De patru ori se mareste tiroida in cursul sarcinii. Ulterior, pe timpul alaptarii, dimensiunile acestei glande se mentin modificate. Abia dupa ce copilul nu mai primeste lapte de la mama, tiroida revine la dimensiunile ei obisnuite.
Daca ati nascut si au trecut minimum 6 luni de cand ati terminat alaptarea, e important sa va faceti o ecografie de tiroida, astfel incat specialistul sa fie sigur ca aceasta glanda arata normal. Daca rezultatul la aceasta ecografie este bun, o puteti repeta abia dupa 3 ani. Aceasta in cazul in care intre timp nu ati mai dat nastere altui copil. De ce e utila si obligatorie aceasta investigatie, daca esti mamica?
Scintigrafia tiroidiana
In timpul sarcinii, tiroida isi mareste in mod natural volumul de pana la 4 ori. Asa se poate explica de ce uneori, in timpul celor 9 luni, puteti simti ca va apasa ceva pe gat, fara nici un fel de motiv. Pe langa faptul ca aceasta glanda endocrina vitala isi mareste dimensiunile, este de asemenea suprasolicitata de sarcina.
„Se stie ca numarul de sarcini poate sa creasca riscul de chisturi pe tiroida, de aparitie a hiperfunctiei. Iar femeile cu mai multi copii au un risc mai mare decat cele cu o singura nastere”, spune medicul primar ginecolog Ruxandra Dumitrescu. De fapt, ce se intampla mai exact, atata vreme cat aceasta crestere in volum e normala?
Cresterea si ulterior revenirea la dimensiuni normale ale tiroidei pot sa fie perfecte. Dar se poate intampla ca aceste modificari de volum sa se insoteasca inclusiv de chisturi. „Stim ca in timpul sarcinii crestem in greutate”, spune medicul primar de medicina nucleara, Adriana Rambu.
„Sigur, dupa ce nastem revenim la greutatea noastra. Dar acest proces se poate sa fie anevoios si dificil. Similar, se intampla la nivelul tiroidei. Ea poate sa devina supla, ca inainte de sarcina, dar poate de asemenea sa dezvolte formatiuni care trebuie investigate, iar ecografia este simpla si concludenta”, continua dr. Adriana Rambu.
“Daca se detecteaza un nodul si, mai ales unul solid, ne punem doua probleme. Este un nodul hiperfunctional, adica un grup de celule care functioneaza mai mult decat trebuie, sau este un nodul rece din punct de vedere al functiei, in care celulele nu isi desfasoara activitatea cum trebuie?” In cazul descoperirii unui nodul rece, urmatorul pas este scintigrafia tiroidiana.
Aceasta este singura metoda de investigatie care poate da informatii legate de functionarea tiroidei. “Cand ai un nodul cald la scintigrafie practic se exclude – indiferent de aspectul ecografic – prezenta unui cancer la nivelul acelei structuri”, spune dr. Adriana Rambu. Nu trebuie insa sa va speriati, ci doar sa nu excludeti investigarea acestei glande endocrine vitale pentru intreg organismul, mai ales daca ati nascut doi sau mai multi copii.