Trecerea de la dantura de „lapte” la cea normală este perturbată de cele mai multe ori de factori precum creşterea dinţilor peste cei deja existenţi, deformarea maxilarului, creşterea dinţilor aleatoriu ca urmare a unor obiceiuri proaste precum suptul degetului până la o vârstă înaintată sau chiar moştenirea unor modele de dantura asemenea părinţilor.
Punctul culminant îl constituie decizia de a-i pune copilului aparat dentar, ce ar putea crea repulsie din partea celui mic fie din punct de vedere estetic, fie din punct de vedere emoţional, din frică de medicul dentist.
„Credem că pentru rezultate excepţionale este necesar ca cel mic să înţeleagă în prima fază necesitatea purtării unui astfel de aparat, de aceea este bine ca un prim consult să aibă loc în jurul vârstei de 5 ani, acesta fiind momentul în care maxilarele copilului se lărgesc şi se pregătesc să primească dintii permanenţi. De cele mai multe ori, un tratament complex durează aproximativ 2 ani”, explica dr. Reza Sadighian, medic stomatolog.
Iată un TOP 10 al celor mai importante aspecte pe care trebuie să le ştie un părinte despre aparatul dentar.
1. A preveni este mai uşor decât a trata – acest proverb românesc trebuie înţeles prin prisma abordării unei igiene orale corecte, de cel puţin două ori pe zi. „Flora microbiană din gura unui copil se poate înmulţi înfiorător de repede, mai ales în condiţiile prezenţei dulciurilor. De aceea este important prevenţia lor, pentru că în ideea în care se va dori montarea unui aparat dentar, întâi se va proceda la rezolvarea afecţiunilor dentare prezente, fapt ce poate întârzia eficacitatea acestuia”, adăugă dr. Sadighian.
2. Aparatele pot fi de patru feluri – fixe (ceramică, safir, metal), mobile, funcţionale sau sub forma unui nou concept de aparate dentare – Invisalign. Purtarea unui aparat implica următoarele etape: consulatia la medicul ortodont, un set de radiografii, mulaj, aplicarea aparatului, activarea lunară a acestuia.
3. Când incisivul iese strâmb, nu este necesară scoaterea dintelui vecin – specialiştii stomatologi afirma că păstrarea dintelui de lapte va ţine loc pentru dintele permanent pe care îl va înlocui. În caz contrar, incisivul va acoperi locul şi noul dinte fie va rămâne blocat în gingie, fie va ieşi şi el la rândul lui, strâmb.
4. Gândiţi-vă la un buget alocat – este bine de ştiut că odată pus aparatul dentar, acesta necesită un efort financiar susţinut pentru că vor apărea, recurent, programări pentru inspecţii, mici retuşuri, posibile înlocuiri de bracketi şi în unele cazuri chiar investigaţii şi operaţiuni ante-mergatoare plasării aparatului. În plus, pentru o bună igiena se recomandă investirea în ustensile specifice: periuţa de dinţi electrică, irigator, aţa dentară etc. Pentru a susţine sănătatea orală a celor mici Sadighian Dental Clinic oferă o reducere substanţială la aparatul dentar, la doar 350 euro.
5. Dieta copilului se va schimba – Pentru că aparatul are nevoie de îngrijire specială pentru a fi eficient, se recomandă evitarea fructelor tari (precum măr, nectarina) şi evitarea spargerii cu ajutorul dinţilor a diferitelor alimente, cum ar fi nuci, seminţe sau fistic. De asemenea, băuturile acidulate vor fi total date uitării în favoarea smoothiuri-lor, rocada mult mai sănătoasă. Dieta zilnică va consta printre altele în supe, iaurturi, fructe şi legume blenduite, piure, orez, paşte, salate, cu condiţia unei bune igiene orale după servirea mesei pentru a preveni coloraţiile şi apariţia posibilelor carii.
6. Abilitatea de vorbire ar putea fi îngreunată în cazul aparatului mobil. În rest, în cazul celorlalte, sârmă fixatoare îmbraca dantura şi nu deranjează în articularea cuvintelor.
7. Alegeţi un ortodont specializat – întrebaţi tot ceea ce vă interesează la clinica stomatologică aleasa. Acceptaţi doar răspunsuri specializate, documentate. Fiind vorba de sănătatea copilului, este bine să nu faceţi rabat de la calitate. Recomandarea specialiştilor este să vă documentaţi înainte de alegerea medicului ortodont care va lua decizii cu privire la sănătatea şi partea estetică a imaginii copilului dumneavoastră. Există cazuri în care, din lipsă de informare, s-a ajuns la rezultate total diferite de cele dorite.
8. În mod normal, tratamentul ortodontic nu doare – este normal să fie simţit un uşor disconfort în primele zile, însă odată ce dintii se obişnuiesc cu presiunea totul revine la normal şi purtarea devine insesizabilă.
9. În timpul tratamentului, copilul poate experimenta senzaţii precum căderea dinţilor – când dintii devin mobili, va avea impresia că îi vor cădea pentru că este posibil să se mişte uşor din locaşul lor, însă este un pas normal în procesul de îndreptare. Următorul pas este sudarea lor, fapt ce îl va duce pe cel mic mai aproape de finalul tratamentului.
10. Este posibil că fizionomia să se schimbe uşor la finalul tratamentului – fapt ce este strict legat de ideea că buza se sprijină pe dinte, iar orice modificare a danturii va genera modificări la nivelul buzei şi nasului. De cele mai multe ori, schimbările sunt primite cu zâmbetul pe buze.
Deşi acestea sunt top 10 lucruri importante pe care trebuie să le ştie un părinte, cel mai important rămâne discuţia părinte-copil pentru convingerea aplicării unui astfel de aparat. Neconstientizand necesitatea acestuia la vârstă fragedă îşi va da seama în adolescenţa că ar fi fost bine dacă ar fi ascultat de sfatul părinţilor.