva schimbări în ceea ce privește stilul de viață.

Tips&tricks pentru a-ți îmbunătăți postura

Sau contrapoziții pentru viața modernă, modalități prin care prin care combați pozițiile în care te pune viața cotidiană modernă:

Exercițiu pentru telefon

Ori de câte ori te uiți la telefon sau chiar și atunci când citești, fără să-ți ridici pieptul, rezeamă-te de peretele din spatele tău și ridică vârful capului spre tavan.

Mișcare, mișcare, mișcare

Indiferent dacă faci yoga sau practici alte forme de exerciții, fă-o de parcă este la fel de necesar precum îți este nevoia de a mânca. Lipește aleator prin casă bilețele amuzante care să îți amintească să te mai și miști din când în când.

Chiar și cu dureri

În ciuda faptului că te sperie numai gândul de a face mișcare după ce ai resimțit dureri de spate, continuă să o faci. Dacă ai dureri de spate (care să nu fie coroborate cu alte simptome) mișcarea este o zonă sigură, garantează Ashley James, director de practică și dezvoltare la Chartered Society of Physiotherapy.

Nicio grijă pentru greutăți

Poate ai senzația că necesitatea de a căra geanta cu laptop, geanta de umăr, rucsacul cu mâncare și sticle de apă ș.a.m.d îți provoacă dureri de spate și de umeri, însă, în realitate, să porți greutate pe spate ajută corpul să fie mai rezistent, mai puternic.

„Greutatea este benefică pentru coloana vertebrală”, susține James. Ne facem griji să nu suprasolicităm coloana vertrebală, însă uităm că este primordial să ne fortificăm mușchii, ligamentele, discurile din jurul ei, iar greutatea, sub orice formă ar fi ea, face asta pentru noi.

Ai grijă de picioarele tale

„Picioarele reprezintă fundația corpului”, declară Rebeca Gomez, director clinician la The Foot Clinic. Când călcâiul nu este aliniat cu corpul, tot restul tinde să se prăbușească, iar piciorul se rotește în interior.

Pentru a preveni multiplele probleme ce pot surveni de la pozițiile incorecte ale picioarele, Rebeca Gomez recomandă încălțăminte cu șireturi sau fermoare, evitând pentru perioade lungi pantofi de tip slip-on sau cei cu talpa plată. Un astfel de model de încălțăminte deformează degetele de la picioare, ceea ce înseamnă o aliniere greșită și o supraîncărcare a părții din față a tălpii.

Mai mult, orice pantof are nevoie de un spațiu liber în jurul degetului mare, ceea ce înseamnă că este recomandat să îți cumperi încălțăminte cu un număr puțin mai mare decât cel pe care îl porți.

Calusurile și bătăturile sunt semne că ceva nu funcționează corect din punctul de vedere medical.

Optimizează-ți biroul de acasă

Mai ales acasă unde nu există un departament de HR care să se ocupe de buna funcționare a unui sistem, și implicit a sănătății angajaților (sau așa cum ar trebui să fie), trebuie să ai mare grijă nu numai la funcționalitatea biroului tău, dar și la cât este el de primejdios pentru sănătatea ta.

Scaunul trebuie să aibă un design care să susțină curbura naturală a coloanei tale vertrebale. De exemplu, ai grijă ca scaunul tău să nu aibă cotiere pe care să te poți sprijini (ceea ce înseamnă și o coborâre a umerilor). Îndreaptă-ți mereu ecranul și tastatura, și achiziționează-ți un suport pentru picioare.

De bifat:

  • Poziția verticală a capului;
  • Urechile deasupra umerilor;
  • Spatele ușor înclinat și sprijinit;
  • Coatele îndoite la 90 de grade’
  • Antebrațele la nivelul biroului’
  • Picioarele spijinite așa încât partea posterioară a coapselor să fie paralelă cu podeaua;
  • Relaxează-ți nu numai mintea, ci și corpul.

Mici schimbări de rutină

Dacă lucrezi într-o clădire de birouri cu atât mai mult, la fiecare oră ridică-te și mergi la toaletă, spală-te pe față, pune-ți corpul în mișcare.

Nu îți relaxa mintea stând la televizor în detrimentul relaxării corpului, ceea ce nu înseamnă neapărat că trebuie să te uiți la televizor mai puțin, dar fă-o stând și pe podea, pe pătura ta preferată, cu picioarele larg deschise, și din când în când mișcăți-le spre dreapta și apoi spre stânga voastră, stimulând articulațiile.

„Cea mai bună postură a ta este următoarea”, conchide James, indicând de fapt, cât de important este să rămâi în mișcare cât mai mult timp posibil.

Citește și: Cum ai grijă de sănătatea spatelui tău: 7 metode eficiente

Sursă: theguardian.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Dragomir - Redactor
De-a lungul timpului redactor la mai multe publicații de lifestyle sau copywriter, Bianca este autoarea cărții „Toți câinii aleargă după fluturi” și, de curând, studentă în cadrul Masterului de Antropologie al SNSPA. Uneori mai schițează poeme, alteori visează cum, într-o zi, va ...
citește mai mult