Ți-e frig mereu? 8 motive pentru care te simți înfrigurat în mod constant

Unii oameni, în mod natural, tind să simtă mai intens și mai frecvent senzația de frig. În orice caz, intoleranța la frig poate fi un simptom al unei condiții medicale de bază.
  • Publicat:
Ți-e frig mereu? 8 motive pentru care te simți înfrigurat în mod constant
Ți-e frig mereu? 8 motive pentru care te simți înfrigurat în mod constant Sursa foto: Shutterstock

Simți nevoia să te învelești cu mai multe pături chiar și într-o noapte fierbinte de vară sau porți pulovere  pe tot parcursul anului? În acest caz, s-ar putea să recunoști și aceste simptome: frisoane în mod regulat, degetele de la mâini și picioare înghețate tot timpul, indiferent de temperatură și fără motiv.

Experții sunt de părere că temperatura corpului se schimbă în timpul zilei, dar cu toate acestea, dacă te simți înfrigurat mereu, este ceva ce nu ar trebui să ignori.

Dacă te simți înfrigurat ocazional sau în momentele în care este foarte frig afară, atunci nu ar trebui să te îngrijorezi. Dar, odată ce frigul este resimțit acut și constant, lucrurile se agravează.

Dacă te-ai săturat să simți această senzație de frig constantă, dacă observi modificări la nivelul părului, ai respirație scurtă sau amețeli, începi să ai modificări în tranzitul intestinal, ar trebui să apelezi la medic.

Iată câteva dintre motivele pentru care s-ar putea să simți senzația de frig mai des decât ar trebui.

  1. Este posibil să ai o tiroidă sub-activă

Tiroida lucrează ca un termostat pentru corp. Eliberează hormoni care reglează metabolismul corpului, temperatura și alte funcții, dar nu funcționează întotdeauna așa cum ar trebui. Când tiroida este sub activă, cunoscută sub numele de hipotiroidism, nu produce suficienți hormoni de care corpul tău are nevoie și asta te poate face sensibil la frig.

De unde știi dacă hipotiroidismul îți provoacă episoade de frig? Acordă atenție și altor simptome pe care le ai, cum ar fi:

  • pielea uscată
  • îngrășare
  • căderea părului
  • constipație
  • oboseală extremă
  1. Nu consumi suficient fier

Anemia este una dintre cele mai frecvente afecțiuni ale sângelui. Apare atunci când corpul tău nu are suficiente globule roșii sănătoase, care trimit oxigen către organele tale. Când organele sunt înfometate de oxigen, s-ar putea să simți frig, mai ales la extremități.

Deficitul de fier este cea mai frecventă cauză a anemiei, iar consumul de alimente bogate în fier poate ajuta în această privință. Consumă alimente bogate în fier hem, pe care organismul îl absoarbe mai ușor, cum ar fi carnea roșie, crustaceele sau conservele de ton.

  1. Ai un deficit de vitamine

Dacă ai niveluri scăzute de vitamina B12 sau B9, este posibil să ai anemie cu deficit de vitamine, care te poate face, de asemenea, sensibil la frig. Deficiențele de vitamine apar dacă nu mănânci suficiente alimente care conțin acești nutrienți sau dacă organismul nu poate absorbi sau procesa vitaminele.

Sursele bune de B12 includ carnea roșie, ouăle, lactatele, carnea de pasăre, cerealele fortificate și drojdia. Vitamina B9, cunoscută și sub denumirea de folat, se găsește în fructe și în verdețuri. În unele cazuri, medicul îți poate prescrie suplimente pentru a te ajuta să îți crești aportul de nutrienți.

  1. S-ar putea să suferi de boala Raynaud

Degetele de la mâini și de la picioare devin atât de reci încât se fac albastre și încep să te furnice? Boala Raynaud ar putea fi de vină. Aceasta este o afecțiune rară care provoacă contractarea vaselor de sânge atunci când răcești sau te simți stresat și limitează fluxul de sânge. Lipsa fluxului de sânge către anumite zone ale corpului, de obicei degetele de la mâini și de la picioare, le face să devină albe și albastre. Nu există o cauză cunoscută pentru boala Raynaud, dar este mult mai frecventă în rândul femeilor, în special în rândul celor cu antecedente familiale ale bolii.

  1. Pot exista diferite probleme la nivelul sănătății inimii

Boala arterială periferică este o afecțiune care presupune acumularea plăcilor de aterom în artere. În cazul acestei afecțiuni, este posibil să ai o scădere a fluxului sanguin în anumite zone, iar acest lucru creează răceală, amorțeală sau furnicături în mâini sau picioare. Cheagurile de sânge, colesterolul ridicat sau alte afecțiuni care duc la înfundarea arterelor pot avea același efect.

  1. S-ar putea să suferi de diabet

Te simți înfrigurat tot timpul, obosit și ai nevoie la baie constant? Acestea pot fi semne de diabet, o afecțiune cronică care afectează modul în care corpul tău procesează glucoza și transformă alimentele pe care le consumi în energie. Când ai diabet, rinichii tăi și întregul sistem circulator pot fi afectate, ceea ce ar putea fi motivul pentru care simți senzația de frig constantă. Problemele cu rinichii pot declanșa anemie, care vine cu sensibilitatea la frig, iar diabetul poate provoca leziuni ale nervilor, dându-ți senzația de picioare reci.

  1. Te afli sub greutatea ta normală

Grăsimea corporală ține de cald, așa că în cazul în care nivelul grăsimii tale corporale este scăzut, probabil că vei fi mai sensibil la frig. Anumite afecțiuni pot provoca pierderi excesive în greutate și de grăsime corporală, inclusiv tulburări digestive sau metabolice. Totodată, de vină ar putea fi și stresul și anxietatea.

Tulburările de alimentație, inclusiv anorexia nervoasă sau ortorexia în care oamenii își limitează în mod conștient alimentația, pot duce la o greutate corporală periculos de scăzută și la o serie de alte probleme grave de sănătate, inclusiv afecțiuni cardiovasculare, gastrointestinale și tiroidiene. Senzația de frig poate aveea legătură cu unele dintre aceste afecțiuni .

  1. Ai parte de atacuri de panică regulate

Atacul de panică este adesea declanșat de anxietate, depresie sau stres, și pe fondul istoricului familial. Uneori, oamenii care au atacuri de panică resimt moartae iminentă, deoarece inima lor nu bate eficient. Corpul va canaliza sângele către organele importante în detrimentul zonelor periferice ale corpului. Din această cauză, oamenii pot avea frisoane.

Fiecare persoană experimentează atacurile de panică în mod diferit. Frisoanele și tremurul sunt mai puțin frecvente comparativ cu alte simptome, cum ar fi durerea în piept, transpirația, dificultăți de respirație și o inimă accelerată. Este important să cauți tratament dacă atacurile tale de panică apar mai frecvent sau devin mai severe.

Surse: goodhousekeeping.com, medicalnewstoday.com, webmd.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Sarah Mușat
La început de drum, dar cu toate acestea încrezătoare în abilitățile ei, s-a alăturat echipei Ce se întâmplă doctore? în anul 2022. A început acest nou capitol cu entuziasm și cu o mare dorință de a inspira un număr cât mai mare de oameni prin informațiile de cea mai bună calitate ...
citește mai mult