Top 10 alimente sanatoase, dar riscante

Verdeturile, ouale, fructele de padure, cartofii sunt doar cateva dintre alimentele pe care e bine sa le consumam. Sunt sanatoase, insa se afla printre cele mai riscante alimente, conform raportului recent dat publicitatii de catre FDA (Food and Drog Administration).
  • Publicat:
Top 10 alimente sanatoase, dar riscante
Top 10 alimente sanatoase dar riscante pentru sanatatea ta

Verdeturile, ouale,
fructele de padure, cartofii sunt doar cateva dintre alimentele pe
care e bine sa le consumam. Sunt sanatoase, insa se afla printre
cele mai riscante alimente, conform raportului recent dat
publicitatii de catre FDA (Food and Drog
Administration).

Aceste alimente adapostesc bacterii mortale drept pentru care se
fac responsabile pentru aproximativ 40% dintre toxiinfectiile alimentare din
intreaga lume.

1. Ouale

Ouale sunt printre cele mai cunoscute surse de salmonella. In
total, acestea au provocat recent in intreaga lume peste 352 focare
de imbolnavire si 11.163 de victime. Pentru ca au totusi
proprietati demne de luat in considerare pentru organism, medici
recomanda sa le consumi cu moderatie si intotdeauna bine
gatite.

2. Tonul
Este recomandat consumului datorita continutului bogat in Omega 3.
Insa tonul se face responsabil de circa 2.341 cazuri de intoxicare
cu scombrotoxina, bacterie ce se formeaza in urma pastrarii
pestelui la o temperatura prea ridicata dupa prindere. Aceasta
provoaca migrene, crampe stomacale, ameteala,
tulburari de vedere, diaree. In plus, tonul este adesea contaminat
si cu metilmercur, salmonella si norovirus.

3. Verdeturile
Au cauzat 363 de focare de toxiinfectie alimentara si peste 13.500
de cazuri de imbolnavire in ultimii 20 de ani cu E. coli, norovirus
si salmonela. Printre acestea se numara salatele de orice fel,
varza si spanacul. Pentru a evita aceste neplaceri, spala-le cu apa
de la robinet (contine clor) si nu le taia pe acelasi tocator pe
care tai carnea cruda.

4. Stridiile
Peste 3.400 de cazuri de imbolnaviri le sunt atribuite, chiar daca
au un consum oarecum limitat. Acestea contin o bacterie numita
Vibrio, care ataca mai ales persoanele cu un sistem imunitar scazut
si provoaca boli hepatice severe.

5. Cartofii
Cu toate ca la prima vedere nu ar parea periculosi, iata ca si
cartofii au provocat peste 108 focare si 3.659 de imbolnaviri.
Majoritatea problemelor au aparut din cauza salmonellei.

6. Branza
Toate sortimentele de branza, mai ales cele mai usoare precum Feta,
Camembert sau Brie sunt responsabile de 2.761 de imbolnaviri din
cauza bacteriei Listeria, care provoaca avorturile spontane.

7. Inghetata

A provocat 74 de focare de toxiinfectie alimentara si aproape 3.000
de imbolnaviri. Acest lucru este cauzat de prezenta unei bacterii
si in branza – Listeria, provenita de aceasta data de la ouale din
compozitie. Evita asadar sa consumi inghetata gatita in casa cu oua
crude.

8. Rosiile
In 2005 si 2006 au provocat 4 focare majore de salmonella
imbolnavind sute de oameni. In total, in ultimii 20 de ani peste
3000 de oameni au suferit de toxiinfectie alimentara, mai ales de
la salatele care contineau rosii
crude. De aceea medicii recomanda gatirea acestora intrucat omoara
bacteria.

9. Lucerna

Un alt ingredient gustos pentru salate, o alta sursa de imbolnavire
cu E. Coli si Salmonella. In total, a provocat 31 de focare si
3.397 de cazuri de imbolnavire. Persoanele cu sistemul imunitar scazut,
copiii si batranii ar trebui sa evita sa o consume.

10. Fructele de padure
Aproape 3.400 de imbolnaviri si 25 de focare de infectie au fost
provocate din cauza bacteriei Cyclospora prezente in capsuni,
zmeura si mure.

Citeste si Indulcitorii artificiali, mai periculosi
decat am fi crezut

Urmărește CSID.ro pe Google News
Combate eficient si sigur durerea!
Combate eficient si sigur durerea!