Tiroida – teste și analize. Când nodulii tiroidieni nu trebuie să te îngrijoreze

Ce teste si analize se recomandă la medicul endocrinolog?
  • Publicat:
Tiroida – teste și analize. Când nodulii tiroidieni nu trebuie să te îngrijoreze
Teste și analize pentru tiroidă, foto: Shutterstock

Multe persoane care au probleme cu greutatea corporală se gândesc că poate au o boală a glandei tiroide. Însă, medicii atrag atenția că în general stilul de viață sedentar, alimentația la întâmplare, înaintarea în vârstă stau de obicei la baza kilogramelor în plus. Statisticile arată că doar 5% dintre pacienții supraponderali sau obezi au probleme cu greutatea din cauza glandei tiroide. Și totuși ce teste și analize sunt recomandate de medicii endocrinologi pentru a verifica sănătatea glandei tiroide?

 

Pentru a observa și analiza cum funcționează glanda tiroidă se recomandă următoarele analize: hormonul de stimulare a tiroidei (TSH), nivelul de hormoni tiroidieni liberi, tiroxina liberă (fT4), triiodotironina (T3), care este concentrația de anticorpi legată de tiroida, adică ATPO și anticorpii de stimulare TRAb. ”Aceste teste ajută la o documentare a profilului funcțional al tiroidei” a explicat prof. Dr. Corin Badiu, medic endocrinolog.

Cum se prezintă glanda tiroidă? Fă un ecograf

Pentru evaluarea completă a stării de s ănătatea glandei tiroide se recomandă pe lângă testele de sânge și ecografie.

”La ecograf vedem nu numai cum arată tiroida adică dacă apar noduli, calcificări, zone de hipoecogenitate ci și cum arată vecinătatea tiroidei, adenopatiile laterocervicale, glandele paratiroide, acestea sunt aspecte evidențiate de ecografie” a mai explicat prof. Dr. Corin Badiu.

Nodulii tiroidei trebuie monitorizați ecografic

La testul ecografic se pot observa la nivelul glandei tiroide noduli. Este cazul să ne speriem? ”Nu trebuie să ne considerăm bolnavi de tiroidă dacă avem, de exemplu, un nodul mic, de 5-7 mm. Are însă importanță mult mai mare urmărirea progresiei acestui nodul de-a lungul timpului. Nu de la o săptămână la alta. Tiroida este un sistem cu o inerție foarte mare” a mai explicat medicul endocrinolog.

Ecografii la tiroidă în cazul pacinților cu noduli se pot recomanda o dată la 6 luni de exemplu. Dacă nu apar modificări, medicul curant va recomanda datele următoarelor verificări. ”Dacă însă un nodul progresează de la 5 mm și ajunge 2 centimetri în decurs de 6 luni, înseamnă că este un nodul cu potențial agresiv biologic” a mai completat prof. Dr. Corin Badiu.

Consultant de specialitate: Prof. Dr. Corin Badiu, Medic endocrinolog

Prof. Dr. Corin Badiu, medic endocrinolog
Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult