Top 3 afecţiuni ale piciorului neluate în serios de tineri. Dr. Iozefina Botezatu, ortoped, explică!

Entorsele de gleznă, leziunile osteocondrale ale talusului şi piciorul plat sunt 3 afecţiuni frecvente la tineri, dar care nu sunt mereu tratate cu seriozitate.
  • Publicat:
Top 3 afecţiuni ale piciorului neluate în serios de tineri. Dr. Iozefina Botezatu, ortoped, explică!
Top 3 afecţiuni ale piciorului neluate în serios de tineri. Dr. Iosefina Botezatu, ortoped, explică, foto arhivă

Din cauza activităţilor sportive, dar şi a condiţiilor meteo din sezonul rece se petrec accidentări, căzături. Miciile accidentări ale picioarelor nu sunt luate mereu în serios, iar multe persoane amână zile întregi să se prezinte la cabinetul ortopedului deşi au picioarele umflate, dureroase, în urma unor traumatisme. Netratate, pot avea urmări serioase în viitor. Am stat de vorbă cu dr. Iosefina Botezatu, medic primar Ortopedie – Traumatologie, cu competenţă în chirurgia piciorului de la Spitalul Clinic Colentina despre entorsele de gleznă şi leziunile osteocondrale ale talusului, dar şi despre piciorul plat.


CSÎD: Care sunt cele mai frecvente afecţiuni ale piciorului?
Dr. Iozefina Botezatu:
În primul rând aş vrea să specific faptul că, atunci când vorbim despre picior, ne referim la partea membrului inferior de la gleznă în jos! Astfel, cred că o primă clasificare a afecţiunilor piciorului se poate face în funcţie de vârsta la care acestea apar.
CSÎD: Care sunt de exemplu afecţiunile piciorului ce pot apărea la tineri?
Dr. Iozefina Botezatu:
La tineri, din cauza activităţilor sportive, entorsele de gleznă şi leziunile osteocondrale ale talusului sunt poate cele mai frecvente afecţiuni.
CSÎD: Cât de grave pot fi entorsele de gleznă?
Dr. Iozefina Botezatu:
Entorsele de gleznă sunt de multe ori tratate superficial, atât de către pacienţi cât şi de către medici. Doar cele cu o manifestare clinică asemănătoare fracturilor de gleznă aduc pacientul la medic (mai mult din teama prezenţei unei fracturi decât din cauza tumefacţiei gleznei şi a durerii). Atunci când pacientul află diagnosticul de entorsă, răsuflă uşurat, gândindu-se că scapă de imobilizarea gipsată sau de operaţia pe care o eventuală fractură o poate impune!
Însă, o entorsă înseamnă leziuni ligamentare, de la întinderea unui ligament până la ruperea lui.

Entorsele trebuie tratate cu seriozitate

CSÎD: La ce poate duce o entorsă netratată corespunzător?
Dr. Iozefina Botezatu:
O entorsă netratată poate duce la instabilitatea gleznei, care, în timp, are efecte artrozice la nivelul gleznei! (şi care, la un moment dat va necesita intervenţie chirurgicală). Sigur, şi noi medicii, ar trebui să privim cu mai multă seriozitate “banalele” entorse de gleznă.
CSÎD: În ce constă tratamentul unei entorse?
Dr. Iozefina Botezatu:
Tratamentul este simplu – repaus relativ, gheaţă aplicată local, mers protejat cu cârje până la reducerea simptomatologiei, orteza de gleznă pt 2-3 săptămâni, antialgic, kinetoterapie.

Leziunile osteocondrale de la nivelul talusului – tratament

CSÎD: Ce sunt leziunile osteocondrale de la nivelul talusului, o altă afecţiune frecventă a piciorului?
Dr. Iozefina Botezatu:
Durerea la nivelul gleznei, apărută la mers, dar mai ales în timpul activităţilor sportive, trebuie să ne ducă cu gândul la leziunile osteocondrale de la nivelul talusului. Talusul este osul din mijlocul gleznei, iar leziunile osteocondrale înseamnă leziuni ale cartilajului şi osului subiacent.

CSÎD: Cum se pot trata aceste leziuni?
Dr. Iozefina Botezatu: Aceste leziuni, în funcţie de mărime, se pot trata conservator sau chirurgical-artroscopic (artroscopia gleznei este o intervenţie miniminvazivă).

Piciorul plat, o afecţiune ce trebuie luată în serios încă din copilărie


CSÎD: De ce altă boală a piciorului mai pot suferi tinerii?
Dr. Iozefina Botezatu:
Tot la tineri, o altă afecţiune frecventă şi de multe ori netratată este piciorul plat. 

CSÎD: Când se diagnostichează acestă afecţiune?

Dr. Iozefina Botezatu: Punem diagnosticul de picior plat după vârsta de 4 ani.

CSÎD: Ce tratament are piciorul plat la copii şi adolescenţi?
Dr. Iozefina Botezatu:
Până la 8 ani, recomandăm încălţăminte ortopedică şi kinetoterapie. Între 8 şi 11 ani se poate interveni chirurgical practicându-se o operaţie relativ simplă, tot minim invazivă. După 15 ani, intervenţiile chirurgicale la nivelul unui picior plat dureros sunt asemănătoare celor practicate la aduţi. Mi se pare important ca medicii de familie să cunoască această afecţiune şi variantele de tratament şi să îndrume tinerii către medicul ortoped, specializat în chirurgia piciorului.
 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult