Nu mai este un secret faptul că zilele călduroase de vară te obosesc și-ți reduc nivelul energiei. Multe persoane se plâng de starea pe care o au din cauza căldurii, iar asta pentru că apare acea senzație de oboseală și somn, dar și nevoia de a dormi mai mult.
Expunerea la soare și la temperaturi crescute are un impact uriaș asupra organismului nostru. Mecanismul nostru natural de răcire trebuie să lucreze intens, ceea ce înseamnă că folosește mai multă energie. Ca rezultat, ne simțim mai obosiți față de obicei, iar această senzație poate fi una persistentă.
Organismul nostru lucrează zi de zi să mențină temperatura corpului la 37 grade Celsius. În zilele în care temperaturile sunt crescute, acesta depinde mai multă muncă. Vasele de sânge se dilată, inima începe să pulseze și transportă mai mult sânge către piele, astfel încât să se producă transpirația. Acest mecanism automat duce la creșterea ratei metabolice. Mai mult, în urma acestui proces apare deshidratarea. Transpirația în exces produce deshidratare, care la rândul ei produce stări de oboseală.
Toate acestea, combinate, ne fac să ne simțim lipsiți de energie pe timpul verii. Mai mult, alte două efecte sunt apetitul redus și apariția tulburărilor de somn care pot fi și ele factori majori care stau în spatele senzației de oboseală.
Obișnuim să mâncăm mai puțin pe timpul verii și de cele mai multe ori dormim mai prost, în special din cauza căldurii.
Toate aceste simptome sugerează că ne confruntă cu oboseală produsă de căldură. Cu toate astea, trebuie să știm să facem diferența dintre acest tip de oboseală și insolație și simptomele ei.
Oboseala produsă de căldură are următoarele simptome:
Epuizarea de la căldură are următoarele simptome:
Insolația are și ea cam aceleași simptome ca epuizarea produsă de căldură, dar aici mai adăugăm confuzia, lipsa transpirației, devii inconștient. În cazul insolației, aceasta este o urgență medicală și apare atunci când organismul nu mai este capabil să controleze temperatura din interiorul organismului.
Există un risc mai mare în sezonul cald să faci insolație sau să te confrunți cu epuizare, mai ales dacă petreci foarte mult timp în aer liber. Pentru a preveni aceste neplăceri trebuie să: