Tipuri de lacrimi artificiale: dacă te confrunţi cu sindromul de ochi uscat, alege-le pe cele potrivite

Există atât de multe categorii de lacrimi artificiale, încât apar de multe ori confuzii privind eficienţa acestora.
  • Publicat:
Tipuri de lacrimi artificiale: dacă te confrunţi cu sindromul de ochi uscat, alege-le pe cele potrivite

Dacă te confrunţi cu problema ochilor roşii şi uscaţi, cel mai probabil ai un deficit de lacrimi, care sunt bogate în substanţe emoliente ce ajută la hidratarea suprafeţei ochilor.

În astfel de situaţii, o soluţie la îndemână este sticluţa cu lacrimi artificiale din farmacii. Însă ce fel de picături îţi sunt potrivite? Mai mult ca sigur ai avut o astfel de dilemă. Ce diferenţe sunt între picăturile mai scumpe şi cele mai ieftine?

Vom încerca să detaliem mai jos compoziţia lacrimilor artificiale, astfel încât să alegi cea mai bună variantă pentru vederea ta!

Lacrimile naturale joacă un rol esenţial în menţinerea sănătăţii oculare, deoarece menţin suprafaţa ochilor curată şi hidratată, protejându-te de bacterii şi alte microorganisme nocive. Ele au în compoziţie apă, carbohidraţi, lipide, electroliţi, lactoferină (proteină care împiedică dezvoltarea bacteriilor), vitamine şi lizozomi (enzime care se comportă precum antibioticele, eliminând bacteriile şi virusurile).

Dată fiind compoziţia complexă a lacrimilor naturale, este destul de greu, aproape imposibil, să fie reproduse în lacrimile artificiale aceleaşi substanţe benefice. Acesta este unul dintre motivele pentru care există atât de multe categorii de lacrimi artificiale, apărând de multe ori confuzia privind eficienţa acestora.

Lacrimile artificiale cu hidrogel

Unele picături au consistenţa apei, iar altele, din contra, seamănă mai degrabă cu un gel. Majoritatea lacrimilor artificiale conţin hidrogel sau particule speciale care au rolul de a menţine umezeala la nivel ocular pentru cât mai mult timp. Aşadar, cu cât lacrimile artificiale conţin o cantitate mai mare de hidrogel, cu atât sunt mai eficiente.

Lacrimi articiale cu conservanţi

Chiar dacă astfel de conservanţi utilizaţi în lacrimile artificiale nu sunt consideraţi periculoşi, persoanele care suferă de sindromul de ochi uscat şi care au nevoie să folosească frecvent astfel de picături ar putea experimenta o reacţie toxică sau o sensibilitate crescută, care poate înrăutăţi simptomele neplăcute. Un conservant bine-cunoscut este clorura de benzalconiu sau BAK; acesta trebuie evitat pe cât posibil de persoanele cu sensibilitate oculară crescută.

Lacrimi artificiale care schimbă compoziţia lacrimilor naturale

Unele picături conţin ingrediente care au capacitatea de a schimba compoziţia chimică a lacrimilor naturale, astfel încât să amelioreze problemele la nivelul ochilor survenite în urma experimentării pe termen lung a ochilor uscaţi.

Picături care acoperă suprafaţa ochilor

Astfel de lacrimi artificiale conţin substanţe care promovează repararea suprafeţei celulare la nivel ocular, printre care hidroxipropil Guar (HP-Guar); acesta este o moleculă care formează un gel ce protejează celulele deteriorate, favorizând în acelaşi timp „prinderea” apei de suprafaţa ochilor.

Picături care restabilesc uleiurile naturale din lacrimile naturale

Procesul de secreţie de uleiuri care asigură hidratarea ochilor poate fi întrerupt de diverse afecţiuni, cum ar fi blefarita sau disfuncţiile glandelor meibomiene. Astfel, lacrimile naturale se evaporă mult mai repede, iar tu îţi vei simţi ochii din ce în mai uscaţi şi mai iritaţi. Lacrimile artificiale care conţin uleiuri, precum cel de castol sau cel mineral, restabilesc şi suplinesc secreţia uleiurilor din lacrimile naturale.

Lacrimi artificiale cu efect pe termen lung

Există şi câteva branduri de lacrimi artificiale care au drept scop menţinerea efectelor pe termen cât mai lung, cum ar fi cele care conţin carboximetilceluloză. Această substanţă împiedică evaporarea apei pe o perioadă mai lungă, dar vine la pachet cu un dezavantaj pe care persoanele suferind de sindromul de ochi uscat sunt dispuse să-l suporte: temporar, poate cauza vedere înceţoşată, ca urmare a vâscozităţii crescute a lacrimilor artificiale.

Aşadar, după cum bine poţi vedea, există numeroase tipuri de lacrimi artificiale şi este important să mergi la medic pentru o recomandare individualizată, în funcţie de gradul de severitate al sindromului de ochi uscat.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult