Tinitus sau țiuitul în urechi. Ce este, de ce apare, cum se poate preveni

Tinitusul este un simptom auditiv care se manifestă prin senzația de țiuit sau de zgomot în urechi. Gravitatea acestuia poate varia de la o senzație neplăcută de zgomot până la o formă mai severă.
  • Publicat:
Tinitus sau țiuitul în urechi. Ce este, de ce apare, cum se poate preveni

Ce determină apariția tinitusului?

Tinitusul apare de cele mai multe ori atunci când celulele ciliate se deteriorează. Există mai multe afecțiuni care pot duce la apariția sau la agravarea acestuia. Printre cele mai frecvente cauze se află pierderea auzului asociată cu înaintarea în vârstă, dar și expunerea prelungită la zgomotele puternice sau la modificările structurii osoase.

Printre factorii de risc care cresc probabilitatea de dezvoltare de tinitus se numără și:
  • expunerea la zgomote puternice (muzică asurzitoare în căști)
  • înaintarea în vârstă
  • sexul (tinitusul este mai întâlnit la bărbați decât la femei)
  • abuzul de alcool/fumat
  • obezitatea și alte probleme de sănătate

Deși oricine poate suferi de episoade de tinitus, acesta apare mai frecvent la adulți, în a doua jumătate a vieții.

Obiceiuri care ne afectează auzul

Zgomotele intense

Expunerea la zgomot puternic va afecta celulele auditive și, dacă continuă, auzul se va deteriora treptat. Zgomotul ambiental, zgomotul excesiv la locul de muncă și ascultarea muzicii în căști, la un volum mult prea mare, ne pun în pericol auzul.

Igiena necorespunzătoare a urechii

Igiena necorespunzătoare a urechii poate provoca acumularea unei cantități prea mari de ceară, care poate forma ulterior dopuri de ceară. Este important să nu folosiți bețișoare de urechi în interiorul urechii, ci curățarea să se facă la exterior, deoarece bețișoarele pot deteriora auzul.

Auto-medicația

Există multe medicamente ototoxice care pot provoca probleme de auz sau pot agrava medicamentele ototoxice existente. Salicilatul, de pildă, este un acid cu proprietăți analgezice, antiinflamatorii și antipiretice și poate fi fatal sănătății noastre auditive.

Țiuitul în urechi: cum poate fi prevenit

Anumite suplimente alimentare pot fi de ajutor în ameliorarea tinitusului (melatonina, zinc, Ginko biloba), însă se iau doar la recomandarea medicului. De asemenea, acupunctura poate reprezenta un tratament viabil în tratarea tinitusului.

Deși tinitusul în sine nu reprezintă neapărat un pericol pentru sănătate, el este descris ca fiind unul dintre cele mai neplăcute simptome benigne. În cele mai multe dintre cazuri, poate afecta viața profesională, socială și cea de familie.

Sursă foto: Shutterstock.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”