Cainii sunt o companie excelenta pentru orice persoana. Dar daca avem un patruped in casa, acesta e bine sa fie blajin, moale si expus pericolelor inerente din mediul exterior sau fioros si de nestapanit?
Indiferent de rasa din care face parte, patrupedul latra cand vrea sa comunice ceva. Din pacate insa si daca isi arata dintii, maraie sau musca fara sa fie provocat isi exprima sentimentele. Reactiile difera de la o rasa la alta, iar atunci cand iti cumperi un caine ar trebui sa ii faci o fisa completa cu datele despre rasa careia ii apartine. Daca insa vrei sa schimbi comportamentul cainelui tau adult, atunci ai mult de munca, mai ales daca ingrijesti un patruped dintr-o rasa agresiva.
Daca este insa extrem de fioros, in primul rand trebuie sa mergi la medicul veterinar sa ii faca un control, deoarece un comportament agresiv poate avea cauze fizice. In al doilea rand, ori il duci la dresaj, ori ii pui botnita indiferent unde ai merge. Oricum, daca pedepsesti un caine agresiv, nu faci decat sa inrautatesti situatia. Asa ca cea mai buna solutie ar fi un curs de dresaj, in cazul in care patrupedul e perfect sanatos. Iar acasa poti sa te joci cu el si astfel ii vei da sentimentul ca e iubit, iar agresivitatea apare mai rar.
Si daca e foarte bleg?
Se poate insa sa constati ca patrupedul pe care il ai in casa e atat de bleg incat nu se fereste de masini sau e haituit de orice maidanez sau de copii. Acest comportament il au, de obicei, maidanezii care traiesc pe strada o buna perioada de timp si apoi sunt adoptati de o familie. Iar frica de a nu fi lasati din nou pe strada ii determina sa aiba un comportament mai mult decat umil. Daca ai un asemenea personaj acasa, tot joaca si vorbele blande ii vor da oarece curaj. Dar increderea ca nu va fi parasit se castiga intr-un timp destul de lung, dupa mai bine de un an.
Formeaza-i caracterul!
Indiferent de caracteristicile rasei din care face parte, prietenul necuvantator are capacitatea de a se integra intr-un grup de oameni. Iar caracterul sau e influentat in mare masura de comportamentul stapanului, de gesturile acestuia, de atitudine si de felul in care vorbeste. Cainele stie daca stapanul lui e trist, suparat sau bine dispus. Si cu siguranta observa daca e violent. Asa ca, daca nu vrei sa ai un caine violent, nu fii agresiva cu el. Dupa perioada copilariei, cainele oricum va dobandi o anumita agresivitate.
De fapt, un catel e prietenos cu toata lumea cat e mic, pe masura ce creste va deveni selectiv in a-si manifesta prietenia. Iar cand devine adult vrea sa-si domine atat stapanul, cat si grupul de caini pe care il cunoaste. In aceasta perioada, stapanul trebuie sa fie ferm si autoritar si sa-i dea comenzi clare, dar niciodata sa-l bata.
Prea lipit de stapan
Dupa ce e separat de mama sa, cainele isi transfera afectiunea catre stapanul care l-a adoptat. Pe masura ce creste insa, cainele trebuie detasat progresiv de cel care are grija de el. Altfel va deveni dependent, iar daca stapanul pleaca de acasa o perioada, de exemplu la serviciu, patrupedul va fi intr-o stare de agitatie maxima. Daca prietenul cu patru labute nu te scapa din ochi cand esti acasa, indiferent ce faci si indiferent de nevoile lui, atunci e 100% dependent de tine. Il poti detasa facandu-i cunostinta cu mai multe persoane prietenoase.
Iar cand esti acasa, obisnuieste-l sa stea si singur si nu doar zgaindu-se la tine. Altfel, daca pleci in vacanta, de exemplu, cainele va percepe drept o tragedie aceasta despartire. Oricum, inainte de o vacanta, cand vii sau cand pleci de acasa, adopta o atitudine neutra timp de mai multe zile. Iar in timpul cand esti plecata, lasa-i langa locul in care doarme un tricou mai vechi de-al tau, pentru ca mirosul il va linisti instantaneu.