Dacă sunteți într-un grup de prieteni și se întâmplă să aveți nevoie de un medicament pentru o durere de cap/măsea, pentru digestie sau de durere în gât etc. șansele ca cineva să aibă o “trusă de medicamente pentru orice eventualitate” sunt foarte mari. Stilul de viață stresant, haotic și pe repede înainte a contribuit la creșterea numărului de persoane care acuză dureri de cap/ cu probleme digestive etc., iar accesul la informație este facil, deci și automedicația (administrarea medicamentelor fără recomandarea unui specialist) a crescut. Iată care sunt cele mai vândute medicamente fără rețetă în România.
În anul 2022 vânzarea de medicamente eliberate fără prescripție medicală a crescut cu 27% comparativ cu anul 2021. Pacienții au solicitat direct, fără recomandarea medicului/farmacistului, cel mai des următoarele 5 substanțe/ combinații de substanțe active:
Fiind solicitate foarte des medicamente care conțin substanțele de mai sus haideți să vedem când e corect să le administrați și care sunt situațiile în care sunt contraindicate.
Ibuprofenul (ex. Nurofen) este un medicament din grupul antiinflamatoarelor nesteroidiene recomandat pentru ameliorarea:
Medicamentele care conțin ibuprofen se găsesc în mai multe concentrații (200mg/ 400mg/ 600 mg
Atenție! – pentru concentrația de 600 mg este nevoie de rețetă) și forme farmaceutice (comprimate, capsule, drajeuri etc.), dar și în diferite combinații de substanțe (ex. ibuprofen+ clorhidrat de pseudoefedrină).
Dacă aveți probleme grave ale ficatului, rinichilor sau inimii, ulcere, perforaţie şi sângerare la nivelul stomacului sau intestinelor nu folosiți ibuprofen. Aceeași recomandare este și în cazul gravidelor care sunt în trimestrul trei de sarcină.
În cazul în care luați alte antiinflamatoare nesteroidiene, anticoagulante, antiagregante plachetare etc. cereți sfatul medicului sau farmacistului înainte de a lua ibuprofen.
Administrați ibuprofenul cu un pahar de apă în timpul mesei sau după masă! Dozele se vor administra la un interval de minim 6 ore!
În cazul administrării unei doze mari de ibuprofen 400 mg/ 600 mg pot exista reacții adverse precum amețeală, oboseală, vertij sau tulburări de vedere, scăderea tensiunii- nu e recomandat să conduceți!
Se poate administra până la trei zile în caz de febră și până la patru zile în caz de durere; dacă după aceste termene starea de sănătate nu se îmbunătățește semnificativ contactați-vă medicul!
Există risc de supradozaj cu ibuprofen, iar simptomele care indică acest lucru sunt: greaţă, vărsături şi durere de stomac sau diaree, ţiuituri în urechi, durere de cap, ameţeală, tensiune arterială mică.
Acid acetilsalicilic- 75 mg (ex. Aspenter) este un antiagregant plachetar care are ca scop reducerea riscului de formare a cheagurilor de sânge care pot duce la infarct miocardic, accident vascular cerebral sau probleme cardiovasculare la pacienții diagnosticaţi cu angină pectorală (durere în piept).
Nu este recomandat în cazul pacienților cu:
Acidul acetilsalicilic de 75 mg se administrează cu un pahar de apă după masă. Comprimatul nu se taie/ sfărâmă sau mestecă! În cazul în care ați uitat să luați o doză administrați-o când vă aduceți aminte, după care continuați tratamentul normal, dar nu dublați doza niciodată!
Dacă apar reacții adverse, în urma administrării opriți tratamentul. Reacțiile adverse pot fi:
erupții cutanate sau mâncărime;
Paracetamolul este un medicament analgezic – antipiretic indicat în tratamentul simptomatic al durerilor de intensitate uşoară până la moderată: dureri de cap, în gât, de dinţi, asociate răcelii şi gripei, ale muşchilor sau articulaţiilor sau în caz de menstruaţie dureroasă şi în tratamentul simptomatic al febrei.
În cazul pacienților cu insuficienţă hepatocelulară sau boală hepatică activă, anemie hemolitică severă, insuficienţă renală severă nu se administrează paracetamol!
Paracetamolul se administrează cu apă, iar intervalul de administrare între doze trebuie să fie de minim 4 ore.
Nu administrați produse cu denumire comercială diferite, dar care au aceeași substanță activă (paracetamol), concomitent; riscul de supradozaj este foarte mare!
În caz de supradozaj pacientul poate prezenta senzație de greață, vărsături, dureri la nivelul stomacului, paloare.
Printre reacțiile adverse frecvente la care trebuie să fiți atenți se numără:
Paracetamolul este hepatotoxic- atenție la frecvența utilizării!
Clorhidratul de drotaverină (ex. No-Spa) este un medicament antispatic recomandat pentru tratamentul simptomatic al spasmului musculaturii netede – crampelor musculare (un mușchi se contractă în mod involuntar și nu se poate relaxa).
Pacienții cu Parkinson care au tratament cu levodopa nu pot lua produse pe bază de clorhidrat de drotaverină!
În caz de insuficiență hepatică severă, insuficiență renală, cardiacă severă sau porfirie nu este recomandată utilizarea!
Se administrează de 2- 3 ori pe zi, iar doza maxim admisă este de 240 mg/zi. În caz de supradozaj pacientul va avea tulburări de ritm cardiac și trebuie consultat de medic imediat pentru a se institui un tratament simptomatic și de susținere.
Printre reacțiile adverse care pot să apară în urma administrării de clorhidrat de drotaverină se numără:
Combinațiile cu bilă de bovină (ex. Colebil) sunt folosite ca tratament adjuvant în tulburările dispeptice (indigestie) atribuite deficitului de bilă în intestin: greaţă, gust amar, stare de vomă, durere biliară sau migrenă şi în constipaţia cronică.
Durata unei cure este de 2- 3 săptămâni și se administrează între 1 și 3 drajeuri după mesele principale. Se poate administra și copiilor peste 7 ani, 1 drajeu de 2-3 ori pe zi.
Nu administrați în caz de:
Administrarea se va întrerupe în cazul în care pacientu va avea una din următoarele reacții adverse:
La cumpărarea oricărui produs din farmacie precizați farmacistului/ asistentului de farmacie dacă aveți și alte boli cronice sau acute și medicamentele/ suplimentele pe care le mai luați pentru a evita supradozajul și interacțiunile medicamentoase.
Atenție! Toate informațiile de mai sus se aplică doar în cazul adulților, pentru copii, adolescenți și vârstnici aceste substanțe au alt regim de administrare!