Tiroida: cum afli dacă funcţionează normal

Tot mai multe persoane sunt diagnosticate cu probleme la nivelul tiroidei, hipotiroidism sau hipertirodism. Iată care sunt funcţiile glandei tiroide şi care sunt modalităţile prin care ne putem testa pentru a depista dacă există sau nu probleme la nivelul acesteia!
  • Publicat:
Tiroida: cum afli dacă funcţionează normal

Tot mai multe persoane sunt diagnosticate cu probleme la nivelul tiroidei, hipotiroidism sau hipertirodism. Iată care sunt funcţiile glandei tiroide şi care sunt modalităţile prin care ne putem testa pentru a depista dacă există sau nu probleme la nivelul acesteia!

Cum funcţionează tiroida

Principalul hormon tiroidian secretat de glanda tiroidă este tiroxina, numită T4 deoarece conţine patru atomi de iod. Pentru a exercita efectele sale, T4 este convertit în triiodotironina (T3) prin îndepărtarea unui atom de iod. Acest lucru se produce în principal la nivelul ficatului şi în anumite ţesuturi unde acţionează T3, cum ar fi creierul. Cantitatea de T4 produsă de glanda tiroidă este controlată de un alt hormon, care se produce la nivelul glandei pituitare, situată la baza creierului. Acesta poartă denumirea de hormon stimulator tiroidian (TSH).
Cantitatea de TSH pe care glanda pituitară o trimite în fluxul sanguin depinde de cantitatea de T4 pe care aceasta o percepe. În cazul în care glanda pituitară percepe un nivel foarte mic de T4, atunci ea produce mai mult TSH. Odată ce nivelul lui T4 din fluxul sanguin trece de un anumit nivel, producţia de TSH este oprită.

Tiroida şi glanda pituitară pot fi comparate cu un radiator şi un termostat. Atunci când căldura se ridică la un nivel adecvat, termostatul simte acest lucru şi opreşte încălzirea, asemenea tiroidei şi glandei pituitare care se activează şi dezactivează în funcţie de nevoile corpului.

Cum depistăm problemele la nivelul tiroidei

Analiza TSH-ului

Cel mai bun mod de a verifica funcţiile tiroidiene este de a măsura nivelul TSH-ului printr-o probă de sânge. Un nivel ridicat de TSH indică faptul că glanda tiroidă este afectată (hipotiroidism primar). Situaţia opusă, în care nivelul de TSH este scăzut, indică de obicei faptul că persoana are o tiroida hiperactivă, care produce prea mult hormon tiroidian (hipertiroidism). Cu toate acestea, un TSH scăzut poate rezulta şi dintr-o anomalie a glandei pituitare, care o împiedică să producă suficient de TSH pentru a stimula tiroida (hipotiroidism secundar). La indivizii sănătoşi, o valoare normală de TSH înseamnă că tiroida funcţionează normal.

Analiza T4

T4 circulă în sânge în două forme:

• T4 legat de proteinele care îl împiedică să pătrundă în diferite ţesuturi care au nevoie de hormon tiroidian.
• T4 liber, care nu pătrunde în diferitele ţesuturi ţintă pentru a exercita efectele. T4 liber este cel mai important pentru a determina modul în care funcţionează tiroida, iar testele care măsoară acest lucru sunt numite T4 liber (FT4) şi indicele T4 liber (FT4I sau FTI). Persoanele care au hipertiroidie vor avea un FT4 sau FTI crescut, în timp ce pacienţii cu hipotiroidism vor avea un nivel scăzut de FT4 sau FTI.

Combinând testul TSH cu FT4 sau FTI se va putea determina cu exactitate modul în care funcţionează glanda tiroidă.

Analiza T3

Testele T3 sunt adesea utile pentru diagnosticarea hipertiroidismului sau pentru a determina gradul de severitate a hipertiroidismului. Pacienţii care sunt hipertiroidieni vor avea un nivel ridicat T3. Testarea T3 rareori este utilă pacienţilor hipotiroidieni, însă. În unele situaţii, cum ar fi în timpul sarcinii sau în timpul tratamentului cu anticoncepţionale, pot exista  niveluri ridicate de T4 total şi de T3.

Analiza anticorpilor tiroidieni

Sistemul imunitar al organismului ne protejează în mod normal de invadatorii străini, cum ar fi bacteriile şi viruşii, prin distrugerea acestora cu ajutorul unor substanţe numite anticorpi. La mulţi pacienţi cu hipotiroidism sau hipertiroidism, anticorpii sunt produşi împotriva glandei tiroide, situaţie care fie stimulează, fie deteriorează glanda. Măsurarea nivelului de anticorpi tiroidieni poate ajuta la diagnosticarea problemelor tiroidiene.

Radioactivitatea Iodinei

Prin măsurarea cantităţii de radioactivitate care este preluată de către glanda tiroida (absorbţia de iod radioactiv – RAIU), medicii pot determina dacă glanda funcţionează în mod normal. Un nivel foarte ridicat de RAIU este observat la persoanele a căror glandă tiroidă este hiperactivă (hipertiroidie), în timp ce un nivel RAIU scăzut se vede atunci când glanda tiroidă este foarte lentă (hipotiroidism).

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Semne care prevestesc infarctul
Semne care prevestesc infarctul