În ultima vreme, unde întorc privirea văd un consumator de ţigări electronice şi acest trend se manifestă din ce în ce mai mult în toate ţările. În taxiuri, în restaurante, la cinema… Din ce în ce mai populare, ţigările electronice totuşi nu garantează renunţarea la fumat şi nici nu sunt foarte sigure pentru sănătatea celor care le utilizează, amintesc doctorii.
Ţigările electronice au apărut pe piaţă ca o alternativă care pe termen lung te ajută să renunţi la dependenţa de nicotină, pe principiul vaporilor care creează iluzia de fum. Ele conţin mai puţine substanţe toxice decât omologii săi convenţionali şi tocmai de aceea sunt percepute de consumatori ca un substitut inofensiv şi… ceva mai ieftin.
Însă, declinul începe atunci când analizăm efectele directe asupra sănătăţii ale acestor produse ce au compoziţii diferite, susţin specialiştii.
Rezultate contradictorii
Dacă nu conţin deloc tutun sau gudron, ţigările elctronice conţin diferiţi solvenţi (cum ar fi Propilen Glicol, considerat de către unii cercetători toxic) şi uneori nicotină.
În al doilea caz, concentraţia nicotinei este cea care determină standardele de sănătate: când sunt alimentate de un cartuş care conţine cel puţin 10 mg de nicotină, ţigările electronice sunt considerate dizpozitive medicale şi trebuie tratate ca atare, adică acreditate de un laborator vizat de Agenţia Naţională a Medicamentelor şi a Dispozitivelor Medicale. În cazul în care concentraţia de tutun este mai mică de 10 mg sunt considerate bunuri de consum şi trebuie supuse siguranţei Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului.
Apoi, câteva cercetări efectuate pe această temă au făcut publice rezultate contradictorii: Un studiu prezentat la Conferinţa Anuală a Societăţii Europene de Boli Respiratorii a anunţat un uşor impact negativ asupra plămânilor. Cu acelaşi ton, o altă cercetare a amintiti de un anume risc în ceea ce priveşte inima şi bolile cardiovasculare.
“Este foarte dificil de oferit un rezultat precis, avem nevoie de mai multe dovezi pentru a repera efectul acestor produse asupra organismului uman. Dar, în calitate de doctor, nu pot recomanda renunţarea la tratamentele deja evaluate dintr-o perspectivă ştiinţifică riguroasă, cum ar fi plasturii cu nicotină în defavoarea ţigărilor electronice”, a declarat profesor doctor Yves Martinet.
Nicotina este clasificată “substanţă foarte periculoasă” de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii, iar unele soluţii de reîncărcare a ţigărilor electronice sunt extrem de concentrate în nicotină.
Mai mult, indiferent de cantitatea de nicotină, ţigările electronice, la fel de bine ca şi ţigările convenţionale, pot induce dependenţă.
2 întrebări fără răspuns
Doctorii admit că există cel puţin 2 întrebări importante care rămân fără răspuns atunci când dezbatem beneficiile ţigărilor electronice: aceste ţigpări nu sunt, de fapt, pentru mulţi tineri o etapă premergătoare fumatului activ (cu ţigări reale)?
În plus, imitarea aceluiaşi gest nu păstrează oare fumătorii într-o stare de dependenţă, limitând şansele lor de a scăpa de acest obicei dăunător?
Intuiţia te-ar face să crezi că ţigările electronice sunt totuşi mai puţin dăunătoare decât ţigările convenţionale care, ce-i drept, repezintă răul cel mai mare, estimează pneumologii.
Dar această intuiţie nu poate fi folosită ca o dovadă – ţigările electronice pot fi un sprijin real doar pe termen scurt (aproximativ câteva săptămâni, maxim câteva luni). Dincolo de asta, cele mai recomandate sunt metodele tradiţionale, a căror eficienţă şi siguranţă a fost deja dovedită ştiinţific.
Citeşte şi: Fumatul şi sarcina ectopică
Renunţare la tutun ajută la ORICE vârstă
Adio fumat! S-a descoperit un vaccin care, în viitor, ne va imuniza împotriva nicotinei