Boala care te face să bei multă apă și să transpiri abundent. Ce înseamnă când ți-e sete mereu

Ți-e sete mereu? Află ce probleme de sănătate ascunde setea excesivă.
  • Publicat:
Boala care te face să bei multă apă și să transpiri abundent. Ce înseamnă când ți-e sete mereu
Foto: profimediaimages.ro

Dacă ți-e sete mereu, e posibil să ai anumite probleme de sănătate. Principala cauză a setei în exces este deshidratarea, care este adesea însoţită de dureri de cap, oboseală şi crampe musculare, determinată de temperaturile crescute din timpul verii.

Dar sunt şi alte situaţii în care poate apărea acest simptom, iar medicii recomandă să nu ignorăm acest aspect, deoarece la bază poate fi o afecţiune care necesită tratament.

Iată câteva posibile cauze pentru care ți-e sete mereu.

S-ar putea să ai diabet

Diabetul poate creşte riscul de deshidratare, mai ales dacă afecţiunea nu este ţinută sub control. Atunci când glicemia este foarte crescută, organismul pune presiune pe rinichi să producă mai multă urină pentru a elimina excesul de zahăr din sânge.

Astfel, urinând mai des, reţii mai puţină apă în organism şi, prin urmare, vei resimţi acut senzaţia de sete. Dacă îţi este sete mereu, urinezi des, eşti mereu obosită, nervoasă sau scazi în greutate, ar fi bine să mergi la medicul diabetolog pentru o consultaţie.

Ai gura foarte uscată

Gura uscată (xerostomia) este adesea confundată cu setea excesivă. Această afecţiune presupune uscarea mucoasei din cavitatea bucală, ca urmare a reducerii cantităţii de salivă sau a modificării compoziţiei acesteia.

Producţia insuficientă de salivă poate duce la simptome precum respiraţie urât mirositoare, dificultăţi la masticaţie, salivă groasă.

Printre cauzele ce pot favoriza xerostomia se numără fumatul, stresul, anxietatea, artrita reumatoidă, lupusul, sindromul Sjörgren  sau pur şi simplu vârsta înaintată.

De asemenea, gura uscată poate fi şi o consecinţă a anumitor medicamente – antidepresive, antihipertensive, antialergice, antiemetice etc.

Ești la menstruație

Menstruaţia este, de asemenea, o posibilă cauză a setei excesive. Nivelurile de estrogen şi progesteron din timpul menstruaţiei pot influenţa producţia de salivă şi, în consecinţă, poate apărea senzaţia de sete excesivă.

Ai o problemă cu tiroida

Hipertiroidismul este un alt factor ce poate favoriza setea excesivă, ca urmare a dezechilibrelor hormonilor tiroidieni. Atunci când glanda tiroidă produce prea mulţi hormoni tiroidieni, pot apărea o sumedenie de simptome, precum menstruaţie dureroasă, anxietate, transpiraţie abundentă sau sete excesivă.

În plus, persoanele cu hipertiroidie pot dezvolta şi alte afecţiuni ce pot favoriza setea excesivă, cum ar fi diabetul de tip 1, sindromul Sjörgren sau anemia.

Te stresezi prea mult

Stresul cronic este şi el o posibilă cauză a setei excesive, deoarece poate suprima producţia de salivă, dar afectează şi tensiunea arterială. Alte simptome ce pot fi asociate stresului cronic sunt ameţeala, depresia şi anxietatea.

Consumi alimente sau băuturi cu efect diuretic

Consumul de alimente şi băuturi diuretice poate cauza sete excesivă, atrag atenţia specialiştii, deoarece duc la urinare frecventă.

Printre alimentele şi băuturile care au efect diuretic se numără castraveții, ţelina, sparanghelul, sfecla roşie, lămâile, pepenele verde, ghimbirul, pătrunjelul, ceaiul verde, lămâile, cafeaua și energizantele.

Ești însărcinată

Sarcina este, de asemenea, o posibilă cauză a setei excesive. Mai ales în primul trimestru al sarcinii, volumul de sânge creşte, forţând astfel rinichii să elimine excesul de toxine, ceea ce duce la senzaţie exagerată de sete.

Totodată, setea excesivă poate fi pusă şi pe seama greţurilor matinale specifice în sarcină.

Mănânci prea puțini carbohidrați

Consumul limitat de carbohidraţi este o altă explicaţie pentru care te simţi însetată excesiv. În special persoanele care urmează dieta ketogenică se confruntă cu această reacţie adversă, deoarece regimul presupune limitarea sau chiar excluderea carbohidraţilor din dietă.

Însă carbohidraţii au un rol foarte important, şi anume cel de a reţine apă în ţesuturi. Prin urmare, este de preferat să fie evitate astfel de diete care exclud complet anumite grupe alimentare.

Diabetul insipid

Nu în ultimul rând, o altă cauză a setei excesive poate fi diabetul insipid, o afecţiune rară care nu are nicio legătură cu diabetul, dar care împărtăşeşte simptome similare – setea excesivă şi urinarea frecventă.

Diabetul insipid este o boală cauzată de funcţionarea incorectă a rinichilor, ca urmare a absenţei sau funcţionării necorespunzătoare a hormonului numit vasopresină (ADH). În această situaţie apare fenomenul numit poliurie, respectiv emiterea unei cantităţi mari de urină diluată, urmată, fireşte, de senzaţie de sete excesivă.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult